Ελλάδα: Η Βουλή εκλέγει σήμερα την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Στις 10:30 διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μόνη υποψήφια, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει – για πρώτη φορά – τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας “παρών” οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί, εκτός απροόπτου, από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Ακολούθως, όπως αναφέρει το Euronews, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Το προφίλ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα που κατάφερε πριν 15 μήνες να αναρριχηθεί στην ανώτατη βαθμίδα του ανώτατου ελληνικού διοικητικού δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, έμελλε να γίνει και η πρώτη Ελληνίδα πρώτη πολίτης της χώρας, διαδεχόμενη τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι συνάδελφοι της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον χώρο της Δικαιοσύνης δεν στέκονται ωστόσο στο γεγονός ότι είναι γυναίκα αλλά στο γεγονός ότι ήταν μια αξιόλογη δικαστική υπάλληλος που εκτιμούν μετά βεβαιότητας ότι θα ανταποκριθεί στα νέα της καθήκοντα. Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουν ότι είναι μια ιδαίτερα επιτυχημένη επιλογή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Διαζευγμένη, μητέρα ενός παιδιού, μένει στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μεταξουργείο. Έλκει ωστόσο την καταγωγή της από την ακριτική Θράκη. Από τον οικισμό της Σταυρούπολης, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ξάνθης. Εκεί πέρναγε κάθε χρόνο ως παιδί μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών της διακοπών μαζί με τον πατέρα της, επίσης ανώτατο δικαστικό που είχε συμμετάσχει και στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Κοσκωτά.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διατηρούσε λογαριασμό στο facebook και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ενεργή σε αυτόν, αλλά τον απενεργοποίησε αφότου προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε αυτόν ανέβαζε συχνά αναρτήσεις με φωτογραφίες από ταξίδια της, τα αγαπημένα της κατοικίδιά αλλά και στιγμές με φίλους, συναδέλφους, την κόρη της αλλά και τον σύντροφό της. Τον διατηρούσε και τον ανανέωνε κανονικά ακόμα και όσο ασκούσε την προεδρία του ΣτΕ. Πλέον όμως δεν μπορεί να τον αναζητήσει κανείς.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα αναλάβει καθήκοντα μόλις λήξει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και για τα επόμενα πέντε (τουλάχιστον) χρόνια θα αποτελεί την ανώτατη άρχοντα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, γένους θηλυκού…

Πηγή: politis