Οι μειώσεις της κρατικής χορηγίας απειλούν Δήμους με κλείσιμο

a 50 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6044 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Με τα χέρια δεμένα και χωρίς λεφτά οι Δήμοι

Ανοικτό άφησε σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός το ενδεχόμενο κάποιοι από τους 39 Δήμους της Κύπρου να κλείσουν, αφού οι μειώσεις της κρατικής χορηγίας που έχουν υποστεί έχουν δυσχεραίνει τα οικονομικά των Δήμων… 

Μέχρι στιγμής η Ένωση Δήμων δεν έχει καταφέρει να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να τους παραχωρηθεί επιπλέον χορηγία, με αποτέλεσμα κάποιοι Δήμοι να κινδυνεύουν στους επόμενους μήνες να κηρύξουν στάση πληρωμών και να προχωρήσουν σε απολύσεις, σύμφωνα με τον κ. Γαλανό.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν Δήμοι που έχουν κόψει τον οδικό φωτισμό σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα για να μπορέσουν να αντέξουν, ενώ πρόσθεσε πως κάποιοι άλλοι, επέβαλαν φορολογίες και άλλοι μείωσαν τα έξοδά τους δραστικά.

Επίσης, σημειώθηκε πως οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάποιων Δήμων έχουν περιοριστεί κατά το ήμισυ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλανός, «ζούμε ένα τρίτο Αττίλα, τον οποίο δημιουργήσαμε εν πολλοίς και εμείς οι ίδιοι, μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, την οποία ουδέποτε δοκίμασε η Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια».

«Ακόμα και το 1974», είπε, «υπήρχαν προοπτικές ανάπτυξης και το ηθικό του κόσμου δεν βρισκόταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Αυτά δεν τα λέω για να αναζητήσω ευθύνες, ούτε είναι η ώρα για αναζήτηση ευθυνών. Οι ευθύνες υπάρχουν και είναι μεγάλες. Δεν είναι δουλειά μας όμως. Εμείς ως Δήμοι εργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό. Θέλω, ωστόσο, να πω ότι δεν είναι κάτι που έχει γίνει μόνο τελευταία. Είναι μια νοοτροπία και δεν υπάρχει καμιά ‘κούπα άπαννη’ σε αυτό τον τόπο».

Πρόσθεσε πως για εκείνο το οποίο εκπλήσσεται «είναι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει καταρτιστεί ένα Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και να συμμετέχουν όλα τα κόμματα, αλλά αφήνουμε το οικονομικό ακόμα να αποτελεί μέρος κομματικής αντιπαράθεσης ανεξάρτητα από τα λάθη και τις ευθύνες».

Σε ό,τι αφορά την κρίση στο θέμα των οικονομικών των Δήμων Κύπρου, ο κ. Γαλανός ανέφερε πως «παρόλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει, παρόλες τις προειδοποιήσεις που έχουν γίνει, παρόλη τη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων, η οποία έγινε πριν περίπου ένα μήνα, το υπόμνημα που στείλαμε στον Πρόεδρο, την ψυχραιμία την οποία επιδείξαμε, είναι γεγονός πως υπάρχουν Δήμοι, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κλείσουν».

«Υπάρχουν Δήμοι που δεν μπορούν παρά να προχωρήσουν σε απολύσεις. Περιμέναμε να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομιών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δούμε το θέμα των περικοπών που έγινε και οι οποίες δεν επιτρέπουν πλέον τη συνέχιση της λειτουργίας των Δήμων γενικά», είπε.

Υποστήριξε πως «μέρος των περικοπών που έκανε η κυβέρνηση είναι παράνομη». Αναφέρθηκε στην περικοπή που έγινε στη χορηγία που διδόταν έναντι του επαγγελματικού φόρου, ο οποίος καταργήθηκε το 2002, σημειώνοντας ότι υπήρχε μια σύμβαση μεταξύ των Δήμων και της Κυβέρνησης, η οποία έγινε νόμος το 2003, που το ποσό το ανάλογο δίδεται στους Δήμους ως χορηγία. «Κανονικά χωρίς την ετήσια αύξηση θα έπρεπε να δοθεί η οφειλή προς τους Δήμους των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Απεκόπη και κακώς, διότι δεν δικαιούνταν η Κυβέρνηση να το κάνει, γιατί δεν ευσταθεί νομικά», είπε.

«Μιλούμε για αγώνα της Κύπρου ενάντια στην κατοχή, μιλούμε για λύση του κυπριακού. Νομίζετε ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας όταν δεν υπάρχει το υπόβαθρο; Πάντοτε το υπόβαθρο και το πιο δυνατό μας όπλο ήταν η οικονομία. Αυτή τη στιγμή το αίσθημα μας είναι ότι χάθηκε το υπόβαθρό, γι’ αυτό πρέπει να κοιτάξουμε να ενσκήψουμε πολύ πιο σοβαρά από ότι κάνουμε τώρα πάνω στο θέμα της οικονομίας και συλλογικά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που σκοπεύει η Ενωση Δήμων να προωθήσει στα μέλη της, ο κ. Γαλανός είπε πως αφορούν συγκεκριμένες εξοικονομήσεις σε λειτουργικά έξοδα, τον περιορισμό προσλήψεων στον απόλυτα ελάχιστο βαθμό και εσωτερική μετακίνηση λειτουργών για την κάλυψη κενών και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Δήμων στον τομέα των Υπηρεσιών προς τους Δημότες, με σκοπό την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων.

Επίσης, η Ενωση Δήμων προωθεί εξοικονομήσεις από τη μείωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αγορά υπηρεσιών όπου αυτό ενδείκνυται μετά από συνεννόηση με τις συντεχνίες, με σκοπό την αύξηση της απόδοσης με χαμηλότερο κόστος, αύξηση προσπαθειών για είσπραξη οφειλόμενων ποσών στους Δήμους κλπ.