Κουγιάλης: Αναγκαία μια “πράσινη” φορολογική μεταρρύθμιση

CEB2 Ειδήσεις, Νίκος Κουγιάλης, Περιβάλλον
CEB2 5 Ειδήσεις, Νίκος Κουγιάλης, Περιβάλλον

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Μεταφορών και Εργασίας για να εξετάσουν τα πρώτα βήματα μιας γενναίας φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα μετατοπίζει το φορολογικό βάρος με περιβαλλοντικό προσανατολισμό, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε ομιλία του σε συζήτηση στο Σπίτι της Ευρώπης στην Κύπρο, με τίτλο «Η Μετάβαση της Ευρώπης σε Οικονομία Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα – Μπορεί η Κύπρος; Ας σκεφτούμε διαφορετικά!», ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι για να πετύχει η Κύπρος τους στόχους της όσον αφορά τη μετάβαση προς μιας οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, «πρέπει άμεσα να αποσυνδέσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη από την κατανάλωση των πόρων».

«Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, χρειάζεται μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα επιβάλλει νέες φορολογίες, αλλά θα μετατοπίζει το φορολογικό βάρος με περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Πρέπει αυτή η μεταρρύθμιση να ενισχύει την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης και να διασφαλίζει την απόλυτη συνοχή μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τη φορολογική μας πολιτική στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ρύπανσης και των φυσικών μας πόρων.

«Τέτοιες συστημικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν πολιτικό θάρρος και πολιτική βούληση και αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι διαθέτει τα δυο. Είμαστε σήμερα έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και αυτά (τα Υπουργεία) της Ενέργειας, των Μεταφορών και της Εργασίας για να εξετάσουμε τα πρώτα βήματα αυτής της μεταρρύθμιση», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβε ήδη μια σειρά από μέτρα, ενώ προγραμματίζεται και μια δέσμη πολιτικών αποφάσεων που αφορούν αυτή τη μεταρρύθμιση και που έχουν σχέση με το Υπουργείο.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθηκαν στον τομέα της γεωργίας στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, που είναι η χρηματοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η χρηματοδότηση καινοτόμων βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης και η χρηματοδότηση υποδομών συλλογής όμβριων υδάτων σε θερμοκήπια.

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της προστασίας των Υδάτων, για σκοπούς κοστολόγησης του νερού, εισάγονται μέσα στο 2017, το κόστος πόρου και το περιβαλλοντικό κόστος.

Στον τομέα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων το Υπουργείο, ανέφερε ενισχύει τη χωριστή διαλογή και ανακύκλωση με ένα πρόγραμμα 15 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στους παραλιακούς δήμους, την εισαγωγή του παγκύπριου ενιαίου τέλους διαχείρισης και την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω όσο Πετώ.

«Η δέσμη μέτρων που καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε αποδεικνύει ότι κινητοποιούμε όλες τις πολιτικές μας προς την ανταγωνιστική, κυκλική οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την οποία οφείλουμε στον τόπο μας και στις μελλοντικές γενεές», είπε.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι όσον αφορά την Κύπρο, με βάση τα σχετικά κριτήρια κατανομής της ΕΕ, ο εθνικός στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030 που αναμένεται να καθοριστεί, θα είναι 24 % από τα επίπεδα του 2005. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2020 είναι μείωση κατά 5% σε σχέση με το 2005. Όπως είπε, οι μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί μείωση 9% σε σχέση με το 2005. Για το 2020, πρόσθεσε, υπάρχει επίσης δεσμευτικός στόχος για τη συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 13% στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση. Βάσει των στοιχείων του 2014, οι ΑΠΕ ήδη συνεισφέρουν 9%.

Πηγή: ΚΥΠΕ