Στην τελική ευθεία οι Πολεοδομικές Ζώνες των Βάσεων στην επ. Αμμοχώστου

CEB1 250 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου
CEB1 747 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Ξυλοφάγου

Μήνας σημαντικών εξελίξεων ως προς τις Πολεοδομικές Ζώνες που θα θεσπιστούν σε 25 κοινότητες στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λεμεσού που βρίσκονται στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, θα είναι ο Μάρτιος. Στις 25 κοινότητες μέχρι τώρα δεν εφαρμοζόταν η πολιτική της Δημοκρατίας στο θέμα των Πολεοδομικών Ζωνών και η συμφωνία για ρύθμιση του πολύ σημαντικού ζητήματος επιτεύχθηκε προ τετραετίας, μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αρμόδια πηγή των Βάσεων, εντός του Μαρτίου οι διμερείς Επιτροπές Δεκέλειας και Λεμεσού στις οποίες μετέχουν κρατικοί εμπειρογνώμονες της Κυπριακής Δημοκρατίας και λειτουργοί των Βάσεων, υπό την προεδρία του Τμήματος Πολεοδομίας, «θα συνέλθουν για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους όσον αφορά στη δήλωση πολιτικής και τις Πολεοδομικές Ζώνες». Οι συνεδρίες των δύο επιτροπών, πρόσθεσε η ίδια πηγή, τοποθετούνται το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Μετά την οριστικοποίηση των δύο ζητημάτων από τις δύο Επιτροπές, οι Εκθέσεις τους θα υποβληθούν στον Πολιτικό Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο οποίος αφού τις μελετήσει, θα τις υποβάλει για τη λεγόμενη «Στρατηγική Μελέτη Περιβάλλοντος», η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώς τέσσερις μήνες. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, δηλαδή, όπως υπολογίζεται όχι πέραν του καλοκαιριού του 2017, οι εκθέσεις θα δημοσιευτούν και θα γνωστοποιηθούν.

Το θέμα των ενστάσεων

Σχολιάζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς των κατοίκων των 25 κοινοτήτων να δουν το τελικό κείμενο που θα καθορίζει τις Πολεοδομικές Ζώνες στα όρια των κοινοτήτων τους και να ασκήσουν το δικαίωμα της ένστασης σε περίπτωση που διαφωνούν, η πηγή των Βάσεων διευκρίνισε τα εξής: Μετά τη δημοσιοποίηση των ζωνών ανάπτυξης θα παρασχεθεί χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών για υποβολή ενστάσεων από μέρους κατοίκων που ενδεχομένως θα διαφωνούν. Ωστόσο, η νομική ισχύς των Πολεοδομικών Ζωνών θα είναι άμεση με τη δημοσίευσή τους και δεν θα επηρεάζεται από τη διαδικασία των ενστάσεων, η οποία θα λειτουργήσει ανεξάρτητα και αυτές θα εξετάζονται από τις δύο Επιτροπές Λεμεσού και Δεκέλειας, ανάλογα με την κοινότητα που θα αφορούν. «Επομένως, μετά τη διαδικασία του περιβαλλοντικού ελέγχου και τη δημοσιοποίηση των ζωνών, αυτές μαζί με τη δήλωση πολιτικής ισχύουν άμεσα και το θέμα των ενστάσεων θα είναι μια άλλη διαδικασία στην οποία όσοι κρίνουν ότι θέλουν να συμμετάσχουν, θα έχουν χρονική περίοδο τεσσάρων μηνών να το πράξουν από την ημερομηνία δημοσιοποίησης των ζωνών και αυτό είναι καλά να το γνωρίζουν ξεκάθαρα οι πολίτες και να μην ανησυχούν», τόνισε ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων. Διευκρίνισε επίσης ότι δικαίωμα υποβολής ένστασης θα έχουν εκτός από άτομα, και κοινότητες, είτε ακόμα και οργανωμένα σύνολα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όσον αφορά τουλάχιστον στην περιοχή της Δεκέλειας και τις 13 κοινότητες που αφορά στο μέτρο, οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων αναμένουν να υπάρξει ένας αριθμός ενστάσεων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και κυρίως πρόβλημα εφαρμογής της νέας πολεοδομικής πολιτικής. (Εξάλλου, είχαν προηγηθεί στο προηγούμενο διάστημα διαβουλεύσεις με τις κοινότητες οι οποίες κλήθηκαν να υποβάλουν τις απόψεις και εισηγήσεις των κατοίκων τους, ώστε να ληφθούν στο μέτρο του εφικτού υπόψη και να αποφευχθούν τα μεγάλα προβλήματα στο τέλος της διαδικασίας).

ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΦΟΡΑ

Η εφαρμογή Πολεοδομικών Ζωνών αφορά κυρίως τις ακόλουθες κοινότητες: Πύλα, Ξυλοτύμπου, Δασάκι Άχνας, Ορμήδεια, Ξυλοφάγου, Αχερίτου- Βρυσούλες, Δερύνεια, Λιοπέτρι, Φρέναρος, Αυγόρου, Τουρκοκυπριακή κοινότητα Πύλας, Δύο περιοχές των κατεχομένων κοινοτήτων Λύσης και Κοντέας. Μια μικρή περιοχή της Τ/κ κοινότητας Περγάμου, Ακρωτήρι, Επισκοπή, Ερήμη, Σωτήρα Λεμεσού, το Παραμάλι, το Τραχώνι, κ.ά.

Οι πολεοδομικές ζώνες που αφορούν παραλιακή ανάπτυξη σε πρώτο βαθμό και οικιστική ανάπτυξη σε δεύτερο, φαίνεται να κατέχουν σε πρώτιστο βαθμό το ενδιαφέρον των κατοίκων των χωριών της ελεύθερης Αμμοχώστου, που αφορά η νέα ρύθμιση. Ξυλοφάγου και Ορμήδεια, π.χ. ευελπιστούν ότι με τη νέα ρύθμιση θα μπορέσουν να εισέλθουν δυναμικά στον τομέα του τουρισμού, αναπτύσσοντας τα παραλιακά τους μέτωπα. Στην περίπτωση της Πύλας, η κοινότητα στοχεύει σε επέκταση του τουριστικού της μετώπου αλλά και της οικιστικής της ζώνης.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Πάμπος Βάσιλας