Την ανάπλαση του αστικού κέντρου προωθεί ο Δήμος Αγίας Νάπας

a 39 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1531 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΤη δική του τελική μελέτη για τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέβαλε στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ο Δήμος Αγίας Νάπας με στόχο να προχωρήσει στην ανάπλαση και αναζωογόνηση του αστικού πυρήνα.

Στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί μέσω της συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Μέσα από την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού ο Δήμος Αγίας Νάπας στοχεύει στην ανάδειξη του Αστικού Κέντρου ως νέου τουριστικού προορισμού. Ένα κέντρο καθολικά προσβάσιμο με οικολογικό χαρακτήρα, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά 2-3 τουλάχιστον μήνες τα πρώτα 3 χρόνια και στη συνέχεια στόχευση επιμήκυνσης για ολόκληρο το χρόνο.

Μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου θα επιτευχθεί αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 790.000 και του εγχώριου καλοκαιρινού και χειμερινού τουρισμού κατά 10% ανά έτος με στόχο τις 150.000 διανυκτερεύσεις μέχρι το έτος 2020 από τις 62.000 διανυκτερεύσεις που είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Αγίας Νάπας στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά το 35% πριν από το 2020 και κατά 50% μέχρι το 2025. Αύξηση του συντελεστή πρασίνου ανά κάτοικο κατά 150% πριν το 2020 και κατά 250% μέχρι το 2025.

Παράλληλα με την αύξηση των διανυκτερεύσεων αναμένεται ότι 35% των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους θα επαναδραστηριοποιηθούν. Ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν κατά 20% τουλάχιστον οι θέσεις εργασίας και θα ενίσχυθει η γυναικεία επιχειρηματικότητα κατά 5-7%.

Τελικώς, αποτέλεσμα των πιο πάνω θα είναι βάση εκτιμήσεων η αύξηση στα ετήσια έσοδα του κράτους από τον τουρισμό που θα προσελκύσει ο Δήμος Αγίας Νάπας κατά €117εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες που διεξήχθηκαν κατά την εκπόνηση της μελέτης το ιστορικό κέντρο της Αγίας Νάπας έχει υποβαθμιστεί και ποσοστό άνω του 50% των καταστημάτων και ξενοδοχειακών κλινών έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν κλείσει. «Ως εκ τούτου η αναβάθμιση και η οικονομική στήριξη επιβάλλεται γιατί σε αντίθετη περίπτωση θέτουμε σε κίνδυνο ολόκληρο το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και συνεπώς την οικονομία της Κύπρου» αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην τελική μελέτη μεταξύ πολλών άλλων είναι η επανάχρηση του Μεσαιωνικού Μοναστηριού ως Πολιτιστικός και Ερευνητικός Πολυχώρος «Πολιτιστική Ακαδημία Αγιος Επιφάνειος» στοχεύοντας στο θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Ακόμη μέσω της ανάπλασης των βασικών οδικών αρτηριών του κέντρου στόχος είναι η δημιουργία ενός καθολικά προσβάσιμου περιβαλλοντικού κέντρου, η διαμόρφωση θεματικού αστικού πάρκου/ δημοτικού κήπου, η ανέγερση πρότυπου κέντρου αυτισμού επαρχίας Αμμοχώστου και να καταστεί η Αγία Νάπα Eco Destination παρέχοντας υπόγειους κάδους συλλογής σκυβάλων, μηδενική παραγωγή αποβλήτων, μηδενική κατανάλωση ενέργειας κλπ.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας ευελπιστεί στην έγκριση των προτάσεων της μελέτης, στη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και στη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του Δήμου στην Κυπριακή Οικονομία.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ