Η ελεύθερη Αμμόχωστος να βγει από την εγκατάλειψη

a 6 Νέα Αμμοχώστου
a 6987 Νέα Αμμοχώστου

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Πολύ ορθά ο νέος Υπουργός Εμπορίου προώθησε το σημαντικό έργο για την Επαρχία Αμμοχώστου, που είναι η κατασκευή της Μαρίνας Αγίας Νάπας, και το χαιρετίζουμε, γιατί πιστεύουμε ότι για κάθε θετική ενέργεια οφείλουμε να ‘μαστε συμπαραστάτες και εποικοδομητικοί. Αυτό πράτταμε και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, γιατί αυτό απαιτεί η δική μας πολιτική κουλτούρα… 

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε σημαντική συμβολή και του προηγούμενου Υπουργού Εμπορίου του Αντώνη Πασχαλίδη, του ΕΒΕΑ, των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και της Βουλής.

Το μοναδικό σημαντικό αναπτυξιακό έργο που αρχίζει να υλοποιείται μετά από κυοφορία μάλιστα πολλών χρόνων, στην περιοχή Αμμοχώστου, είναι η Μαρίνα Αγίας Νάπας. Τα τελευταία σημαντικά έργα, το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ο Αυτοκινητόδρομος υλοποιήθηκαν το 2001 -2002.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το Υπουργείο Εμπορίου καταβάλλει φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες για ανάπτυξη της περιοχής που όμως προσκρούουν είτε στο γραφειοκρατικό κράτος είτε στις υποχθόνιες δυνάμεις συμφερόντων που αντιτάσσονται στην Ανάπτυξη της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της προσφοράς της Επαρχίας Αμμοχώστου τονίζω ότι η Επαρχία συνεισφέρει στο ΑΕΠ μόνο από τον Τουρισμό πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Το ερώτημα είναι .Γι’ αυτήν την καθεχρονική συνεισφορά των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της Αμμοχώστου στην οικονομία τι επέστρεψε τελικά πίσω στην Επαρχία και στους κατοίκους της το Κυπριακό Κράτος. Μόνο ελάχιστα.

Αυτό που απαιτεί καθολικά η Επαρχία Αμμοχώστου και οι χειμαζόμενοι κάτοικοί της είναι ισόρροπη και ισοδύναμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο, ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Επαρχιών και σεβασμός και στήριξη των κατοίκων της με ανάλογα έργα και υπηρεσίες, όπως γίνεται για κάθε Κύπριο Πολίτη.

Έτσι θεωρούμε θετική εξέλιξη την απόφαση για δημιουργία Μαρίνας στην Αγία Νάπα, αλλά σίγουρα απαιτείται εντατικοποίηση της προσπάθειας για μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην Περιοχή Αμμοχώστου με προώθηση της κατασκευής Μαρίνας στον Πρωταρά, τη δημιουργία Γηπέδων Γκόλφ, Θεματικών Πάρκων, Κλειστής Αθλητικής Αίθουσας, Κολυμβητηρίου ,Πανεπιστημιακής Σχολής κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια η Επαρχία Αμμοχώστου μετατράπηκε σε Επαρχία της Ανεργίας, της Φτώχιας, της Ύφεσης και της Απόγνωσης. Η Αμμόχωστος είναι καιρός να βγει από την απομόνωση και την εγκατάλειψη. Η Αμμόχωστος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Έτσι αναμένω ότι θα προωθηθούν όλα τα έργα που βρίσκονται στο ράφι για πολλά χρόνια τόσο για την ανάπτυξη και το καλό της Επαρχίας όσο και για το συμφέρον του τόπου.

*Λευτέρης Χριστοφόρου – Α’ Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΣΥ., Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου (Άρθρο από Εφημερίδα “ΣΗΜΕΡΙΝΗ”)