Πιο κοντά στο Πρωτάθλημα η ΑΕΛ, δυνατά στο παιχνίδι η Ανόρθωση

a 8
a 59
Δεν το χάνει το φετινό πρωτάθλημα η ΑΕΛ! Η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου κέρδισε 2-0 την Ομόνοια στο Τσίρειο το απόγευμα της Κυριακής (08/04) και σε συνάρτηση με την ήττα του ΑΠΟΕΛ από την Ανόρθωση στο ΓΣΠ, ξέφυγε στο +5 από τη δεύτερη θέση… 

Η βαθμολογία (μετά τη 2η αγωνιστική της β’ φάσης):
1. ΑΕΛ 64
2. ΑΠΟΕΛ 59
3. Ομόνοια 57
4. Ανόρθωση 56

ΑΕΛ-ΟΜΟΝΟΙΑ 2-0

Καλύτερη η ΑΕΛ, πήρε τον έλεγχο στο 15’ όταν προηγήθηκε 1-0 με κεφαλιά (!) του ύψους 1.63μ. Μπεμπέ και δεν επέτρεψε στην (διαλυμένη ψυχολογικά) Ομόνοια στη συνέχεια να αντιδράσει. Ο Βοού στο 35’ με πέναλτι έκανε το 2-0, ένα σκορ που έμεινε μέχρι τέλους.

«ΑΕΛ, Λαός, πρωτάθλημα», φώναξαν οι φίλοι των γαλαζοκιτρίνων με το άκουσμα του τελικού σφυρίγματος στο ματς του ΓΣΠ, με το πάρτι στην Ανατολική και στη Λεμεσό να ξεκινά με το τέλος του νικηφόρου ματς με το «τριφύλλι».

Άλλαξε τα πάντα το γκολ
Μέχρι το 15’ η Ομόνοια πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα είχε χάσει και σημαντική ευκαιρία με τον Αλωνεύτη στο 14’. Οι φιλοξενούμενοι πίεζαν ψηλά και έκλειναν τους χώρους, με την ΑΕΛ να προσπαθεί να απειλήσει μέσω αντεπιθέσεων, κάτι που κατάφερε στο 15’, με την κεφαλιά του Μπεμπέ στο 15’ να αλλάζει τα πάντα στο παιχνίδι.

Οι γαλαζοκίτρινοι ανέλαβαν στη συνέχεια τον έλεγχο, εκμεταλλευόμενοι την κακή ψυχολογία του «τριφυλλιού» που μετά το τέρμα έδειξε να χάνεται ψυχολογικά αλλά και αγωνιστικά. Οι ακραίοι χαφ των γηπεδούχων γίνονταν απειλητικοί κάθε φορά που ανέβαιναν, τη στιγμή που η άμυνα των πρασίνων έκανε λάθη, αλλά και οι επιθετικοί δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για γκολ.

Το τέρμα του Βοού στο 35’ με πέναλτι έριξε στον πάτο την ψυχολογία των πρασίνων και την ΑΕΛ μια ανάσα από ένα κρίσιμο στη διεκδίκηση του τίτλου τρίποντο.

Ανέβηκε, αλλά…
Η Ομόνοια εμφανίστηκε καλύτερη στο β’ μέρος και έφτιαξε κάποιες ευκαιρίες για γκολ, όμως το μηδέν στην επίθεση έμεινε, παρά την είσοδο των Μπεργκουνιού και Φρέντι. Η ΑΕΛ έκανε συντήρηση, συνέχισε να βγαίνει μπροστά με αντεπιθέσεις και κράτησε το υπέρ της σκορ.

Ο τραυματισμός του Φρέντι (είχε μπει αλλαγή στις αρχές του β’ μέρους) ένα 20λεπτο πριν το τέλος, έβαλε τέλος στις ελπίδες των πρασίνων για γκολ, αφού στη συνέχεια οι πράσινοι έμειναν χωρίς φορ.

Η ΑΕΛ πήρε το τρίποντο και έκανε άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τον τίτλο, που αν έρθει, θα είναι ο πρώτος μετά το 1968. Μια μεγάλη αναμονή για τους φίλους των γαλαζοκιτρίνων, που ίσως να φτάνει προς το τέλος της.

Η συνέχεια
Η ΑΕΛ πάει την ερχόμενη αγωνιστική, μετά το Πάσχα, στο κεκλεισμένων των θυρών ΓΣΠ για να αντιμετωπίσει τον ΑΠΟΕΛ, σε ένα παιχνίδι που δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει αρκετά το σκηνικό σε ό,τι αφορά τον τίτλο. Η Ομόνοια υποδέχεται στο επίσης κεκλεισμένων των θυρών ΓΣΠ την Ανόρθωση.

MAN OF THE MATCH:
Λουτσιάνο Μπεμπέ – Πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας του στο 15’ με κεφαλιά, τρυπώνοντας στο κέντρο της άμυνας της Ομόνοιας, αν και μόλις 1.63μ. ύψος. Με τον έλεγχο της μπάλας και το μυαλωμένο του παιχνίδι, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την ομάδα του στο δρόμο της νίκης.

UP:
Αϊρόσα και Καρλίτος – Οι δύο ακραίοι μπακ της ΑΕΛ είχαν δύσκολο έργο στην επιτήρηση των μεσοεπιθετικών της Ομόνοιας και τα πήγαν περίφημα. Δεν απείλησαν καθόλου οι Εφραίμ και Αλωνεύτης, κάτι που οφείλεται και στην παρουσία των αμυντικών της ΑΕΛ.

DOWN:
Σερφά και Μποουθόν – Αν και οι περισσότεροι παίκτες της Ομόνοιας δεν κατάφεραν να πιάσουν το ύψιστο των δυνατοτήτων τους, εντούτοις είναι οι δύο κεντρικοί αμυντικοί των πρασίνων που παίρνουν το χαμηλό βαθμό. Υπέπεσαν σε λάθη στη διάρκεια του αγώνα. Στα γκολ επέτρεψαν στον μικρόσωμο Μπεμπέ να σκοράρει με κεφαλιά (!) και στο πέναλτι, ήταν ο δεξιός μπακ Σπούνγκιν που επιτηρούσε στην περιοχή, αντί οι δύο στόπερ.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Βασίλης Δημητρίου – Το πέναλτι που καταλόγισε στο 34’ υπέρ της ΑΕΛ ήταν η σημαντικότερη απόφαση του ρεφ. Αν υπήρχε παράβαση στο μαρκάρισμα του Σπούνγκιν στον Μοντέιρο, ήταν για τράβηγμα, αν και η όλη φάση είναι αμφισβητούμενη.
Στο 86’ ο Σπούνγκιν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, για φάουλ στον Καρλίτος.

Διαιτητής: Βασίλης Δημητρίου
Γκολ: 15’ Μπεμπέ, 35’ Βοού (πεν.)
Κίτρινες: 23’ Μοντέιρο (4η), 51’ Αϊρόσα (6η), 80’ Ντεντέ (8η) / 11’ Σάλατιτς (6η), 40’ Σερφά (8η), 58’ Μποουθόν (4η)
Κόκκινες: 86’ Σπούνγκιν (δεύτερη κίτρινη)

ΑΕΛ (Διονύσης Διονυσίου): Ντεγκρά, Αϊρόσα, Καρλίτος, Ζούνιορ, Ουόν, Ντεντέ, Νικολάου, Μπεμπέ (80’ Καφού), Μοντέιρο, Ζιλμπέρτο (65’ Σίλας), Βοού (76’ Ντίξον).
Στον πάγκο έμειναν οι Χίντι, Νίλσον, Ελευθερίου και Κάμπι.

Ομόνοια (Νεόφυτος Λάρκου): Γιωργαλλίδης, Σπούνγκιν, Μαργκάσα, Σερφά, Μποουθόν, Κασέκε, Σάλατιτς (54’ Μπεργκουνιού), Μακρίδης, Εφραίμ, Αλωνεύτης, Άλβες (59’ Φρέντι, 71’ Λεάντρο λ.τρ.)
Στον πάγκο έμειναν οι Γέβριτς, Μπεν Νταγιάν, Κυριάκου και Αλαμπί.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ:
– Με 4-2-3-1 παρατάχθηκε η ΑΕΛ. Δεξί μπακ ο Αϊρόσα, αριστερά ο Καρλίτος, στόπερ οι Ζούνιορ και Ουόν. Κόφτες έπαιξαν οι Ντεντέ και Νικολάου. Ο Μοντέιρο ήταν δεξί χαφ, αριστερό ο Ζιλμπέρτο, στην κορυφή ο Βοού και πίσω του ο Μπεμπέ.

– Με τον Άλβες να ξεκινά αντί του Φρέντι, παρατάχθηκε η Ομόνοια στο 4-2-3-1. Δεξί μπακ ο Σπούνγκιν, αριστερό ο Μαργκάσα, στόπερ οι Σερφά και Μποουθόν. Κασέκε και Σάλατιτς ήταν κόφτες, πιο μπροστά τους ο Μακρίδης, δεξιά ο Εφραίμ, αριστερά ο Αλωνεύτης και κορυφή ο Άλβες.

TIMELINE:
Α’ ημίχρονο
14’ – Ο Εφραίμ έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, μετά που ελευθερώθηκε από πάσα του Σάλατιτς, όμως το σουτ του Αλωνεύτη στην κίνηση από καλή θέση πέρασε αρκετά άουτ.
15’ – ΓΚΟΛ! 1-0, Μπεμπέ. Προβάδισμα για την ΑΕΛ με κεφαλιά του μικροκαμωμένου Μπεμπέ, σε σέντρα του Ζιλμπέρο από αριστερά, μετά από αντεπίθεση των γαλαζοκιτρίνων.
18’ – Ο Μοντέιρο έκανε την κούρσα από τα δεξιά, μπήκε στην περιοχή, όμως τον πρόλαβε ο Γιωργαλλίδης που έπεσε και απέκρουσε.
35’ – ΓΚΟΛ! 2-0, Βοού (πέναλτι). Ο Βοού έστειλε την μπάλα δεξιά και τον Γιωργαλλίδη αριστερά και έδωσε γερό προβάδισμα στην ΑΕΛ. Στο πέναλτι υπέπεσε ο Σπούνγκιν πάνω στον Μοντέιρο.
38’ – Κεφαλιά του Άλβες μετά από φάουλ του Μαργκάσα, η μπάλα ψηλά άουτ.

Β’ ημίχρονο
47’ – Ο Αλωνεύτης έκανε το σουτ από αριστερά, μετά από πάσα-τρύπα του Μακρίδη, όμως η μπάλα πέρασε άουτ, δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Ντεγκρά.
52’ – Φάουλ της Ομόνοιας από αριστερά, ο Μαργκάσα εκτέλεσε, ο Μποουθόν βρέθηκε φάτσα με τον Ντεγκρά, ο οποίος απέκρουσε. Ο βοηθός, όμως, έδειξε οφσάιντ.
54’ – Ο Μοντέιρο έκανε το σουτ, από πλάγια δεξιά, με τον Γιωργαλλίδη να πέφτει και να αποκρούει.
90’ – Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαργκάσα, η μπάλα ψηλά άουτ.

BACKSTAGE:
Καθυστέρησε η έναρξη
Κατά ένα 10άλεπτο καθυστέρησε να ξεκινήσει το παιχνίδι στο Τσίρειο, κάτι που ασφαλώς βόλεψε τις δύο ομάδες, έτσι ώστε να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση.

Κοινός πανηγυρισμός
Με το άκουσμα του γρήγορου γκολ από τον Γιάν Ρέζεκ της Ανόρθωσης, κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, οι οπαδοί ΑΕΛ και Ομόνοιας ξεσηκώθηκαν, πανηγυρίζοντας την εξέλιξη από το στάδιο ΓΣΠ.

Μεγάλη η προσέλευση
Σχεδόν γεμάτο Τσίρειο στάδιο. Γέμισαν την ανατολική κερκίδα οι φίλοι της ΑΕΛ, αφού αν και έμειναν άδεια –όπως πάντα– μόνο τα καθίσματα κάτω από τα επίσημα, εντούτοις δεν φαίνονταν καθόλου οι διάδρομοι. Οι φίλοι της Ομόνοιας γέμισαν σχεδόν τη δυτική, αφού άδεια έμειναν μόνο τα καθίσματα στην αριστερή γωνιά.

Ψηφιδωτό οι ΑΕΛίστες
Κίτρινα και μπλε χαρτάκια άνοιξαν σε όλη την κερκίδα οι φίλοι της ΑΕΛ, μαζί με δύο πανό στις δύο άκρες, που απεικόνιζαν δύο οπαδούς, με σημαία και κασκόλ.

Τα αγωνιστικά προβλήματα
Χωρίς τους Εντμάρ, Ενρίκε και Πάρπα παρατάχθηκε η ΑΕΛ, ενώ στην Ομόνοια δεν είχαν στη διάθεση τους Χριστοφή, Αβραάμ, Καρυπίδη και Αγουιάρ.

Τα στατιστικά του ρεφ
Ο Βασίλης Δημητρίου έκανε τη σεζόν 2011-12 ένα παιχνίδι της ΑΕΛ και τέσσερα της Ομόνοιας, πριν σφυρίξει το μεταξύ τους ματς στο Τσίρειο. Ήταν ρεφ στο Αλκή-ΑΕΛ 1-2 (έδωσε πέναλτι σε βάρος των γαλαζοκιτρίνων σε νεκρό χρόνο) και στα ματς Ομόνοια-ΕΝΠ 1-0, ΑΕΚ-Ομόνοια 2-1 (απέβαλε τον Σερφά στο 56’), Ολυμπιακός-Ομόνοια 0-2 και Άρης-Ομόνοια 1-1.

Χωρίς τον Πάμπο
Τιμωρημένος ο προπονητής της ΑΕΛ, Πάμπος Χριστοδούλου, εξέτισε κόντρα στην Ομόνοια την πρώτη από τις δύο αγωνιστικές τιμωρίες που του επιβλήθηκε από τη Δικαστική, λόγω του πανηγυρισμού του στον αγώνα με την Ανόρθωση. Ο Κύπριος κόουτς έκατσε στα επίσημα της ανατολικής, μαζί με Ρούι Ζούνιορ και Ανδρέα Μουζουρίδη.

«Καλύτερα στο β’ γκρουπ»!
Μιλώντας πριν το παιχνίδι με δημοσιογράφο που καλύπτει το ρεπορτάζ της ΑΕΛ, μας είπε πως το άγχος στην ομάδα της Λεμεσού είναι μεγάλο, λόγω της μάχης για τον τίτλο και πως «χίλιες φορές καλύτερο το β’ γκρουπ».

Αρκετοί αστυνομικοί
Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παραταγμένη έξω από το Τσίρειο, ενώ έκλεισε με κάγκελα ο δρόμος που οδηγεί από τη δυτική στην ανατολική κερκίδα, έτσι ώστε να μην έρθουν σε επαφή οι οπαδοί των δύο ομάδων.

Πήραν τις φανέλες στον Εναέριο
Τρεις φίλοι της Ομόνοιας πήγαν στο Τσίρειο… χωρίς τις φανέλες τους, αφού μερικές ώρες πριν τον αγώνα, μια μερίδα οπαδών της ΑΕΛ τους βρήκαν στο Εναέριο και τους «γύμνωσαν». Ξύλο δεν έπεσε, απλά οι ΑΕΛίστες πήραν τις πράσινες φανέλες και έφυγαν.

ΑΠΟΕΛ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ 1-2

Μεγάλο διπλό που την κρατά ζωντανή στο κυνήγι μιας θέσης που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πήρε η Ανόρθωση κερδίζοντας 2-1 τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ, πλησιάζοντας στον ένα βαθμό από την τρίτη Ομόνοια.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Λαμπόρδε ο οποίος δημιούργησε το πρώτο τέρμα, ενώ ήταν ο εκτελεστής στο δεύτερο.

Πήρε κεφάλι
Η Ανόρθωση ευτύχησε να ανοίξει νωρίς στο σκορ, καθώς μόλις στο 6΄ο Ρικάρντο Λαμπόρδε ξεκίνησε επέλαση από τα δεξιά, πέρασε όποιο αντίπαλο βρέθηκε μπροστά του, με τελευταίους τους Κακά και Ζορζ και έστειλε συστημένη μπαλιά προς την αντίθετη μεριά που βρισκόταν ο Γιαν Ρέζεκ.

Ο Τσέχος επιθετικός, από κοντά, δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει ιδανικά τον Διονύση Χιώτη, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να αρχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις τον αγώνα για την ομάδα, κάνοντας το 1-0.

Ο ΑΠΟΕΛ στη συνέχεια προσπάθησε να αντιδράσει, χωρίς όμως να δείχνει την απαιτούμενη προς την εστία της ομάδας της Αμμοχώστου. Οι δρόμοι για την εστία του Κόζατσικ «έκλεισαν» με πολύ καλό τρόπο από τους παίκτες της «Κυρίας».

Η ίδια αρχή
Μια μικρή επανάληψη του της αρχής του πρώτου ημιχρόνου, είχαμε με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Ρικάρντο Λαμπόρδε, που από δημιουργός μετατράπηκε σε εκτελεστή.

Πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, με ωραίους ελιγμούς πέρασε τέσσερις αντίπαλους αμυντικούς που βρήκε μπροστά του, βρέθηκε απέναντι από τον Χιώτη και με δυνατό σουτ διπλασίασε το σκορ για την ομάδα του, γράφοντας το 2-0.

Γνωστός… ο σκόρερ
Ο ΑΠΟΕΛ, έχοντας στην πλάτη του δύο γκολ, γυρόφερνε την μπάλα έξω από την περιοχή της Ανόρθωσης για να μπορέσει να ξανά μπει στο παιχνίδι. Στο 68΄κατάφερε να μειώσει σε 2-1 με τον Γκουστάβο Μαντούκα, ο οποίος σκοράρει ανελλιπώς στα τελευταία παιχνίδια.

Η φάση ξεκίνησε από τα αριστερά, με τον Νεκτάριο Αλεξάνδρου να δίνει στον Εστεμπάν Σολάρι, ο οποίος σέντραρε με την μπάλα να καταλήγει στον Μαντούκα, ο οποίος «άδειασε» τον προσωπικό του αντίπαλο και με ωραίο σουτ έκανε το 2-1.

Δεν απέδωσε η πίεση
Η μείωση του σκορ έδωσε το έναυσμα στον ΑΠΟΕΛ να γίνει πιο πιεστικός, ώστε να μπορέσει να πάρει κάτι από το παιχνίδι. Έκλεισε την ομάδα της Αμμοχώστου στα καρέ της, προσπάθησε να φτιάξει ευκαιρίες.

Αρχικά η πίεση ήταν έντονη, όμως όσο περνούσε ο χρόνος έμεινε από δυνάμεις και δεν μπορούσε να φτάσει στην ισοφάριση, με την «Κυρία» να… επαναπαύεται στο προβάδισμά της και να αρκείται στο να κόβει τις επιθέσεις των γηπεδούχων. Ο σκοπός της επιτεύχθηκε, αφού το 2-1 παράμεινε μέχρι το τελικό σφύριγμα.

Γκολ: 68΄Μαντούκα / 6΄ Ρέζεκ, 50΄Λαμπόρδε

Κίτρινες: Πουρσαϊτίδης, Ζόρζ / Λαμπάν, Κβιρκβέλια, Κόζατσικ

Συνθέσεις:
ΑΠΟΕΛ (Ι. Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Κακά, Ζόρζ, Μποαβεντούρα, Πουρσαϊτίδης (78΄Ηλία), Σόουζα, Πίντο (61΄Αλεξάνδρου), Μαρσίνιο, Αντόρνο (56΄Σολάρι), Μαντούκα, Αΐλτον.
Στον πάγκο έμειναν οι Πάρντο, Αντωνιάδης, Σατσιάς, Αντωνίου.

Ανόρθωση (Ρ. Λέβι): Κόζατσικ, Κόλιν, Μακρής, Μάρτινς, Κβιρκβέλια, Λαμπάν (90’+3 Τόμασιτς), Μαρκίνιος, Οκκάς (66΄ Μαραγκός), Λαμπόρδε, Ρονκάτο (77΄ Κωνσταντίνου), Ρέζεκ.
Στον πάγκο έμειναν οι Σταχόβιακ, Τόμασιτς, Θεοδώρου, Ζαϊρί.

Διαιτητής: Χαράλαμπος Σκαπούλλης

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ