Αρνητικό ρεκόρ για την Αμμόχωστο – Πρώτοι σε κάπνισμα και αλκοόλ οι μαθητές

CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 06 052C09.49.47 Άρθρα, Έρευνα, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία, Σημερινή
CEA3CF84CEB9CEB3CEBCCEB9CEBFCC81CF84CF85CF80CEBF2017 06 052C09.49.47 Άρθρα, Έρευνα, Ναρκωτικά, Νέα Αμμοχώστου, Παιδεία, Σημερινή



Του Μαρίνου Παυλικκά:
Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ (4/6/2017)

Πρώτοι σε κάπνισμα και αλκοόλ οι μαθητές της επαρχίας – Πειραματίζονται και με την κάνναβη


Τα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό όσον αφορά την πρόσβαση των μαθητών στις ουσίες αλλά και το κενό στην εφαρμογή της νομοθεσίας για απαγόρευση διάθεσής τους σε ανήλικους χρήστες

Την ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών κατέγραψε στην πρόσφατη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντοπίζοντας σημαντικές αδυναμίες, όσον αφορά την πρόσβαση ανήλικων χρηστών σε επαρχιακά κέντρα θεραπείας

Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου προωθεί σημαντικά προγράμματα με απώτερο στόχο τη στήριξη των ανηλίκων, την αποτροπή χρήσης ουσιών αλλά και την αύξηση πρόσβασης σε θεραπεία παγκύπρια και ιδιαίτερα στις επαρχίες όπου δεν λειτουργούν αρκετά προγράμματα

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας που καταγράφει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου αναφορικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ (βλ. σελίδα 49) από τους μαθητές. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι μαθητές της επαρχίας Αμμοχώστου κατατάσσονται πρώτοι όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ δηλώνουν τακτικοί καπνιστές.

Τα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό όσον αφορά την πρόσβαση των μαθητών στις ουσίες αλλά και το κενό στην εφαρμογή της νομοθεσίας για απαγόρευση διάθεσης των ουσιών σε ανήλικους χρήστες.

Από την άλλη αναδεικνύεται μέσω της έρευνας η ανάγκη για ενίσχυση της πρόληψης και θεραπείας των χρηστών ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών σε επαρχιακό επίπεδο σύμφωνα και με την Εθνική Πολιτική για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ την οποί έχει χαράξει ως ανώτατος συντονιστικός φορέας των Αντιναρκωτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, του ΑΣΚ, οι μαθητές της ελεύθερης Αμμοχώστου (ηλικίας 16 ετών) κατατάσσονται πρώτοι με ποσοστό 26,7% όσον αφορά τους τακτικούς καπνιστές σε καθημερινή βάση, με δεύτερη την επαρχία Λεμεσού (19%).

Πρωτιά κατέχουν οι μαθητές της επαρχίας και στο αλκοόλ αφού ποσοστό 22,8% των ανήλικων μαθητών στην ελεύθερη Αμμόχωστο δήλωσαν ότι μέθυσαν των τελευταίο μήνα με δεύτερη την Πάφο (17,2%). Η συγκεκριμένη πρωτιά επεκτείνεται και στον γενικότερο πληθυσμό της επαρχίας (15-64 ετών), αφού ποσοστό της τάξης του 28,5% δηλώνει υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Η επαρχία Αμμοχώστου κατέχει υψηλά ποσοστά και στους δοκιμαστικούς χρήστες κάνναβης, αφού το 13,2% του γενικού πληθυσμού (15-64 ετών) δηλώνει ότι δοκίμασε κάνναβη έστω και μία φορά στη ζωή του. Πρώτη στη σχετική κατάταξη η επαρχία Λευκωσίας με ποσοστό 13,4%.

Δεν μειώνονται οι χρήστες ναρκωτικών

Σταθεροί είναι οι αριθμοί των χρηστών ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σε σύνολο 1030 συλλήψεων για υποθέσεις ναρκωτικών το 2016, οι 167 αφορούσαν την επαρχία Αμμοχώστου, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, έχουν καταγραφεί 38 συλλήψεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Στέλιου Σεργίδη, στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, η επαρχία Αμμοχώστου δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά τους αριθμούς χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σεργίδης εντοπίζει βαθύτερα κοινωνικοοικονομικά αίτια τα οποία οδηγούν σε υψηλά ποσοστά αλλά και σε μείωση του ορίου ηλικίας όσον αφορά τους «πειραματικούς» χρήστες και την επιρρέπεια των εφήβων στη χρήση ουσιών. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η αυξητική τάση του τουριστικού ρεύματος, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και η ίδια η οικονομική κρίση είναι τα βαθύτερα αίτια, κατά τον κ. Σεργίδη, τα οποία οδηγούν στη δοκιμή ή και χρήση των ουσιών από τους μαθητές.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΥΚΑΝ δεν παρέλειψε να σημειώσει και τις συντονισμένες εκστρατείες που διενεργεί η Αστυνομία στις παραλιακές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με στόχο την αύξηση των μέτρων ελέγχου για τα ναρκωτικά.

Ανάγκη στελέχωσης επαρχιακών θεραπευτικών κέντρων για ανήλικους

Την ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών κατέγραψε στην πρόσφατη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντοπίζοντας σημαντικές αδυναμίες, όσον αφορά την πρόσβαση ανήλικων χρηστών σε επαρχιακά κέντρα θεραπείας. Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται σήμερα στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, όσον αφορά το θεραπευτικό πρόγραμμα ανήλικων χρηστών.

Όσον αφορά την επαρχία Αμμοχώστου, σύμφωνα με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, το πρόγραμμα του Σταθμού Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Αχιλλέας» (ΚΕΝΘΕΑ), ενισχύθηκε περισσότερο μέσα στο 2016 με εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως τη λειτουργία Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που διέπει τη διαδικασία για παραπομπή νεαρών συλληφθέντων από την Αστυνομία και μαθητών σε θεραπευτικά κέντρα και η ανάπτυξη του προγράμματος παροχής συμβουλευτικής ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ουσιοεξαρτημένων στην επ. Αμμοχώστου.

Παράλληλα το 2016 είχε επιχορηγηθεί το προληπτικό πρόγραμμα Πολυεπίπεδης Στήριξης Εφήβων που λειτουργεί από τον Σταθμό Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Αχιλλέας» και το οποίο συνάδει με την Εθνική Στρατηγική του ΑΣΚ και τις προτεραιότητες της πρόληψης.

Ανάπτυξη προγραμμάτων από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο

Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου προωθεί σημαντικά προγράμματα με απώτερο στόχο την στήριξη των ανήλικων, την αποτροπή χρήσης ουσιών αλλά και την αύξηση πρόσβασης σε θεραπεία παγκύπρια και ιδιαίτερα κατά της επαρχίες όπου δεν λειτουργούν αρκετά προγράμματα. Για τον σκοπό αυτό αναπτύχθηκαν σημαντικά προγράμματα όπως είναι:

• Εφαρμογή καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος έγκαιρης στοχευμένης παρέμβασης για παιδιά και έφηβους 8-15 ετών αλλά και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα στοχεύει παράλληλα στην στήριξη παιδιών και εφήβων εξαρτημένων ατόμων με υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, εκπαιδευτικής ενίσχυσης και δημιουργικής ανάπτυξης στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της τέχνης.

• Εφαρμογή προγράμματος «Περπατώ» μέσω του οποίου δημιουργήθηκε μηχανισμός προώθησης και εφαρμογής εναλλακτικών απογευματινών δραστηριοτήτων και κάλυψη μαθησιακών αναγκών σε ευάλωτες ομάδες παιδιών που διαμένουν στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε από Οκτώβριο 2012 μέχρι Ιούνιο 2013.

• Εφαρμογή προγράμματος πρόληψης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου «Κοινοτική Υπηρεσία Στήριξης Οικογένειας, Παιδιών και Εφήβων». Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε από το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών σε κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Ο γενικός σκοπός του προγράμματος ήταν η παροχή υπηρεσιών πολύ-επίπεδης στήριξης σε κοινότητες της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, μέσα από τη δημιουργία συγκεκριμένης υπηρεσίας παροχής κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, παροχής εναλλακτικών δραστηριοτήτων ή/και διασύνδεσης με άλλες δομές/υπηρεσίες, η οποία να είναι προσβάσιμη σε όλες τις κατηγορίες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της επαρχίας. Απώτερος σκοπός του προγράμματος ήταν η στήριξη ευάλωτων ομάδων ως προς την αποτροπή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και παροχή προγραμμάτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και η ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη δημιουργία αποτρεπτικού περιβάλλοντος ως προς τη χρήση. Το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2015.

• Εφαρμογή προγράμματος έγκαιρης στοχευμένης παρέμβασης για παιδιά και εφήβους 8-15 ετών και οικογενειών. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, εκπαιδευτικής ενίσχυσης και δημιουργικής ανάπτυξης στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της τέχνη, στις Επαρχίες, Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λεμεσού με περίοδο εφαρμογής από το Δεκέμβριο 2015 μέχρι και το Σεπτέμβριο 2016.

• Ενίσχυση προγραμμάτων «Αχιλλέας» στην Επαρχία Αμμοχώστου και στόχος για το 2017 η ενίσχυση Δομής θεραπείας στην Επαρχία Πάφου, τόσο για σκοπούς εφαρμογής του «περί Θεραπείας Κατηγορουμένων και Καταδικασθέντων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων του 2016» αλλά και για σκοπούς παραπομπής σε αυτά, των ανήλικων ατόμων που απορρέουν από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου παραπομπής.

• Διευκόλυνση πρόσβασης στη θεραπεία με τη Δημιουργία μηχανισμού κάλυψης οδοιπορικών.

Ο Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Αχιλλέας» (ΚΕΝΘΕΑ)

Ο Σταθμός Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Αχιλλέας» (ΚΕΝΘΕΑ) λειτουργεί στην επ. Αμμοχώστου από 2009 και στηρίζεται οικονομικά από τους Δήμους και τις Κοινότητες της ευρύτερης επαρχίας.

Σύμφωνα με την Υπεύθυνη του τομέα Πρόληψης, Χιονάτη Παπαμιχαήλ ο σταθμός «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», στην παρούσα φάση, λειτουργεί τομέα Πρόληψης και Συμβουλευτικής, ενώ απασχολεί δύο εγγεγραμμένους κλινικούς ψυχολόγους, ένα εργοθεραπευτή στον τομέα της συμβουλευτικής και μία λειτουργό πρόληψης.

Τα εγκαίνια του καινούριου Σταθμού που στεγάζεται στο Αυγόρου, τελέστηκαν την περασμένη Παρασκευή με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Εξαρτήσεων στις 26 Ιουνίου.

Μαρίνος Παυλικκάς, Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ