Αποποιήθηκε την ανοικτή φυλακή ο Χριστοδούλου

a 86 Ειδήσεις
a 1852 Ειδήσεις

Αποποιήθηκε τελικά του δικαιώματός του να βγει στην ανοικτή φυλακή ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος είχε υποβάλει σχετικό αίτημα από την πρώτη ημέρα της καταδίκης του.

Χθες του ανακοινώθηκε η θετική απόφαση της Επιτροπής Κατάταξης, ωστόσο αυτός ανέφερε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του και θα παραμείνει στην ειδική πτέρυγα αρ. 4, όπου είχε τοποθετηθεί αρχικά. Δεν αποκλείεται η άρνησή του να μετακινηθεί στην ανοικτή φυλακή, στην οποία οι όροι διαβίωσης είναι σαφώς καλύτεροι από αυτούς της κλειστής, να σχετίζεται με το γεγονός ότι η απάντηση στο αίτημά του ήρθε με 16 ημέρες καθυστέρηση.

Ο κ. Χριστοδούλου καταδικάστηκε πρόσφατα από δικαστήριο στη Λευκωσία σε πέντε μήνες φυλάκιση για υπόθεση φοροδιαφυγής και ήδη εκτίει την ποινή του στην πτέρυγα 4 της κλειστής φυλακής.

Πάντως στην επιστολή ημ. 29 Οκτωβρίου που υπέβαλλε το αίτημα για την ανοικτή φυλακή, οι δικηγόροι του κ. Χριστοδούλου, Χρίστος Μίτσιγκας και Κωνσταντίνος Καλλής, αναφέρουν ότι ο εν λόγω κατάδικος πληροί τις προϋποθέσεις του κανονισμού, γιατί έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους πέντε μήνες, είναι λευκού ποινικού μητρώου, ηλικίας 75 ετών και με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα αναφέρεται ότι είναι ανάμεσα στα δικαιώματα του κατάδικου η ένταξή του στην ανοικτή φυλακή και δεν μπορεί να ματαιωθεί επειδή δεν υπάρχει διευθυντής και τονίζεται ότι «η σύσταση και λειτουργία των φορέων οι οποίοι ρυθμίζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων, αποτελεί απόλυτη ευθύνη της πολιτείας η οποία πρέπει να εκπληρώνεται με τρόπο που δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων».