Γκαλά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού από τον Δήμο Σωτήρας

a 75
a 2159

Με στόχο την προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος για γνωριμία με το τοπικό έδεσμα της Σωτήρας, η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας, εορτάζοντας τα 40 χρόνια Φεστιβάλ Κολοκασιού, διοργανώνει Γκαλά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού.

Το Γκαλά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 στο παραλιακό εστιατόριο του Δήμου, Nissaki Ayia Thekla Beach Bar & Restaurant στην Αγία Θέκλα και θα είναι ανοικτό για το κοινό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας «ο στόχος της εκδήλωσης είναι πολύπλευρος, καθώς αποσκοπεί πρωτίστως στη γνωριμία ντόπιων και ξένων επισκεπτών με το λαχανικό «σήμα κατατεθέν» της Σωτήρας, για το οποίο αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση και έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί για Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης ως «Κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας».

Πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο θα δοθεί το περαιτέρω έναυσμα στους παραγωγούς του κολοκασιού για επικέντρωση στο προϊόν και η παράλληλη ενθάρρυνση των εστιατορίων της Κύπρου να εντάξουν στα πιάτα τους ένα από τα πιο γευστικά εδέσματα, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί με αμέτρητους τρόπους».

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα «το «Γκαλά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού» έχει εγκριθεί προς επιχορήγηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος διαπίστωσε τις γενναίες προσπάθειες που επιτελεί το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του κολοκασιού ως τοπικό προϊόν, κάτι που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον τουρισμό».

Κατά τη διάρκεια του Γκαλά θα υπάρχουν διάφορα περίπτερα στα οποία «θα γίνεται παρουσίαση εναλλακτικών-gourmet συνταγών με βάση το κολοκάσι, έτσι ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μαγειρευτεί. Παράλληλα, θα υπάρχουν περίπτερα που θα παρουσιάζουν την τοπική μας παράδοση και πολιτισμό, όπως παραδοσιακά επαγγέλματα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, ενώ θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα».

Φέτος συνέχισε ο Δήμαρχος «συμπληρώνονται 41 χρόνια από το πρώτο Φεστιβάλ Κολοκασιού το οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά το Σωματείο του Ονήσιλου Σωτήρας το 1973. Με το Φεστιβάλ Κολοκασιού επιδιώκεται η προώθηση και η προβολή του κολοκασιού ως το τοπικό προϊόν της Σωτήρας, αλλά και η μετάδοση και διάδοση της αγάπης για το μοναδικό αυτό έδεσμα».

Από το 2013 σημείωσε «μέσω και της συνεργασίας των κολοκασοπαραγωγών με τον Δήμο Σωτήρας, πήραν σάρκα και οστά οι πολύχρονες προσπάθειες κατάθεσης του φακέλου του κολοκασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν με Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης. Παράλληλα, επιδιώκεται η ένταξη του κολοκασιού στους καταλόγους όλων των εστιατορίων, αρχικά της Σωτήρας και εν συνεχεία σε ολόκληρη την Κύπρο».

Σημειώνεται ότι «η παλαιότερη αναφορά στο Κολοκάσι της Κύπρου ανάγεται στο 1191 μ.Χ. σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού (Jeffery, 1926). Πιστεύεται πως το κολοκάσι το ανακάλυψε στην μακρινή Χαβάη ο θαλασσοπόρος Captain Cook κατά την περίοδο που έκανε τα μακρινά του ταξίδια».

Όπως είπε ο Δήμαρχος Σωτήρας «η παραγωγή του κολοκασιού διατίθεται κυρίως στη ντόπια αγορά, ενώ ορισμένες ποσότητες εξάγονται στη Μεγάλη Βρετανία για την κυπριακή παροικία. Αξιοσημείωτο για τη βιολογική αξία του κολοκασιού είναι το γεγονός ότι το κολοκάσι δεν ψεκάζεται καθόλου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, αποτελώντας έτσι ένα αμιγώς βιολογικό λαχανικό» κατέληξε.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων