Έρευνα του Παν. Κύπρου για την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης στη Σωτήρα

DSC 0247 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
DSC 0247 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ένα ουσιαστικό κενό στην ιστορία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής Κύπρου επιδιώκει να καλύψει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την έρευνα «Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου και τα συμφραζόμενά της: Ιστορία-Αρχιτεκτονική-Τοιχογραφίες.»

Η έρευνα υποβλήθηκε και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε και υποβλήθηκε σε συνεργασία με τον Αρχαιολογικό Λειτουργό Α’ του τμήματος Αρχαιοτήτων, κ. Γιώργο Φιλοθέου. Η προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της έρευνας είναι η 1η Ιουνίου 2014 και η ημερομηνία ολοκλήρωσής της η 31 Ιουνίου 2016.

Ο ναός της μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου θα είναι το αντικείμενο διεπιστημονικής διερεύνησης από διεθνή εννιαμελή ομάδα. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι η δημοσίευση ενός τόμου αφιερωμένου στο μνημείο και την ιστορία του ναού.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανάδειξη του ναού της Μεταμορφώσεως και της σημασίας του μέσα από αυτό το επιστημονικό πρόγραμμα θα αποβεί σε όφελος της κοινότητας και προσβλέπουν σε μια αγαστή συνεργασία με το Δήμο Σωτήρας αλλά και με τη μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου.

Πηγή: ΕΛευθερία Σωφρονίου/FamagustaNews.com