Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου: “Στόχος ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια παγκόσμια”

2013 07 15 09 05 09 19a86130a087430ca70af3d580700778 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
2013 07 15 09 05 09 19a86130a087430ca70af3d580700778 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πέντε χρόνια. Τόσα χρειάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να υλοποιήσει τους μεγαλεπήβολους στόχους που έθεσε. Να καταστεί, δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, με 10.000 φοιτητές, 600 ακαδημαϊκούς, 2.000 νέους ερευνητές, 400 διοικητικούς υπαλλήλους, 10 σχολές, οικονομικά αυτόνομο, απεξαρτημένο από τη συμβατική ηλεκτρική ενέργεια, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, νέα νομοθεσία και πολλά άλλα, όπως τα περιέγραψε ο πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Το όραμα του Πανεπιστημίου ανέλυσε ο κ. Χριστοφίδης στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, καταφέρνοντας να αποσπάσει θετικά σχόλια όχι μόνο από τους βουλευτές, αλλά και από τον αυστηρό Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Τη δε μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η τελευταία αναφορά του πρύτανη, ότι απώτερος σκοπός είναι «να έχει η Κύπρος, σε μια δεκαετία, ένα πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου». «Για να είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου», πρόσθεσε, «στο τοπ 1% των πανεπιστημίων παγκοσμίως» στους τομείς της γνώσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας, ο κ. Χριστοφίδης ενημέρωσε τους βουλευτές και για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για παραχώρηση δανείου ύψους €162 εκατομμυρίων για ανάπτυξη και επέκταση της Πανεπιστημιούπολης.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν από τον ίδιο, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €216 εκατ. εκ των οποίων τα €162 εκατ. αφορούν στο δάνειο από την ΕΤΕπ και τα €54 εκατ. από εσωτερική χρηματοδότηση. Ως προς την αποπληρωμή του δανείου, η συμφωνία προβλέπει 27 έτη, με τους καλύτερους όρους που έλαβε ποτέ η χώρα μας.

Τα έργα που καλύπτονται από το δάνειο είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο Απόλλων, η Πολυτεχνική Σχολή, το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, νέοι χώροι διδασκαλίας, η Ιατρική Σχολή, το Ενεργειακό Κέντρο, η αναβάθμιση της Νοσηλευτικής, η αντισεισμική στήριξη της Καλλιπόλεως καθώς και η ετοιμασία διαγωνισμών για αρχιτεκτονική μελέτη τεσσάρων νέων κτηρίων.

Στο σημείο αυτό, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι με την επέκταση της Πανεπιστημιούπολης θα υπάρξει εξοικονόμηση κονδυλίων, αφού το Πανεπιστήμιο δεν θα έχει πλέον ανάγκη για ενοικίαση εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από το 1991 έως το 2014, δαπανήθηκαν σε ενοίκια για στέγαση των αναγκών του ιδρύματος πάνω από €184 εκατομμύρια.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα οραματίζεται και εργάζεται για ένα πανεπιστήμιο: 1) Πράσινο. 2) Πρότυπο λειτουργίας στους τομείς διδασκαλίας, έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. 3) Που να εργοδοτεί νέους ερευνητές. 4) Ανταγωνιστικό στην Ευρώπη και τον κόσμο. 5) Χώρο συνάντησης όλων των νέων της Κύπρου, που να συνδέει γεωγραφικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ολόκληρη την πατρίδα μας στη μετά λύση εποχή.

«Το επίπεδο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν συγκρίνεται με την εικόνα που έχουμε για το ΤΕΠΑΚ. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ένα καλό παράδειγμα, για οργανισμό που λειτουργεί εκτός του κεντρικού κράτους».

Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης

200 καθηγητές-μετανάστες και ο αόρατος μανδύας

Πριν από μερικά χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε στην εκλογή του διακεκριμένου ερευνητή και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιώργου Ελευθεριάδη. Ωστόσο, η εκλογή του συνέπεσε με το πάγωμα των προσλήψεων στη χώρα μας, ως μέτρο για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να «χάσει» τον εν λόγω καθηγητή.

Στο μεταξύ, ο κ. Ελευθεριάδης και η ερευνητική του ομάδα σχεδίασε και υλοποίησε έναν νέο τύπου λεπτό ηλεκτρομαγνητικό μανδύα, ικανό να εξαφανίζει διαφορετικά είδη και μεγέθη αντικειμένων, στο πεδίο των ραδιοκυμάτων. Τώρα, ο καναδικός στρατός μελετά το ενδεχόμενο αγοράς του «αόρατου μανδύα» που έφτιαξε ο παρ’ ολίγον καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Την πιο πάνω ιστορία αφηγήθηκε στους βουλευτές ο πρύτανης, για να τονίσει την ανάγκη προσέλκυσης ικανών καθηγητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Σκεφτείτε μόνο, εάν ερχόταν στην Κύπρο ποια θα ήταν τα οφέλη για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι άλλος ένας στόχος είναι το «πανεπιστήμιο της διασποράς», για επαναπατρισμό αυτών που χάσαμε και έχουν να προσφέρουν στο ακαδημαϊκό ίδρυμα, αλλά και για προσέλκυση των 200 καλύτερων καθηγητών κυπριακής καταγωγής από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.

«Αναλογιστείτε την προστιθεμένη αξία για το πανεπιστήμιο και την ευρύτερη κοινωνία», κάλεσε τους βουλευτές, υποδεικνύοντας την αύξηση των εξωτερικών χρηματοδοτήσεων για έρευνα αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας διδασκαλίας για τους φοιτητές μας. Διευκρίνισε βέβαια «μη φανταστείτε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν στην Κύπρο για €80.000 – €100.000 τον χρόνο».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ