Τ/κ Πρωτοβουλία Αμμοχώστου: “Φταίνε και οι τρεις”

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 05 302C20.43.54 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 05 302C20.43.54 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης



Ευθύνες σε ηγέτες και ΗΕ επιρρίπτει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμοχώστου για την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Καλεί όλους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Ανακοίνωση των συγκλίσεων και άνοιγμα της διαδικασίας στον απλό κόσμο προτείνει η τ/κ Πρωτοβουλία Αμμοχώστου, σε ανακοίνωση στην οποία καταγράφει τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο τόσο από την ε/κ πλευρά όσο και από την τ/κ πλευρά, αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, δεν έχει παρουσιάσει καμία ουσιαστική φόρμουλα που να ικανοποιεί τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Παρά τις αναφορές από τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως οι Τ/Κ είναι έτοιμοι για αλλαγή του σημερινού πλαίσιου ασφαλείας, δεν έχει υπάρξει η όποια νέα θέση. Η επανάληψη των παλιών θέσεων, σημειώνεται, δημιουργεί πόλωση μεταξύ των κοινοτήτων και αρνητικά συναισθήματα στους Ε/Κ.

Επίσης επικρίνεται το γεγονός πως την περίοδο της καθόδου του «Barbaros» η τ/κ πλευρά προτίμησε να χρησιμοποιήσει την απειλή της Τουρκίας η οποία δεν συνεισφέρει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, επιλέγοντα την πόλωση.

Όσον αφορά την ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικρίνεται για το ότι έχει αποφύγει να σχολιάσει με ειλικρίνεια τα όσα συζητούνται για το θέμα της πολιτικής ισότητας, ειδικά στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/Κ. Όσο, σημειώνεται,  κ. Αναστασιάδης χρησιμοποιεί αυτά τα θέματα ως διαπραγματευτικά χαρτιά και όσο επαναλαμβάνει τις θέσεις του σε δημόσιες δηλώσεις περιορίζει τον εαυτό του και δεν μπορεί να πάρει αποφασιστικά βήματα.

Χαρακτηρίζει ακόμα απαράδεκτη την πρόταση Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως δεν συνάδει με το γενικό πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνονται για το ότι θεώρησαν εξ αρχής ρεαλιστική τη γεφύρωση της πρότασης Αναστασιάδη με τις θέσεις της τ/κ πλευράς. Η διπλωματία των διαδοχικών συναντήσεων την οποία επέλεξε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε δεν ήταν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, και ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Για αυτό, σημειώνεται, και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα μερίδιο της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση.

Η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος καλεί τους ηγέτες να καταγράψουν και να ανακοινώσουν δημόσια τις συγκλίσεις έτσι ώστε ο λαός να μπορεί να αγκαλιάσει τη διαδικασία και οι ηγέτες να κατανοήσουν πως μπορούν να προχωρήσουν, καθώς και να εκφράσουν την δέσμευσή τους στη λύση καθώς χρειάζεται αποφασιστικότητα και θέληση. Επίσης στηρίζει τη δικοινοτική συνεργασία και τις δικοινοτικές δραστηριότητες σε κάθε επίπεδο.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να ξεκινά η αποδοχή του από τον κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και να αναλάβουν την ευθύνη από κοινού με τους δύο ηγέτες να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες. Οι ηγέτες ακόμα καλούνται να αποφύγουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών καθώς προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη. Όποια και να είναι η κατάσταση οι ηγέτες θα πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ