Δάνεια με το σταγονόμετρο…

a 44 Ειδήσεις
a 3837 ΕιδήσειςΣτο ναδίρ βρίσκεται η προσφορά και ζήτηση για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο. Στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά για νέα δάνεια από και προς σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια ώρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας παραχωρούν δάνεια με αυστηρότερους κανόνες.

Με βάση την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε σήμερα προμηνύεται το επόμενους μήνες περαιτέρω συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας αφού το τρίτο τρίμηνο του 2013, βάσει των προσδοκιών των τραπεζών που συμμετέχουν στην έρευνα, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα καταγράψει περαιτέρω μείωση, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από αυτό του δευτέρου τριμήνου του 2013.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι πολίτες που εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι αποτείνονται για δάνεια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως για συνέχιση των σπουδών τους και λαμβάνουν αρνητική απάντηση. Παράπονα εκφράζονται και από πολίτες που είτε συμφώνησαν είτε ακόμη να λάβουν απάντηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων του χωρίς κανένα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας η καθαρή ζήτηση για:

Στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο κατέγραψε μείωση 63% το δεύτερο τρίμηνο του 2013

Καταναλωτικά δάνεια μείωση 38%.

Ενώ η διάχυση για αυστηρότερα κριτήρια παραχώρησης δανείων αυξήθηκε:

Επιχειρήσεις 50%.

Νοικοκυριά 40%.

Στην Κύπρο οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων θα γίνουν αυστηρότερα το τρίτο τρίμηνο του 2013, κατά τον ίδιο περίπου βαθμό που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΝΤ1