Στο στόχαστρο ομάδας Αμμοχωστιανών, Θεοχάρους και Μαρκουλλή

a 2 Ειδήσεις
a 1414 Ειδήσεις

Σε τραμπουκισμούς προέβη οργανωμένη ομάδα Αμμοχωστιανών σε εκδήλωση με θέμα την κατεχόμενη πόλη. Το επεισόδιο έγινε την Πέμπτη το βράδυ στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» στη Λάρνακα. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Επαρχιακή Επιτροπή ΚΥΚΕΜ Λάρνακος/Αμμοχώστου και θέμα: «Η Αμμόχωστος ως παράμετρος του Κυπριακού Προβλήματος».

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Μέσα από τη διάλεξη, η κ. Μαρκουλλή στην ομιλία της έκανε ιστορική αναδρομή από το 1974 μέχρι σήμερα της πορείας του θέματος της Αμμοχώστου μέσα από διπλωματικά έγγραφα. Από πλευράς Ελένης Θεοχάρους, ουσιαστικά αναπτύχθηκαν οι αρνητικές εξελίξεις που θα προέκυπταν στις προσπάθειες συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στην περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιστροφής Αμμοχωστιανών στην περίκλειστη πόλη υπό το σημερινό καθεστώς των κατεχομένων.

Σύμφωνα με παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, το παρών τους στο ακροατήριο έδωσαν και άτομα-μέλη συγκεκριμένης ομάδας Αμμοχωστιανών, οι οποίοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από αυτές που θα αναπτύσσονταν στο πλαίσιο της διάλεξης. Στη συνέχεια, ωστόσο, και ενώ οι ομιλήτριες είχαν ολοκληρώσει τις ομιλίες τους και κάθησαν στο πάνελ για να δεχτούν ερωτήσεις, οι διαφωνούντες άρχισαν να επιτίθενται φραστικά εναντίον της κ. Θεοχάρους. Σε κάποια στιγμή τα πράγματα είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν εντελώς και καμία συζήτηση δεν μπορούσε να διεξαχθεί. Προ του κινδύνου πρόκλησης σοβαρότερων επεισοδίων, οι διοργανωτές διέκοψαν την εκδήλωση. Λόγω της κατάστασης, ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη στο ΤΕΠΑΚ Λεμεσού αντίστοιχη εκδήλωση.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, κληθείσα να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε ότι τα όσα έγιναν είναι «πράγματα που δεν συνάδουν με πολιτισμένους ανθρώπους». Προσέθεσε ακόμα ότι «δεν αισθάνομαι ότι με έθιξε κάποιος. Έπραξα κατά συνείδηση, όπως πράττω πάντα και έτσι θα συνεχίσω να πράττω».

Για το θέμα μιλήσαμε με τον πρόεδρο της επαρχιακής Λάρνακας Αμμοχώστου του ΚΥΚΕΜ Ανδρέα Μορφίτη που διοργάνωσε την εκδήλωση και μας δήλωσε ότι, «η πρωτοβουλία για διοργάνωση της συζήτησης ανελήφθη μέσα στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής του ΚΥΚΕΜ, να μελετά και να προβάλλει θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου». Προσέθεσε ακόμα ότι, «η πρωτοβουλία πήγασε από τις έντονες πληροφορίες ότι συγκεκριμένες ομάδες Αμμοχωστιανών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επαφές με αντίστοιχες τουρκοκυπριακές ομάδες, αλλά και με ξένους Πρέσβεις, οι οποίες πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα του θέματος του χειρισμού της επιστροφής της Αμμοχώστου, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Κορυφής».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ