Η Αμμόχωστος στην εξίσωση μονομερών ενεργειών τ/κ πλευράς

CEB1 15 Ειδήσεις, Κατεχόμενα
CEB1 158 Ειδήσεις, Κατεχόμενα

Η ε/κ πλευρά ασχολείται με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του δείπνου στο Crans-Montana, την ώρα που στα κατεχόμενα πολιτικά πρόσωπα κάνουν λόγο για μονομερείς ενέργειες που περιλαμβάνουν την περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

Στα χνάρια των δηλώσεων του Μουσταφά Ακιντζί τη 19η Ιουλίου και μετά το αποτέλεσμα της Διάσκεψης επί ελβετικού θερέτρου, φαίνεται να κινούνται σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο στα κατεχόμενα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει ότι “δεν πρόκειται η τ/κ πλευρά να περιμένει πότε θα έρθει η όρεξη στους Ε/κ για συμφωνία στο Κυπριακο” και ότι “θα συνεχίσουν την αναβάθμιση στα κατεχόμενα”.

Πηγές εντός της τ/κ κοινότητας αναφέρουν ότι πριν καν μεταβούν οι πλευρές στο Crans-Montana υπήρχαν σκέψεις για μονομερείς κινήσεις σε περίπτωση ναυαγίου.

Τι ετοιμάζει η τ/κ πλευρά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, οι σκέψεις αφορούν σε παραχώρηση δικαιώματος επιστροφής στην Αμμόχωστο περίπου 16 χιλιάδων κατοίκων, υπό τ/κ διοίκηση.

Επίσης, αναμένεται να επιτραπεί η επιστροφή γύρω στις 4 χιλιάδες Μαρωνίτες στα χωρία Αγία Μαρίνα και Ασώματος.

Επιπρόσθετα, ετοιμάζουν ενίσχυση και αναβάθμιση της Επιτροπής Αποζημιώσεων με επιπρόσθετα κονδύλια και αρμοδιότητες που θα αγγίζουν πλέον και την περιοχή των Βαρωσίων.

To Sigmalive επικοινώνησε με άτομα που γνωρίζουν καλά τα δεδομένα στα κατεχόμενα, τα οποία προειδοποίησαν ότι ενδεχομένως αυτό να είναι απλά το πρώτο πακέτο μεταξύ άλλων που θα ακολουθήσουν, με μονομερείς αντίστοιχες ενέργειες από μέρους Τ/κ.

Δεν απέκλεισαν μάλιστα, η τ/κ πλευρά αλλά και η Τουρκία, σε μεταγενέστερο στάδιο, να επιδιώξουν διεθνή στήριξη γύρω από τις κινήσεις αυτές, σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν υπάρχει έδαφος στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στο υφιστάμενο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Δεν αποκλείεται δηλαδή να πλασάρουν τις κινήσεις αυτές ως κινήσεις καλής θέλησης.

Δεν είναι απλό και εύκολο

Ωστόσο, δεν είναι το πιο απλό ζήτημα να γίνει πράξη αυτός ο σχεδιασμός, μιας και υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που δυσκολεύουν τις μεθοδεύσεις αυτές.

Χρειάζονται αρκετά κονδύλια για την ανοικοδόμηση της περιοχής της Αμμοχώστου, έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη υποδομή για να μπορεί να κατοικήσει στην περίκλειστη πόλη οποιοσδήποτε πολίτης. Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές σε παροχή ρεύματος, νερού και υπηρεσιών και όχι μόνο. Πρόκειται για μονομερείς παράνομες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται στο παρόν στάδιο σε αντίθεση με υφιστάμενα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που θα εγείρει ζητήματα σε διεθνές επίπεδο. Δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση κινήσεις που να κρίνονται ως εποικοδομητικές για οποιονδήποτε πέραν της τ/κ πλευράς και δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τα ζητούμενα της ε/κ πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, στο Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα αυτό και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, θα γίνουν και οι ενδεδειγμένες κινήσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: SigmaLive