Κενά στον έλεγχο των θαλασσίων σπορ

CEB1 21 Ειδήσεις, Παραλίες
CEB1 90 Ειδήσεις, Παραλίες

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η αύξηση των συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται ταχύπλοα σκάφη στη θάλασσα, αφού από τον περασμένο Ιούνιο το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας μετρά 4 σοβαρά ατυχήματα. Το πιο πρόσφατο ήταν την περασμένη Κυριακή, οπότε πριν τις 15:00 στην παραλία του Κόννου, στα δημοτικά σύνορα Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας, σκάφος που οδηγούσε ιδιώτης με άδεια χειριστή ταχύπλοου, προσέκρουσε με φουσκωτή πολυθρόνα, την οποία ρυμουλκούσε ταχύπλοο επαγγελματία παροχής υπηρεσιών θαλασσιών σπορ. Στη φουσκωτή πολυθρόνα του Mike Watersports επέβαιναν τρεις τουρίστριες 25, 22 και 18 χρόνων, με την 25χρονη Αγγλοκύπρια Ρέιτσελ Χατζητοφή να εκτιμάται ότι ακόμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από αλλεπάλληλες εγχειρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως πληροφορείται ο «Π», η προπέλα του ιδιωτικού ταχύπλοου κατά τον ελιγμό που έκανε προκειμένου να αποφύγει το φουσκωτό ρυμουλκούμενο αντικείμενο, πέτυχε στο σώμα την άτυχη 25χρονη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο ιδιώτης οδηγός του ταχύπλοου υποστήριξε ότι δεν είδε το ρυμουλκούμενο φουσκωτό.

Το ατύχημα στον Κόννο ήταν το τέταρτο σοβαρό στο οποίο ενεπλάκησαν μικρά ταχύπλοα το φετινό καλοκαίρι. Τον Ιούλιο επαγγελματίας Κύπριος πλοηγός, με επιβάτες οικογένεια Κινέζων τουριστών, καρφώθηκε στα βράχια στη θαλάσσια περιοχή Blue Lagoon στην επαρχία Πάφου. Από τη σύγκρουση ανασύρθηκε νεκρή 32χρονη Κινέζα. Τον Ιούνιο στη Λάρνακα 34χρονος Βρετανός τραυματίστηκε επίσης κρίσιμα όταν το αλεξίπτωτο που χρησιμοποιούσε και ρυμουλκείτο από ταχύπλοο έπεσε στη θάλασσα κατόπιν κτυπήματος από μεταλλική δοκό που είχε αποκολληθεί από το ταχύπλοο. Τον Ιούνιο επίσης 28χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο με εγκαύματα πρώτου βαθμού όταν σημειώθηκε έκρηξη σε φουσκωτό στο λιμάνι στο Λατσί. Ο 28χρονος βρισκόταν στο σκάφος για να το επιδιορθώσει. Η θαλάσσια σύγκρουση της περασμένης Κυριακής στον Κόννο είναι το τέταρτο σοβαρό ατύχημα που αξιολογεί το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας για φέτος το καλοκαίρι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ΤΕΝ μετρούσε ένα-δύο παρόμοια ατυχήματα. Σημειώνεται ότι τραγωδίες που αποφεύχθηκαν από τύχη, όπως η σύγκρουση τζετ-σκι που πλοηγούσε τουρίστας με φουσκωτή ρυμουλκούμενη μπανάνα στον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πάφο τον περασμένο Ιούλιο δεν καταγράφονται στα σοβαρά ατυχήματα. Η έρευνα του ΤΕΝ για το σοβαρότερο όλων ατύχημα στο Blue Lagoon ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ για το νέο ατύχημα στον Κόνν, χθες επιθεωρητής του ΤΕΝ έφτασε στην περιοχή για να λάβει καταθέσεις. Στην αστυνομική πτυχή της διερεύνησης του ατυχήματος, σύμφωνα με την Αστυνομία, λήφθηκαν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους πλοηγούς για να αφεθούν αργότερα ελεύθεροι. Έλεγχος άλκοτεστ δεν πραγματοποιήθηκε στους χειριστές των σκαφών.

Επείγει η αναθεώρηση των κανονισμών για ταχύπλοα

Σύμφωνα με τον ανώτερο επιθεωρητή πλοίων στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, Κυριάκο Κουφτερό, η αύξηση των θαλάσσιων συγκρούσεων με εμπλοκή μικρών ταχύπλοων σκαφών καταγράφεται, αλλά δεν θεωρείται και μεγάλη. Κάθε περιστατικό αξιολογείται στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών, με την ευθύνη του ΤΕΝ να μην περνά στην αστυνομική διερεύνηση των συνθηκών κάθε ατυχήματος. Σκοπός της έρευνας του ΤΕΝ είναι να διαπιστώσει τα όποια κενά στη νομοθεσία και στους διεξαγόμενους ελέγχους. Όπως προκύπτει, το γεγονός ότι τα τέσσερα φετινά ατυχήματα δεν παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, ως προς τις συνθήκες τους, δεν επιτρέπει την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων. Ένα πάντως ατύχημα, εκείνο του Ιουλίου στον Κόλπο των Κοραλλίων, το οποίο δεν είχε σοβαρά τραυματισμένους και δεν καταγράφεται από το ΤΕΝ στα σοβαρά ατυχήματα για το καλοκαίρι, προσομοιάζει ως προς τις συνθήκες με το ατύχημα στον Κόννο της περασμένης Κυριακής. Δηλαδή, ιδιώτης πλοηγός με ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο σκάφος προσέκρουσε σε φουσκωτό που ρυμουλκούσε επαγγελματίας πλοηγός.

Στους ίδιους τους κανονισμούς του 1999, που υποχρεούνται να ακολουθούν οι επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες θαλάσσιας αναψυχής, αναφέρεται η υποχρέωση του χειριστή ταχύπλοου σκάφους που ρυμουλκεί ρυμουλκούμενο αντικείμενο επιφάνειας να μην πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα την πλησιέστερη ακτή και σε 100 μέτρα την παράλληλη προς την ακτή οριοθετημένη περιοχή λουομένων. Στους κανονισμούς παρακάτω προσδιορίζεται ότι εντός των διαύλων ανάμεσα σε περιοχές λουομένων απαγορεύεται η ανάπτυξη ταχύτητας που υπερβαίνει τους 3 κόμβους, ενώ απαγορεύεται και η αγκυροβόληση εντός των διαύλων. Οι όροι λειτουργίας των διαύλων δεν προσδιορίζονται στους κανονισμούς του ΤΕΝ, αλλά σε διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών βάσει του περί Προστασίας των Λουομένων εν τη Θαλάσση Νόμου. Το γεγονός ότι τις άδειες λειτουργίας των επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής εκδίδει η τοπική αυτοδιοίκηση, περιπλέκει περαιτέρω την πολυνομία γύρω από τους ελέγχους των αδειούχων πλοηγών και των ταχύπλοων σκαφών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το ατύχημα της περασμένης Κυριακής, αν και εκτός περιοχής λουομένων, συνέβη κατά την επιστροφή του επαγγελματία από τη ρυμούλκηση της φουσκωτής πολυθρόνας.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ