Καιρίδης «Να βρούμε φόρμουλα win-win με Τουρκία για διαχείρηση μετανάστευσης»

«Η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί για την Ελλάδα και την ΕΕ σε γενικές γραμμές για να αντιμετωπίσουν το βαθύ πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη»

BAA82F59 B791 4152 9CF4 DFB9F8CC8571

Η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί για την Ελλάδα και την ΕΕ σε γενικές γραμμές για να αντιμετωπίσουν το βαθύ πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δήλωσε στο Anadolu ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης.

Σχετικά με την επίσκεψή του στις 23 Οκτωβρίου στην τουρκική πρωτεύουσα και τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε ότι το ταξίδι πραγματοποιείται εν μέσω συνεχιζόμενης προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας και σημαντικά αυξανόμενων ροών παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Σημείωσε την εγκάρδια σχέση του με τον Yerlikaya.

«Οι προσωπικές σχέσεις πάντα βοηθούν. Αλλά η δουλειά μας εδώ είναι κάτι μεγαλύτερο από τις προσωπικές σχέσεις. Είναι πώς να υπηρετούμε τους δύο λαούς μας και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

«Μετά από μια μακρά περίοδο, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας), είπε.

Η βελτίωση των σχέσεων αντικατοπτρίζεται και στη βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών κατά της παράτυπης μετανάστευσης, είπε ο Καιρίδης.

Ερωτηθείς εάν η υπόλοιπη ΕΕ, ιδιαίτερα οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης συμμερίζονται την προοπτική της Ελλάδας για την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό το θέμα, είπε: «Η αλήθεια του θέματος είναι ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος από αυτή την άποψη. , με τους Σύρους πρόσφυγες και άλλους. Και η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει με την υποστήριξη της Ελλάδας με την προϋπόθεση ότι έχουμε συνεργασία».

Ο Καιρίδης επέστησε την προσοχή στην παράτυπη μετανάστευση ως κρίσιμο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, την Τουρκία, τα Βαλκάνια ή τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Απειλεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, είπε, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από τους ψηφοφόρους τους για να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Καιρίδη, οι συνθήκες επιβάλλουν μια πιο εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και η Ελλάδα προωθεί αυτή τη γραμμή επιχειρημάτων εντός της Ένωσης.

«Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα όσον αφορά τη μετανάστευση και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Είναι μια χώρα κλειδί. Καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία έχει τις δικές της ανάγκες. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και μια φόρμουλα win-win που μπορεί να είναι επωφελής για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε.

«Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδέες που θα συζητηθούν στο δρόμο για τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε ενάμιση μήνα, όταν ο Τούρκος ηγέτης (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και ο Έλληνας ηγέτης (Κυριάκος) Μητσοτάκης θα μπορέσουν να ανακοινώσουν μια σειρά συμφωνιών σε πολλά μέτωπα», είπε.

Σε σχετική ερώτηση για την αυξημένη απογοήτευση της τουρκικής κοινής γνώμης με τον αυξανόμενο ρυθμό απόρριψης βίζας από τις ευρωπαϊκές χώρες και την επίδρασή του στην επιδείνωση της εικόνας της ΕΕ, ο Καιρίδης είπε ότι η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι περισσότερες δυτικές και βόρειες χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που ζήτησαν άσυλο αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Όταν υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ στην οποία δεν χορηγήθηκε είσοδος χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν, την οποία απολαμβάνουν μεταξύ άλλων οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Μολδαβία και η Γεωργία, ο Καιρίδης είπε ότι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να συγκριθεί με άλλες περιπτώσεις.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η ΕΕ εργάζεται σε σχέδια που μπορούν να φέρουν τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων βραχυπρόθεσμα και την είσοδο χωρίς βίζα στο μέλλον, εάν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις από την Τουρκία.