3 μύθοι για την μετάλλαξη Όμικρον που καταρρίπτονται

Τι διαδίδεται και είναι λάθος

ade9eb8ca39bab7c21314f83a404d327 8 Covid-19, Μετάλλαξη Όμικρον, μύθοι, πανδημία

Την ώρα που ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς της μετάλλαξης Όμικρον με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του Covid-19 οι επστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία γύρω από αυτήν.

Ο ΠΟΥ συγκέντρωσε στοιχεία από 5800 μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και παρουσίασε στοιχεία ώστε να ενημερωθούν όλες οι επιτροπές επιστημόνων σε όλες τις χώρες.

Το CNBC παρουσίασε ποιες θεωρίες που βγήκαν βιαστικά προς τα έξω δεν ισχύουν ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και σύγχηση στον κόσμο.

Τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά απέναντί της

Πράγματι οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έχουν 22% προστασία απένανί την Όμικρον, στο να νοσήσουν. Όμως και στις δύο δόσεις, αλλά πολύ περισσότερο μετά την ενισχυτική δόση οι ασθενείς έχουν ηπιότερα συμπτώματα και ελάχιστες πιθανότητες να καταλήξουν σε διασωλήνωση.

«Το εμβόλιο λειτουργεί, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τόσο από τα ποσοστά θνησιμότητας όσο και από τα ποσοστά νοσηλείας όταν συγκρίνονται τα εμβολιασμένα με τα μη εμβολιασμένα άτομα» λέει ο Δρ Μαρκ Σόγιερ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών.

Η Όμικρον είναι τόσο ήπια που δεν χρειάζεται ανησυχία

Πολλοί λένε ότι η Όμικρον είναι σαν γρίπη. Όμως οι ειδικοί λένε ότι και μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σοβαρά κυρίως στο αναπνευστικό αλλά και μακροχρόνιες παρενέργειες που τώρα δεν μπορούν να προσδιορίσουν.

Επίσης όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός τόσο περισσότερες πιθανότητες να υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, ακόμα και απρόβλεπτες, με αποτέλεσμα το τέλος της πανδημίας να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τα πίσω.

Η αποτελεσμάτικοτητα των εμβολίων αμφισβητείται μακροπρόθεσμα

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν στη ζωή μας με πολύ κόσμο να παραμένει δύσπιστος σχετικά με τις παρενέργειες που έχουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο μέλλον.

«Έχουμε χορηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσης αυτών των εμβολίων και σε μικρά παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών. Εάν υπήρχε κάποια μυστηριώδης παρενέργεια, θα την είχαμε δει και θα τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα» σημειώνει στο CNBC ο Δρ. Mark Saqyer, ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες στο νοσοκομείο παίδων Rady Chindren’s Hospital.