Η μεγάλη ευκαιρία του Παγδατή

a 26
a 2330

Μπορεί η προετοιμασία του στο χόρτο να σημαδεύτηκε απ’την εγκατάλειψη στον αγώνα με τον Βαβρίνκα στο Queen’s, μπορεί ο πρώτος του αντίπαλος στο Wimbledon να είναι ένας απ’τους πιο ανεπιθύμητους unseeded, ωστόσο ο Μάρκος Παγδατής έχει τα φόντα και την κλήρωση να πρωταγωνιστήσει στο επερχόμενο Championships του Λονδίνου.

Την ευκαιρία να θυμηθεί τις παλιές καλές και μεγάλες πορείες στα Grand Slam τουρνουά, θα έχει ο Μάρκος Παγδατής.

Ο 29χρονος Κύπριος πρωταθλητής, εφόσον είναι υγιής και το πρόβλημα που έβγαλε στον ώμο δεν τον επηρεάσει, έχει τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει ένα σπουδαίο Wimbledon Championships και τουλάχιστον να βρεθεί στη δεύτερη εβδομάδα της διοργάνωσης.

Το Νο115 της παγκόσμιας κατάταξης, θα αγωνιστεί στο τρίτο Grand Slam της χρονιάς με wild card που του έδωσαν οι διοργανωτές, αναγνωρίζοντας την αξία του, τις δυνατότητές του και ειδικά στο χόρτο αλλά και τις δύσκολες στιγμές που περνάει τις τελευταίες σεζόν, με την αστάθεια και τα άσχημα αποτελέσματα να χαρακτηρίζουν την πορεία του Μάρκου στο ATP World Tour.

Κάνοντας μια νέα προσπάθεια από φέτος και έχοντας μπει στο κλαμπ των παντρεμένων μπαμπάδων, ο Παγδατής έχει ανακτήσει μέρος της χαμένης αυτοπεποίθησής του η οποία έχει παίξει, ίσως, το μεγαλύτερο ρόλο στην καριέρα του Κύπριου.

Καθαρά παίκτης ψυχολογίας αλλά και με τενιστικό ταλέντο που λίγοι διαθέτουν, ο Παγδατής κάνει μια τελευταία προσπάθεια να σώσει την καριέρα του που έχει πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Μάρκος αποφάσισε να απέχει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και προτίμησε να δουλέψει στην προπόνηση και στο στίβο, προκειμένου να κάνει δυναμικό comeback στο tour. Έχοντας στο πλευρό του τον Νικ Μπολετιέρ, ο Παγδατής δούλεψε σκληρά για δύο μήνες και τα αποτελέσματα φάνηκαν με το που επέστρεψε στα courts.

Ο Κύπριος, πριν δύο εβδομάδες αγωνίστηκε στο χορτάρινο τουρνουά Challenger στο Νότινγχαμ το οποίο κατέκτησε κερδίζοντας τον Μαρίνκο Ματόσεβιτς στον τελικό. Λίγες ημέρες αργότερα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα με τον Στάνισλας Βαβρίνκα για το 2ο γύρο του Queen’s Championships, λόγω ενοχλήσεων στον ώμο, παρόλα αυτά ο τραυματισμός δεν ήταν κάτι σοβαρό, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Παγδατής. Έτσι, ο πρωταθλητής από τη Μεγαλόνησο, είχε την ευκαιρία να προπονηθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες στο χόρτο, προκειμένου να παρουσιαστεί πανέτοιμος στο Λονδίνο.

Η κλήρωση του Wimbledon μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική αλλά και επικίνδυνη. Πρώτος αντίπαλος του Μάρκου, ο εκρηκτικός Ντάστιν Μπράουν με το ανορθόδοξο και εντελώς απρόσμενο στυλ παιχνιδιού. Ο 29χρονος Γερμανός που πριν από λίγα χρόνια αγωνιζόταν με τα χρώματα της Τζαμάϊκα, εκεί όπου έζησε από τα 9 του χρόνια.

Ο Μπράουν, Νο78 στον κόσμο (career high), προέρχεται από εντυπωσιακή πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Gerry Weber Open, όπου στο 2ο γύρο απέκλεισε τον Ράφαελ Ναδάλ, πριν ηττηθεί απ’τον συμπατριώτη του, Φίλιπ Κολσράιμπερ κι ενώ είχε 5 match points για την πρόκριση στα ημιτελικά. Παρά την εξαιρετική κατάσταση του Μπράουν και τη μεγάλη αγάπη του ράσταμαν για το χόρτο, ο Παγδατής έχει την ποιότητα να ξεπεράσει το εμπόδιο του αντιπάλου του, σε ένα από τα πολυαναμενόμενα παιχνίδια του 1ου γύρου στο Championships, το οποίο μάλιστα αναμένεται να τοποθετηθεί σε ένα απ’τα show courts. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο άνδρες, με τον Μάρκο να είχε επικρατήσει με ανατροπή 1-6, 6-4, 6-4 του Μπράουν στο χωμάτινο τουρνουά του Μόναχου το 2012.

Εφόσον όλα πάνε καλά για τον Κύπριο, στο 2ο γύρο του Λονδρέζικου Major θα συναντήσει έναν εκ των Σέπι-Μάγερ, με πιθανότερο αντίπαλο τον Ιταλό, Νο25 του ταμπλό τον οποίον, μάλιστα, είχε νικήσει στο Wimbledon 2011, στη δεύτερη αναμέτρησή τους (1-1 το σκορ).

Στο ιδανικό σενάριο της πρόκρισης στον 3ο γύρο, ο Παγδατής πιθανότατα θα συναντήσει το Νο7 του ταμπλό, Νταβίντ Φερέρ ο οποίος ήταν ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος απ’τους μεγάλους καθώς ο Ισπανός δεν φημίζεται για την παράδοση που έχει στο Wimby (το μοναδικό του Grand Slam που δεν έχει αγωνιστεί στα ημιτελικά – έχει δύο συνεχόμενους προημιτελικούς τις τελευταίες σεζόν).

Επίσης, η προετοιμασία του 32χρονου Ισπανού, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή αφού μια ασθένεια τον κράτησε μακριά απ’τα courts και δεν είναι σίγουρο σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί στα χορτάρινα courts του All England Club. Παρόλα αυτά, ο Φερέρ έχει 10 συνεχόμενους προημιτελικούς στα ισάριθμα τελευταία Grand Slams και σίγουρα αποτελεί έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο.

Συνεχίζοντας με την ιδανική πορεία του Μάρκου, στον 4ο γύρο (φάση των 16) ο Κύπριος ενδέχεται να συναντήσει τον 11-Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, εκεί όπου ενδεχομένως σταματάνε τα όνειρα του Κύπριου αν και με τη ψυχολογία που θα έχει κτίσει, τίποτα δεν αποκλείεται. Πάντως, ο Βούλγαρος έχει πάρει τον αέρα του Παγδατή και προηγείται με 5-1 του Κύπριου. Η μοναδική νίκη του Μάρκου ήταν στο Wimbledon 2012, όταν ο Ντιμιτρόφ είχε εγκαταλείψει στο 2ο σετ.Το συμπέρασμα είναι ότι ο Μάρκος μπορεί να κάνει το καλύτερό του Grand Slam, από το Australian Open 2009 όταν είχε φτάσει στον 4ο γύρο της Μελβούρνης.