«Μαγειρεύω και προσφέρω» στην κουζίνα του Γ’ Δημοτικού Σωτήρας

a 130 Ειδήσεις
a 1895 Ειδήσεις

Τον Σεπτέμβριο του 2013, άνεργες μαμάδες μπαίνουν για πρώτη φορά στην ολοκαίνουργια κουζίνα του Γ’ Δημοτικού Σωτήρας και από τότε μαγειρεύουν καθημερινά για τους 118 μαθητές του σχολείου. Λίγους μήνες αργότερα, το Δημοτικό Γιόλου εγκαινιάζει τη δική του κουζίνα και οι σχεδιασμοί για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος εντατικοποιούνται με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών.

Σήμερα το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε Ολοήμερα Δημοτικά, κατάφερε να καταστεί θεσμός, αφού αγκαλιάστηκε από σχολεία, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και πολλούς εθελοντές και χορηγούς που προσφέρουν με κάθε τρόπο.

Τώρα πια, εφαρμόζεται με επιτυχία σε έξι Ολοήμερα Σχολεία τα οποία διαθέτουν τις κουζίνες τους και μπορούν να προσφέρουν μεσημεριανό φαγητό σε όλους τους λιλιπούτιους ενοίκους των Δημοτικών, χωρίς διακρίσεις και στοχοποιήσεις. Στόχος, μάλιστα, είναι όπως μέχρι το τέλος του 2014 εφαρμοστεί σε ακόμα εφτά Δημοτικά.

Την ιδέα για δημιουργία και υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά».

Βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας: Καταρχάς το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν αντιμετωπίζονται με ισότητα. Κατά δεύτερο, με την ανέγερση μιας κουζίνας αυτόματα το Δημοτικό αποκτά ένα έργο υποδομής που μπορεί να διατηρηθεί στον χρόνο και να βοηθήσει τη σχολική μονάδα να αυτονομηθεί. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το «Ίδρυμα Σοφία», ακόμα και όταν εκλείψουν οι οικονομικοί, κυρίως, λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι κουζίνες ή και στην περίπτωση που διακόπτεται η βοήθεια που παρέχεται, τότε η κουζίνα παραμένει στη διάθεση των γονιών. Επίσης, πολύ σημαντικό το ότι η όλη προσπάθεια εμπλέκει ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Πώς δουλεύει το πρόγραμμα

Σε πρώτο στάδιο το «Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά» αναλαμβάνει τα έξοδα για την κατασκευή και τον εξοπλισμό μιας επαγγελματικής κουζίνας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει σε μηνιαία βάση τα αναγκαία τρόφιμα για την ετοιμασία καθημερινού μεσημεριανού.

Στη συνέχεια προσλαμβάνεται μια άνεργη μητέρα από την κοινότητα για να αναλάβει ως επικεφαλής της κουζίνας και το Ίδρυμα καταβάλλει €800 για τις υπηρεσίες της. Από την πλευρά τους, εθελόντριες βοηθοί συμβάλλουν στο όλο έργο, λαμβάνοντας το συμβολικό επίδομα των 15 ευρώ ημερησίως.

Οι οικογένειες της κοινότητας που έχουν την οικονομική δυνατότητα εισφέρουν το ποσό των 15 ευρώ τον μήνα για το παιδί τους (το κόστος σίτισης ανερχόταν πριν τη λειτουργία των κουζινών σε €45-60 τον μήνα), στηρίζοντας έτσι το πρόγραμμα και βοηθώντας τους άπορους μαθητές του σχολείου.

Στόχοι του έργου είναι:

● φρεσκομαγειρεμένο φαγητό για όλα τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις και στοχοποιήσεις

● υλοποίηση ενός μόνιμου έργου υποδομής για το Ολοήμερο Σχολείο

● εθελοντική συμμετοχή της κοινότητας από τους ίδιους τους γονείς, εταιρείες και φορείς της ευρύτερης περιοχής

● αποφόρτιση από το οικονομικό κόστους του μεσημεριανού φαγητού για τις άπορες οικογένειες

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Γ’ Σωτήρας, Γιόλου, Αψιού, Χοιροκιτίας, Ερήμης, Κυπερούντας και Πυργών, ενώ εντό του 2014 θα ενταχθούν τα Δημοτικά Ελένειο, Αγίου Αντωνίου, Καϊμακλίου, Φανερωμένης, Πόλις Χρυσοχούς, Εθνάρχη Μακαρίου και Αγίων Αναργύρων.

€250.000 από την Τράπεζα Κύπρου

Επιταγή ύψους €250.000 παρέλαβε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, Κρίστη Χασάπη. Τα λεφτά θα αξιοποιηθούν για τη λειτουργία κουζινών σε πέντε Ολοήμερα Δημοτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαγειρεύω και προσφέρω» του «Ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά».

Ο κ Καδής τόνισε τη σπουδαία σημασία του προγράμματος και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα και τους εθελοντές, καθώς και προς την Τράπεζα Κύπρου για τη γενναιόδωρη χορηγία.

Άνοιξε η κουζίνα του «Φιλελεύθερου»

Τη δική του κουζίνα απέκτησε το Ολοήμερο Δημοτικό στα Πυργά. Έτσι, εδώ και μερικές μέρες οι μαθητές απολαμβάνουν καθημερινά το σπιτικό φαγητό που μαγειρεύουν οι μαμάδες τους στο σχολείο.

Το κόστος για την κατασκευή και λειτουργία της κουζίνας ανέλαβε ο δημοσιογραφικός μας οργανισμός, «Ο Φιλελεύθερος», ο οποίος στηρίζει ανεπιφύλακτα τον θεσμό από την πρώτη στιγμή. Τα επίσημα εγκαίνια της κουζίνας θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η δράση του «Ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά»

Το ίδρυμα Σοφία για παιδιά ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα Κυπρίων εθελοντών με σκοπό να συμβάλει στην καταπολέμηση της φτώχειας και έχοντας στο επίκεντρο την παροχή βοήθειας σε παιδιά.

Η δράση του ιδρύματος εστιάζεται κυρίως στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων με στόχο πάντα, να δίνει χειροπιαστές λύσεις. Γι’ αυτό και εργάζεται χωρίς μεσάζοντες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η όποια βοήθεια παρέχεται καταλήγει απευθείας στους τελικούς αποδεκτές, τα παιδιά.

Οι αρχικές δράσεις αφορούσαν παιδιά στην Κένυα, όπου με μια σειρά ενεργειών το ίδρυμα κατάφερε να εξασφαλίσει ασφάλεια, τροφή, στέγη και μόρφωση σε περιοχές που μαστίζονται από την πείνα.

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Κύπρο έστρεψαν το ενδιαφέρον της ομάδας στην παροχή πρακτικής βοήθειας σε μαθητές δημοτικών, με τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου «Μαγειρεύω και προσφέρω».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ