Συγκλονίζουν αριθμοί νέων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο

KARIKINOS KYPROS Ειδήσεις, Καρκίνος
KARIKINOS KYPROS Ειδήσεις, Καρκίνος

Στην Κύπρο, με βάση το αρχείο Καρκίνου, έχουμε περίπου 3.200 νέα περιστατικά καρκίνου τον χρόνο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι σε όλο τον κόσμο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο.

Σε χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από αυτούς τους θανάτους τα 4 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι, στα πιο εποικοδομητικά χρόνια της ζωής τους, για να προσθέσει ότι “η ασθένεια δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία, φύλο ή κοινωνική τάξη και χτυπά αδιάκριτα την πόρτα του καθενός μας, αφού στατιστικά, ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα νοσήσει με κάποιο τύπο καρκίνου”.

Ο Υπουργός Υγείας προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τις συντονισμένες προσπάθειες όλων να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν ολιστικά τον καρκίνο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η γνώση αυτή αποτελεί την καλύτερη μορφή ευαισθητοποίησης.

“Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πολλά έχουν γίνει: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη, η οποία είναι η πιο αποτελεσματική και αποδοτική μέθοδος που αντιμετωπίζει τον καρκίνο.

Ακριβώς για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: Η Πρωτογενής Πρόληψη προσφέρεται μέσω της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας”, είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει εισαχθεί νομοθετικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, προσφέρουμε καθολικό εμβολιασμό κατά του ιού HPV στα κορίτσια των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Όσον αφορά στη δευτερογενή πρόληψη, ο κ. Παμπορίδης είπε πως το ήδη υπάρχον Εθνικό Πρόγραμμα προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού αναβαθμίστηκε και μαστογράφοι νέας τεχνολογίας έχουν εμπλουτίσει τα Κέντρα μας.

Επίσης, είπε ότι ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που βασίζεται σε ένα συνδυασμό αίματος στα κόπρανα και κολονοσκόπησης, εισήχθη για τις γυναίκες και άνδρες 50- 69 ετών στην επαρχία της Λάρνακας, ενώ όσον αφορά στη θεραπεία, ανέφερε πως το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί κέντρο αριστείας και προσφέρει βέλτιστες υπηρεσίες στους ασθενείς με καρκίνο.

Συνέχισε λέγοντας ότι “μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός διεπιστημονικού Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που λειτουργεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eusoma και διασφαλίζει στις ασθενείς μας μια ολιστική αντιμετώπιση”, σημειώνοντας ότι “ο στόχος για δημιουργία ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, που θα καλύπτει τους συνανθρώπους μας με καρκίνο των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου και θα αμβλύνει τα πολλαπλά κοινωνικά τους προβλήματα, έχει ήδη τροχοδρομηθεί”.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να λειτουργήσει η Ακτινοθεραπευτική Μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Υπουργός Υγείας είπε: “Το συντομότερο, δεδομένου ότι αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου -έναν διαχρονικό εταίρο της Κύπρου- ο οποίος στηρίζει δεκαετίες τη μάχη κατά του καρκίνου”.

“Εδράζεται σε ένα μοντέλο το οποίο θα οδηγήσει στην ταχεία διεκπεραίωσή του, προκειμένου να παραδοθεί στο κράτος το συντομότερο”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ογκολογικό του Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της υποστελέχωσης, και αν έχουν γίνει διαβήματα για την επίλυσή τους, ο κ. Παμπορίδης είπε πως “υπάρχει κάποιο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο θα επιτρέψει την ομαλοποίηση των υποδομών σε όλη τη φαρέτρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ούτως ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο καρκινοπαθής, ο οποίος αναζητεί υπηρεσίες είτε από ιδιωτικά νοσοκομεία είτε από το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου δια της ορθότερης εξυπηρέτησης του”.

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως η παγκόσμια αυτή μέρα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ξανά τις πολιτικές, τις προσπάθειες, αλλά και τις ευθύνες μας”, για να προσθέσει ότι “ο διορισμός της νέας Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο σηματοδοτεί μια καινούργια στοχευμένη εθνική προσπάθεια”.

“Πρωταρχικός μας στόχος”, είπε, “η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στον χώρο των ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Υπηρεσίες που δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα αλλά και στην ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών, υπηρεσίες που μοναδικό γνώμονα πρέπει να έχουν το συμφέρον του ασθενή, υπηρεσίες που να στηρίζονται μόνο στην επιστημονική τεκμηρίωση και εγκυρότητα”.

Όπως είπε η κ. Κυριακίδου, “μέσα στα πλαίσια μιας νέας προσέγγισης των πραγμάτων, η Εθνική Επιτροπή ταυτόχρονα ενημερώνεται για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες καρκινοπαθών”, για να σημειώσει ότι “έχουμε ήδη συναντηθεί με την ομάδα λαρυγγεκτομηθέντων ασθενών, τους γιατρούς και τους συνδέσμους ασθενών για να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό τα ξεχωριστά τους προβλήματα και έχουμε ήδη ορίσει συνάντηση για συζήτηση για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων”.

Επίσης, είπε πως “στόχος είναι να καθιερωθούν αυτές οι συναντήσεις για να ακολουθούνται πρωτόκολλα πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης που να στηρίζονται στην εξειδίκευση και όχι μόνο”.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρούλλα Βασιλείου, είπε πως το Κέντρο αριθμεί σήμερα γύρω στους 33.500 ασθενείς, ενώ σημείωσε πως επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο περίπου 600 ασθενείς.

“Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν, αλλά αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι ότι σύμφωνα με τους γιατρούς μας, πέραν του 50% των καρκίνων είναι ιάσιμοι, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί αισθητά σε πλείστες μορφές καρκίνου, αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις οδηγίες πρόληψης και γίνει έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας”, είπε.

Εκ μέρους όλων των ασθενών – μελών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, ΠΑΣΥΚΑΦ, Europa Donna Κύπρου, Europa Uomo Κύπρου και Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, μίλησε η Εύη Παπαδοπούλου, η οποία όπως είπε δεν παύουν να διεκδικούν βελτιωμένη πρόσβαση σε ποιοτική και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου και τη χρήση όλων εκείνων των εργαλείων για αξιολόγηση των πρακτικών υγείας, για να υπάρχει μια συνεχώς αναβαθμισμένη και ίση αντιμετώπιση του καρκίνου για όλους τους καρκινοπαθείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ