Θα κάνουν τσιπς με Κολοκάσι Σωτήρας – Αύξηση εξαγωγών

CEB1 24 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1256 Γιώργος Τάκκας, Ειδήσεις, Κολοκάσι, Νέα Αμμοχώστου

​Την πρόσληψη συμβούλου, έτσι ώστε να τους δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να μπορέσουν να προωθήσουν και να αναδειϊουν το κολοκάσι Σωτήρας, μελετα η Συνεργατική Εταιρεία Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ) Σωτήρας Λτδ.

Παρ όλα αυτά, οι παραγωγοί κάνουν ήδη κάποιες ενέργειες και σκέψεις και μια από αυτές είναι να πωλείται το κολοκάσι Σωτήρας κομμένο και κατεψυγμένο (ολόχρονο), ενώ μελετουν και την παρασκευή τσιπς από κολοκάσι.

Ήδη το προϊόν μας εξάγεται σε Ελλάδα και Αγγλία και γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση νέων αγορών. Η κατοχύρωση του κολοκασιού Σωτήρας, ενώ κατοχύρωση είχαμε και για τις πούλλες Σωτήρας, σίγουρα δημιουργεί κάποιες άλλες προοπτικές που μέχρι σήμερα δεν τις είχε το συγκεκριμένο προϊόν. Το γεγονός ότι το κολοκασι Σωτήρας δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη δεν σχετίζεται με τις καλλιεργητικές του φροντίδες ούτε και με τις ανάγκες του για νερό. Φαίνεται πως αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος, έτσι ώστε και οι Κύπριοι να μάθουν νο το τρώνε περισσότερο και με διαφορετικους τρόπους απ’ ό,τι έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα, αλλά και να εξευρεθούν νέες αγορές στο εξωτερικό.

Μιλώντας στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο δήμαρχος Σωτήρας Γιώργος Τάκκας ανέφερε πως η προοπτική δημιουργείται από τη στιγμή που το προϊόν έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ. Πλέον πρέπει και οι παραγωγοί να προχωρήσουν και να βρουν τρόπους να το προωθήσουν. Όπως είπε ο κ. Τάκκας, μπορεί να γίνει μια βιοτεχνία – βιομηχανία για εκμετάλλευση του προϊόντος. Μια από τις σκέψεις, όπως δήλωσε, είναι το κολοκασι Σωτήρας να καθαρίζεται, να κόβεται και να τοποθετείται σε ειδικές συσκευασίες για να πωλείται ως κατεψυγμένο. Η νοικοκυρα, πρόσθεσε, θα μπορεί να το έχει ολόχρονα στο ψυγείο της και να το μαγειρευει. Επίσης, και η παρασκευή τσιπς από κολοκάσι Σωτήρας φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον.

«Σε μια επίσκεψή μου στην Κίνα δοκίμασα κολοκάσι για επιδόρπιο και κολοκάσι για πρόγευμα. Υπάρχουν δηλαδή πολλές προοπτικές και είναι ενα προϊόν που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί μας», ανέφερε ο κ. Τάκκας. Σημείωσε δε πως πρέπει να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό και εύκολες συνταγές για το μαγείρεμα του. Ο κ. Τάκκας επικεντρώθηκε και στο θέμα του συμβούλου που χρειάζονται οι παραγωγοί, έτσι ώστε να τους δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Τρώμε κολοκάσι Σωτήρας

Μπορεί να είναι ένα εποχιακό προϊόν, ωστόσο οι Κύπριοι συνηθίζουν να το καταναλώνουν. Συγκεκριμένα, τον χρόνο τρώμε 60 χιλιαδες τόνους κολοκάσι Σωτήρας, είπε ο πρόεδρος της Συνεργατικής Εταιρείας Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ) Σωτήρας Γιώργος Μουσικός και πρόσθεσε πως υπάρχει η προοπτική και για παραγωγή περισσότερων ποσοτήτων. Η ΣΕΔΙΓΕΠ, όπως μας ανέφερε ο κ. Μουσικός, καταβάλλει πολλές προσπάθειες έτσι ώστε η προώθηση του κολοκασιου Σωτήρας να έχει επιτυχία και να μάθει ο κόσμος να το τρώει και με διάφορες παραλλαγές.

Ήδη, σημείωσε, έχουν εντοπίσει στην Αίγυπτο τη μηχανή που καθαρίζει και πακετάρει αεροστεγώς το κολοκάσι, έτσι ώστε να πωλείται και κατεψυγμένο. Η ίδια μηχανή κόβει το κολοκάσι και σε μέγεθος τσιπς και όσοι ενδιαφέρονται μπορουν να το έχουν στην κατάψυξή τους και να το τηγανίζουν. Επίσης, από τον Νοέμβριο, όταν και θα μπορουν να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες της ΣΕΔΙΓΕΠ, σκέφτονται να τοποθετουν το κολοκάσι σε δίχτυ, ενώ σίγουρα θα φέρει και το λογότυπο της ΠΟΠ. Υπάρχουν, τόνισε ο κ. Μουσικός, πολλές προοπτικες για το συγκεκριμένο προϊόν, ωστόσο πρέπει να ξεκινήσει και η χρηματοδότηση από την ΕΕ για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Σημείωσε δε πως ήδη το κολοκάσι Σωτήρας εξάγεται σε Αγγλία και Ελλάδα, ενώ τους προσεγγίζουν συνεχώς νέοι αγοραστές από το εξωτερικό.

Καποιο πρόβλημα φαίνεται να είναι η τιμή του, την οποία βρίσκουν υψηλή. Είπε ακόμα πως πλέον έχουν δοκιμάσει νέες συνταγές, όπως είναι για παράδειγμα τα κουπέπια με φυλλο κολοκασιου αντί κληματόφυλλων, κροκέτες κολοκασιού Σωτήρας, σούπα από κολοκάσι, πανακότα και πολλές άλλες.

Από τον 12ο αιώνα το Κολοκάσι Σωτήρας

Oι Ιστορικές αναφορές για την παρουσία του κολοκασιού στην Κύπρο δεν περιορίζονται οτην περιοχή Σωτήρας και μάλιοτα συμφωνα με αυτές το εν λόγω προϊόν “βρίσκεται στην Κυπρο από τον 12ο αιώνα”. Είναι αξιοσημείωτο ότι μερικές ιστορικές αναφορές καθορίζουν ως τη σημαντικότερη περιοχή καλλιέργειας του κολοκασιου τα κατεχόμενα χωριά, της Λαπήθου, του Αγίου Ανδρονίκου και της ευρύτερης χερσονήσου της Καρπασίας.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, η καλλιέργεια του κολοκασιού γινόταν σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο. Από προφορικές μαρτυρίες, οι οποίες λήφθηκαν με συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής Σωτήρας, διαφαίνεται πως το κολοκάσι μεταφέρθηκε από την περιοχή Καρπασίας οτην περιοχή Σωτήρας στις αρχές του 20ου αιώνα ως αποτέλεσμα «συμπεθεριού», που οδήγησε στη μεταφορά της τεχνογνωσίας από αγρότη της Καρπασίας ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Σωτήρα. Από τις ίδιες προφορικές μαρτυρίες, η καλλιέργεια κολοκασιού περιορίστηκε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950 σε τεμάχια που καλλιεργούνταν πλησίον της θάλασσας, στην περιοχή γνωστή με την ονομασία Αγία
Θέκλα, και τα οποία δεν αποτελούν μέρος των κοκκινοχωμάτων της περιοχής.

Αργότερα, ως αποτέλεσμα της εισροής αλμυρού νερού στις πηγές, το σύνολο των καλλιεργειών, περιλαμβανομένου και του κολοκασιού, μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα, πλησιότερα προς το χωριό όπσυ σχεδόν το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων χαρακτηρίζονται κοκκινοχώματα. Η καλλιέργεια του κολοκασιού επεκτάθηκε σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή Σωτήρας, αλλά εντάθηκε μετά το 1974, ως αποτέλεσμα της εισβολής,
για κάλυψη του κενού που δημιούργησε η απώλεια των καλλιεργειών στα βόρεια μέρη της Κύπρου.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ