“Λευκό” το ντέρμπι των αιωνίων

a 125
a 7603
Στη λευκή ισοπαλία (0-0) έμειναν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια το απόγευμα της Παρασκευής (23/03) στο ΓΣΠ για την 26η αγωνιστική, ένα αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε κέρδος για το «τριφύλλι», αφού άντεξε με δέκα παίκτες για 45 λεπτά στο «σφυροκόπημα» των γαλαζοκιτρίνων… 

Αποβλήθηκε στο 45’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Στάθη Αλωνεύτης, ενώ δοκάρι είχε η Ομόνοια στο 26’, σε ένα ισοζυγισμένο α’ μέρος. Με παίκτη περισσότερο στο β’ ημίχρονο ο ΑΠΟΕΛ, είχε το πάνω χέρι, έφτιαξε ευκαιρίες, όμως οι πράσινοι –με αμυντική λειτουργία– άντεξαν και κράτησαν το μηδέν στην άμυνα.

Στους 57 βαθμούς ανέβηκε η Ομόνοια, όσους έχει και η ΑΕΛ, που παίζει με τον Εθνικό στο Δασάκι την Κυριακή. Ο ΑΠΟΕΛ ανέβηκε στους 56 βαθμούς, με τα πλέι-οφ που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα να προμηνύονται «καυτά».

Χώρο στον ΑΠΟΕΛ
Στο ξεκίνημα του ματς η Ομόνοια άφησε χώρο στον ΑΠΟΕΛ, με τους γαλαζοκίτρινους να έχουν την κατοχή και να προσπαθούν, κυρίως από τα άκρα να απειλήσουν.

Η Ομόνοια, από την πλευρά της, έπαιζε πιο αμυντικά στο πρώτο ημίχωρο και προσπαθούσε να πιέσει ψηλά, με στόχο να εκμαιεύσει το λάθος των αντιπάλων και να βγάλουν αντεπίθεση, αφού οι ακραίοι της διαθέτουν μπόλικη ταχύτητα.

Μετά το 30’ ανέβηκε η Ομόνοια, κράτησε λίγο παραπάνω την μπάλα και έδειξε διάθεση να επιτεθεί, κυρίως από τα άκρα.

Το δοκάρι για την Ομόνοια, μετά από παραλίγο αυτογκόλ από τον Μποαβεντούρα στο 26’ η καλύτερη ευκαιρία του α’ μέρους, με την κόκκινη στον Αλωνεύτη στο 45’ να εξελίσσεται ως το σημείο αναφοράς του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο.

Με 52-48% υπέρ του ΑΠΟΕΛ την κατοχή και 3-3 τελικές, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια σχεδόν ως ίσες στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά με παίκτη παραπάνω οι γαλαζοκίτρινοι.

Μονόλογος ΑΠΟΕΛ
Όπως αναμενόταν κύλησε το β’ μέρος, με τον ΑΠΟΕΛ να γυροφέρνει την μπάλα έξω από την περιοχή του Γιωργαλλίδη, εκμεταλλευόμενος την αριθμητική υπεροχή, όμως παρά τις ευκαιρίες που έφτιαξαν, δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο τέρμα.

Η Ομόνοια, από την πλευρά της, είχε την προσοχή της στην άμυνα, αφού έκλεισε πίσω και τους χώρους, με τους Κασέκε και Σάλατιτς να καταπίνουν χιλιόμετρα και να βοηθούνται από τους ακραίους χαφ στην άμυνα.

Με την είσοδο του ταχύ Χριστοφή στο ματς στο 72’, η Ομόνοια κατάφερε και έφτιαξε 2-3 καλές ευκαιρίες στην αντεπίθεση, όμως το 0-0 έμεινε μέχρι τέλους.

Η συνέχεια
Αν η ΑΕΛ πάρει βαθμολογικό κέρδος στο Δασάκι, τότε Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ θα αναμετρηθούν ξανά, την ερχόμενη εβδομάδα στο ΓΣΠ, για την 27η αγωνιστική.

MAN OF THE MATCH:
Αντώνης Γιωργαλλίδης – Ο Κύπριος πορτιέρο ήταν σταθερός σε όλο το παιχνίδι και με την Ομόνοια να δέχεται αφόρητη πίεση στο β’ μέρος, χρειάστηκε να επέμβει δύσκολα σε 2-3 περιπτώσεις, για να κρατήσει το μηδέν.

UP:
Νόελ Κασέκε – Επέστρεψε στην ενδεκάδα, έχοντας ένα πολύ σημαντικό ρόλο, να αναχαιτίζει τους εξαιρετικούς μέσους του ΑΠΟΕΛ. Τα πήγε πολύ καλά, ιδιαίτερα στο β’ μέρος, όπου κάλυψε πολλά χιλιόμετρα και έκανε απροσπέλαστη την άμυνα της ομάδας του.

DOWN:
Στάθης Αλωνεύτης – Ο τρόπος που βρήκε στην μπάλα στο 45’, με ταχύτητα και δύναμη μετά από σπριντ, ήταν λανθασμένος, με αποτέλεσμα να δει τη δεύτερη κίτρινη και να καταδικάσει την ομάδα του σε αμυντικό ρόλο για όλο το β’ μέρος.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Δημήτρης Μασιάς – Αυστηρή η κόκκινη κάρτα (με δεύτερη κίτρινη) στον Αλωνεύτη στο 45’. Ο αριστεροπόδαρος βρήκε μπάλα στη διεκδίκηση, όμως το δυνατό (και λανθασμένο) του πέσιμο μετά από σπριντ μερικών μέτρων, ήταν αυτό που ώθησε τον ρεφ να βγάλει την κίτρινη. Στο 22’ η σωστή πρώτη κίτρινη στον Αλωνεύτη, για δυνατό μαρκάρισμα στο χώρο του κέντρου.
Ο Μασιάς, πάντως, τα πήγε πολύ καλά, έκανε σωστή χρήση της κάρτας και έδειξε να ελέγχει το ματς.
Χωρίς λάθη οι Στέλιος Νικήτα και Πάμπος Χαραλάμπους.

Διαιτητής: Δημήτρης Μασιάς
Γκολ: –
Κίτρινες: 25’ Μποαβεντούρα, 44’ Πουρσαϊτίδης, 72’ Ζορζ, 74’ Μαντούκα / 39’ Σερφά, 74’ Καρυπίδης, 83’ Εφραίμ
Κόκκινες: 45’ Αλωνεύτης

ΑΠΟΕΛ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Πουρσαϊτίδης, Μποαβεντούρα (78’ Αλεξάνδρου), Ζορζ, Ολιβέιρα, Πίντο, Μοράις, Χαραλαμπίδης (67’ Τρισκόφσκι), Μαντούκα (75’ Σολάρι), Μαρσίνιο, Αΐλτον.
Στον πάγκο έμειναν οι Πάρντο, Κακά, Σολωμού και Σόουζα.
Κόπηκαν από την 18άδα οι Κίσσας, Ηλία, Σατσιάς και Αντόρνο.
Εκτός της αρχικής αποστολής έμεινε ο Π. Κωνσταντίνου.

Ομόνοια (Νεόφυτος Λάρκου): Γιωργαλλίδης, Σπούνγκιν, Μαργκάσα, Καρυπίδης, Σερφά, Κασέκε, Σάλατιτς, Μακρίδης (62’ Αβραάμ), Εφραίμ (90’+2’ Μπεργκουνιού), Αλωνεύτης, Άλβες (72’ Χριστοφή).
Στον πάγκο έμειναν οι Γέβριτς, Κυριάκου, Μποουθόν και Λεάντρο.
«Κόπηκαν» από την 18άδα οι Μπεν Νταγιάν και Αλαμπί
Εκτός της αρχικής αποστολής έμειναν οι Φρέντι, Αγουιάρ, Χρ. Χαραλάμπους και Λοΐζου.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ:
– Με το αναμενόμενο 4-5-1 παρέταξε τον ΑΠΟΕΛ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Φορ ο Αΐλτον, δεξί χαφ ο Χαραλαμπίδης και αριστερό ο Μαντούκα. Επιθετικός μέσος ο Μαρσίνιο. Κόφτες έπαιξαν οι Μοράις και Πίντο. Δεξί μπακ ο Πουρσαϊτίδης, αριστερό ο Μποαβεντούρα και στόπερ οι Ζορζ και Ολιβέιρα. Τερματοφύλακας ο Χιώτης.
Στο 67’ ο Τρισκόφσκι πέρασε αντί του Χαραλαμπίδη και πήγε δεξιά, εκεί όπου κινείτο αρχικά ο Κύπριος.
Στο 75’ ο Σολάρι πήγε δίπλα από τον Αΐλτον στην κορυφή, με τον Μαρσίνιο στα αριστερά και τον Τρισκόφσκι δεξιά.
Στο 78’ ο Αλεξάνδρου πέρασε ως αριστερό μπακ αντί του Μποαβεντούρα, για να γίνουν πιο επιθετικά τα ακραία μπακ του ΑΠΟΕΛ.

– Εκπλήξεις από τον Νεόφυτο Λάρκου, λόγω προσώπων που επέλεξε (π.χ. Κασέκε). Οι Κασέκε και Σάλατιτς έπαιξαν κόφτες, με τον πρώτο να πιέζει λίγο πιο ψηλά, ο Αλωνεύτης αριστερό χαφ, με δεξί τον Εφραίμ και επιθετικό μέσο τον Μακρίδη. Προωθημένος ο Άλβες. Δεξί μπακ ήταν ο Σπούνγκιν, αριστερό ο Μαργκάσα και στόπερ οι Καρυπίδης και Σερφά. Τερματοφύλακας ο Γιωργαλλίδης.
Μετά την αποβολή του Αλωνεύτη στο 45’, ο Μακρίδης πήγε δεξιά και οι Κασέκε και Σάλατιτς περιορίστηκαν περισσότερο στα ανασταλτικά του καθήκοντα.
Στο 62’ ο Αβραάμ πήρε τη θέση του Μακρίδη και πήγε αριστερά, με τον Εφραίμ να επιστρέφει δεξιά. Ο σκοπός της αλλαγής, είναι επειδή ο Αβραάμ είναι καλύτερος αμυντικός από τον Μακρίδη.
Στο 72’ ο Χριστοφή πήρε τη θέση του Άλβες, με σκοπό ο πρώτος να χρησιμοποιήσει την ταχύτητα του και να γίνει πιο επικίνδυνη μπροστά η Ομόνοια.

TIMELINE:
Α’ ημίχρονο
9’ – Πρώτο σουτ του αγώνα, για τον ΑΠΟΕΛ, από τον Αΐλτον, με την μπάλα να περνάει άουτ, δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Γιωργαλλίδη.
17’ – Κυρτό σουτ του Μακρίδη από αριστερά και μέσα στην περιοχή, η μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Χιώτη.
18’ – Ο Αΐλτον άνοιξε ωραία την μπάλα και έκανε το σουτ, με την προσπάθεια όμως να καταλήγει άουτ.
26’ – Δοκάρι για την Ομόνοια, με τον Μποαβεντούρα να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της ομάδας του, μετά από εκτέλεση κόρνερ.
28’ – Κεφαλιά του Μαρσίνιο από το ύψος του πέναλτι, μετά από σέντρα του Μοράις από δεξιά, η μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Γιωργαλλίδη.
43’ – Προσπάθεια του Αΐλτον, άφησε στον Μαντούκα στα αριστερά, το σουτ του οποίου μπλοκαρίστηκε από τον Γιωργαλλίδη.
44’ – Σουτ του Εφραίμ έξω από την περιοχή, απέκρουσε την μπάλα ο Χιώτης με διπλή προσπάθεια.

Β’ ημίχρονο
60’ – Σέντρα ο Πουρσαϊτίδης, ο Μαντούκα έκανε το σουτ στην κίνηση, με τον Γιωργαλλίδη να αποκρούει δύσκολα με το αριστερό χέρι.
63’ – Ο Αΐλτον έκανε την κεφαλιά, μετά από μπαλιά του Μαντούκα, ο Γιωργαλλίδης έδιωξε σε κόρνερ. Στη συνέχεια, μετά την εκτέλεση, ένα συρτό σουτ του Αΐλτον μπλοκαρίστηκε χωρίς πρόβλημα.
70’ – Κεφαλιά του αμαρκάριστου Μαντούκα λίγο μέσα από την περιοχή, ο Γιωργαλλίδης εκτινάχθηκε και μπλόκαρε.
78’ – Αντεπίθεση για την Ομόνοια με τον Αβραάμ να δίνει στον Χριστοφή, ο οποίος βιάστηκε και έκανε το (κακό) σουτ.
79’ – Νέα αντεπίθεση για την Ομόνοια, με τον Χριστοφή να δίνει στον Εφραίμ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από δεξιά, ελευθερώθηκε, αλλά το σουτ του μπλοκαρίστηκε από τον Χιώτη.
86’ – Ο Αλεξάνδρου έκανε απευθείας την εκτέλεση του κόρνερ, με τον Γιωργαλλίδη να «βγάζει» την μπάλα από τα δίκτυα και να αποκρούει δύσκολα.
87’ – Ο Αβραάμ επωφελήθηκε της κόντρας και μέσα στην περιοχή, γύρισε και σούταρε, αλλά η προσπάθεια του μπλοκαρίστηκε από αμυντικό.

BACKSTAGE:
Κροτίδα στον κάμεραμαν
Στο 75’ ρίχτηκε από τη νότια κροτίδα στα πόδια του κάμεραμαν της LTV, ο οποίος στη συνέχεια κρατώντας το κεφάλι του, πήγε στα αποδυτήρια για περίθαλψη… Την κάμερα, πάντως, την ξήλωσαν στη συνέχεια, δεν πήγε άλλος στη θέση του.

Φωτιά και διακοπή
Στο 5’ σημειώθηκε διακοπή στον αγώνα, αφού ξέσπασε φωτιά στο χώρο πίσω από την εστία του Χιώτη, μπροστά από τη βόρεια κερκίδα. Ο διαιτητής, αφού συσκέφτηκε με τους ανθρώπους του ΓΣΠ, επανάρχισε τον αγώνα μετά από δύο λεπτά.

Κροτίδα στον Χιώτη
Ισχυρή κροτίδα ρίχτηκε στην περιοχή του ΑΠΟΕΛ, μερικά λεπτά μετά την έναρξη, χωρίς όμως να πέσει κοντά στον Σάκη Χιώτη.

Σεξουαλικό περιεχόμενο
Το ψηφιδωτό που άνοιξαν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ στη Νότια κερκίδα, πριν την έναρξη του αγώνα, ήταν σεξουαλικού περιεχομένου, αφού περιλάμβανε έναν «πορτοκαλί» άνδρα να έχει… ερωτικές περιπτύξεις με «πράσινο» άτομο.

The Real Terror
Οι φίλοι της Ομόνοιας άνοιξαν πανό που σηκώθηκε πάνω στο προστατευτικό δίχτυ, το οποίο ανάγραφε τη φράση «The Real Terror of Nicosia» και απεικόνιζε οπαδούς σε υπόγειο.

Χώρος στάθμευσης ο κυκλικός κόμβος!
Παρά την πρόθεση της αστυνομίας να μην επιτρέψει σε οδηγούς να παρκάρουν στο νέο κυκλικό κόμβο του ΓΣΠ, με την τοποθέτηση κώνων από το πρωί, εντούτοις οι οπαδοί όχι μόνο πάρκαραν στο σημείο, αλλά έκλεισαν και το δρόμο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο ως πρόσβαση στα Λατσιά! Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για πρόστιμα στους οδηγούς, μένει να δούμε αν θα προχωρήσουν σε πράξεις. Πάντως ο δρόμος άνοιξε μερικώς, λίγο μετά την έναρξη του αγώνα.

Εμφανίστηκε το ελικόπτερο
Το ελικόπτερο της αστυνομίας έκοβε βόλτες πάνω από το ΓΣΠ, από μιάμιση ώρα πριν τη σέντρα, μέχρι λίγο πριν την έναρξη, επιβλέποντας την προσέλευση των φιλάθλων.

«Φασισμός» και «αριστεροί»
Συνθήματα κατά των «φασιστών» και των «αριστερών» λέχθηκαν πριν το παιχνίδι, ενώ ακούστηκαν και τα «κλασικά» συνθήματα για «Νουέβο Κάμπο» και «Πορτοκαλιές Θύρες». Πραγματικός οχετός.

«Να πεθάνει ο Χριστόφιας»
Μια ώρα πριν την έναρξη του ντέρμπι, ακούστηκε για πρώτη φορά από τη νότια κερκίδα, όπου στεγάζονται οι οργανωμένοι του ΑΠΟΕΛ, το σύνθημα «να πεθάνει ο Χριστόφιας».

Χατζηλιασής vs Ανατολική
«Πέρασμα» μπροστά από την ανατολική κερκίδα, όπου βρίσκονταν οι οπαδοί της Ομόνοιας, έκανε 75 λεπτά πριν την έναρξη ο Πανίκος Χατζηλιασής, με αποτέλεσμα να υβριστεί από τους φιλάθλους στην κερκίδα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη νότια, όπου αποθεώθηκε.

X rated από νωρίς
Αν και περίπου δύο ώρες πριν το ντέρμπι στις κερκίδες βρίσκονταν μερικοί δεκάδες οπαδοί, εντούτοις άρχισαν τις βρισιές προς τους απέναντι τους. Την τιμητική τους είχαν οι… μητέρες των απέναντι οπαδών…

Μαλέκκος στα δημοσιογραφικά
Από τα δημοσιογραφικά της δυτικής κερκίδας παρακολούθησε το παιχνίδι ο Κώστας Μαλέκκος, που ξεκίνησε από την Ομόνοια και έπαιξε στη συνέχεια στον ΑΠΟΕΛ.

Δηλώσεις του Ρέιγκβαρντ
Σε κάμερα ξένου τηλεοπτικού σταθμού, έκανε δηλώσεις, έξω από τη δυτική του ΓΣΠ, περίπου μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του ντέρμπι, ο Χανς Ρέιγκβαρντ. Μάλιστα οι ξένοι ρεπόρτερ ζήτησαν από τον Ολλανδό αρχιδιαιτητή σε μια φάση, να κάνει μερικά μέτρα πίσω και να περπατήσει προς την κάμερα, για να πάρουν τη συγκεκριμένη λήψη, κάτι που έκανε.
Ο Ρέιγκβαρντ είδε τον αγώνα από τα δημοσιογραφικά της δυτικής κερκίδας.
Το ίδιο συνεργείο, στο ημίχρονο, έπαιρνε δηλώσεις από φίλους του ΑΠΟΕΛ στο πάνω διάζωμα της δυτικής κερκίδας.

Το ντέρμπι στην ισπανική TV
Σε μαγνητοσκόπηση στις 17:45 της Παρασκευής, αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης στο ΓΣΠ, μεταδόθηκε από τη Marca TV το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια. Η Marca TV είναι ανοικτός αθλητικός σταθμός με εμβέλεια σε όλη την Ισπανία. Οι τηλεοπτικοί κανόνες του κυπριακού πρωταθλήματος δεν επιτρέπουν –τουλάχιστον για τώρα– ζωντανή μετάδοση των αγώνων, έτσι το ματς μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση στην Ισπανία.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ