Ο καταξιωμένος και παγκοσμίου φήμης σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης φτιάχνει κολοκάσι Σωτήρας

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 01 082C08.16.39 Κολοκάσι
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 01 082C08.16.39 Κολοκάσι

Συνδυάζοντας εμβληματικά στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας με τα πιο σπάνια και εκλεπτυσμένα υλικά, ο καταξιωμένος και παγκοσμίου φήμης Chef Ανδρέας Μαυρομμάτης, δημιούργησε νέες μοναδικές εμπειρίες υψηλών γαστρονομικών προδιαγραφών, ειδικά για το πολυβραβευμένο εστιατόριο Vivaldi στο ξενοδοχείο Four Seasons.

CEB1 158 Κολοκάσι

Φωτογραφία: Veal – Kolokassi – Μοσχαράκι γάλακτος σε καλτσόνε, μιλ φειγ Κολοκάσι με σέλινο και τρούφα, ζωμός με φασκόμηλο


Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια γεύματος για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, που παρατέθηκε στο πλήρως ανακαινισμένο εστιατόριο Vivaldi by Mavrommatis, ο κορυφαίος Chef παρουσίασε τις μεσογειακές γαστρονομικές του προτάσεις και αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του νέου μενού.

“Σκοπός μας τόνισε ο κ. Μαυρομμάτης ήταν να εντάξουμε και να αναδείξουμε τα κυπριακά προϊόντα, σε πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική, ιταλική, γαλλική και ισπανική κουζίνα, χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα μεσογειακά υλικά.”

“Είναι καθήκον μας πρόσθεσε, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε πιάτα υψηλής ποιότητας, με πειθαρχεία και αφοσίωση στο όραμα μας.”

“Η γαστρονομία κατέληξε ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, καθώς είναι ουσιαστικό προϊόν του πολιτισμού μας και αναδεικνύει την κουλτούρα μας.”

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ απόλαυσαν τις υπέροχες δημιουργίες του νέου μενού, αρμονικά συνδυασμένες με κρασιά που επέλεξε ο βραβευμένος sommelier του εστιατορίου Vivaldi by Mavrommatis.

CEB11 10 Κολοκάσι

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης

Πριν από τέσσερεις δεκαετίες, ταξίδεψε στην Πόλη του Φωτός για σπουδές. Άνοιξε ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, έπειτα ένα μικρό εστιατόριο και στη συνέχεια δημιούργησε ολόκληρο… κολοσσό! Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης θεωρείται σήμερα ένας από τους διακεκριμένους και αναγνωρισμένος σεφ στη Γαλλία. Ξεχώρισε γιατί κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα, με την παραδοσιακή ελληνική και κυπριακή γεύση.

Αν η ιστορία του Ανδρέα Μαυρομμάτη γινόταν ταινία, οι πρώτες σκηνές θα γυρίζονταν στη Λεμεσό, όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα. Περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70, βρέθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει ψυχολογία και κοινωνιολογία, μαζί με τον αδελφό του, Ευαγόρα.

Η σχέση του με τη μαγειρική, ξεκινά όταν -ως φοιτητής- πιάνει δουλειά σε εστιατόριο στη γαλλική πρωτεύουσα, για να κερδίσει τα προς το ζην. «Εκεί κατάλαβα ότι η κουζίνα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Όπως λένε και οι Γάλλοι: είμαστε αυτό που τρώμε», είχε δηλώσει παλαιότερα.

Η μεγάλη απόφαση

Τα αδέλφια Μαυρομμάτη, αποφασίζουν το 1981 να ανοίξουν ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Στα ράφια του, μπορούσε κανείς να βρει γνήσια ελληνικά και κυπριακά προϊόντα. «Το πρώτο μαγαζί που δημιουργήσαμε ήταν κάπως… φτωχικό. Και όμως, ο κόσμος ερχόταν και ξαναρχόταν, γιατί αυτό που προσφέραμε του άρεσε».

Αρχικά έστησαν ένα μικρό μπακάλικο, στη συνέχεια πρόσθεσαν ένα ψυγείο και μια κουζίνα (τα οποία μετέφεραν από το σπίτι τους) και σιγά-σιγά το παντοπωλείο μετατράπηκε σε εστιατόριο…

Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης ξεκινά σπουδές γαστρονομίας στην περίφημη σχολή Λενότρ, ενώ στη Γαλλία καταφθάνει και ο «Βενιαμίν» της οικογένειας, Διονύσης, ο οποίος μπαίνει αμέσως στην επιχείρηση.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα, ήταν να πείσουν τους Γάλλους να δώσουν λεφτά, για να δοκιμάσουν δημιουργική -όπως την ονομάζει ο Ανδρέας- ελληνική κουζίνα. Γρήγορα η φήμης τους εξαπλώθηκε, από στόμα σε στόμα, σε κάθε γωνιά του Παρισιού και στον γαλλικό τύπο αρχίζουν να δημοσιεύονται διθυραμβικά σχόλια.

CEB12 9 Κολοκάσι

Η συνέχεια ήταν εύκολη…

Το 1993, δημιούργησαν το πρώτο εστιατόριο Le Mavrommatis! «Εκεί θέλησα να εκφραστώ περισσότερο μέσω της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, προσαρμοσμένη όμως, με τις σημερινές γαστρονομικές απαιτήσεις», είπε ο Ανδρέας για το εγχείρημα.

Δυο χρόνια μετά, το εστιατόριο βραβεύεται ως το καλύτερο ξένο εστιατόριο στη Γαλλία.

Το Mavrommatis αναδεικνύεται γρήγορα σε στέκι, αυτών που αγαπούν τα γκουρμέ πιάτα και τη μεσογειακή κουζίνα. Στα τραπέζια του μπορούσε κανείς να συναντήσει από έλληνες φοιτητές, μέχρι Γάλλους πολιτικούς, μεγάλες προσωπικότητες και stars διεθνούς φήμης.

«Κάποιοι με είπαν τρελό»

«Όταν ήρθα στο Παρίσι για σπουδές και αποφάσισα να προτείνω ελληνικές γεύσεις στους Γάλλους κάποιοι με είπαν τρελό. Θυμάμαι φίλους να μου λένε ότι δεν είναι δυνατόν η δική μας κουζίνα να σταθεί σε μια χώρα με τόσο δυνατή γαστρονομική παράδοση». Όπως όμως έδειξαν τα τριανταπέντε χρόνια πετυχημένης πορείας των επιχειρήσεων, ο Ανδρέας προέβλεπε σωστά.

Πιάτα με ταραμά ή μαστίχα, κεφτέδες, ελληνικό χριστόψαρο, σουπιά στο γκριλ, μοσχαρίσιο φιλέτο με ελιές και σάλτσα κόκκινου κρασιού και κτένια με πουρέ κολοκάσσι και τρούφα, είναι μόνο μερικά από τα προσεγμένα πιάτα που μπορεί να παραγγείλει κάποιος στα εστιατόρια της οικογένειας…

Το μυστικό της επιτυχίας τους

«Τα καλά προϊόντα στα χέρια ενός καλού μάγειρα είναι ιεροτελεστία, είναι πανδαισία. Υπάρχει μια σειρά σε αυτά τα πράγματα, την οποία σέβονται ακόμη και οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι. Οι σεφ τη συνεχίζουν, την αναβαθμίζουν και τη διαδίδουν», υπογράμμισε σε συνέντευξη του Ανδρέας Μαυρομμάτης, εξηγώντας πως ένας σεφ χωρίς γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Πιστεύει, ωστόσο, πως στην Κύπρο η μαγειρική δεν εξελίσσεται όπως τη γαλλική, καθώς θεωρεί πως στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν αρκετά ποιοτικά προϊόντα: «Στην Κύπρο θέληση υπάρχει, σοβαροί άνθρωποι υπάρχουν, προϊόντα δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει σταθερότητα. Τη μια μέρα μπορεί κάτι να είναι καλό και τη δεύτερη δεν είναι. Πρέπει να υπάρξει επένδυση και αναβάθμιση στην γεωργία. Αλλιώς θα φέρνουμε συνέχεια προϊόντα από το εξωτερικό, τα οποία δεν θα είναι απόλυτα φρέσκα. Όταν δεν έχεις καλά προϊόντα, δεν μπορείς να κάνεις καλή κουζίνα».

Έργα τέχνης, που «καταστρέφονται» σε τρία λεπτά

«Τη μαγειρική, την κάνεις, για να ευχαριστείς τους ανθρώπους. Στην κουζίνα μπορείς να εκφραστείς, να δημιουργήσεις, να φανταστείς. Οι συνδυασμοί στη μαγειρική είναι ατελείωτοι! Είναι κάτι σαν τα έργα τέχνης. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτά τα έργα τέχνης «καταστρέφονται» σε τρία λεπτά», υποστήριξε.

Σήμερα…

Τα αδέλφια Μαυρομμάτη διαθέτουν -σήμερα- 3 εστιατόρια στο Παρίσι, δεκάδες σημεία πώλησης φαγητού σε ολόκληρη τη Γαλλία, ένα κελάρι κρασιών και ένα παραδοσιακό εργαστήριο παραγωγής στο Palaiseau. Εκτός από τα εστιατόρια, η εταιρεία αναλαμβάνει υπηρεσίες εστίασης σε δεξιώσεις σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Η επιχείρηση απασχολεί περίπου 100 υπαλλήλους.

Πηγή: SotiraNews / TimeOut Cyprus / CyprusTimes