Συνοριοφύλακες Έβρου για γυμνούς μετανάστες: «Πρώτη φορά τέτοιος εξευτελισμος»

Oμάδα με 92 γυμνούς μετανάστες έστειλε η Τουρκία στον Έβρο

97A26A78 6A47 4597 8125 DB6C47C11D73

Για την ομάδα με τους 92 γυμνούς μετανάστες που έστειλε η Τουρκία στον Έβρο μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Γραμματέας Ένωσης Συνοριακών Φυλακών Έβρου Δημήτρης Δερνεντλής.

Όταν οι συνάδελφοι έφτασαν στο σημείο εντόπισαν εικόνες ντροπιαστικές και εξευτελιστικές για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη φύση. Είδαμε ανθρώπους γυμνούς χωρίς καν στοιχειώδη ένδυση. Είχαν σημάδια ξυλοδαρμού και έτρεμαν από το κρύο και την υγρασία που επικρατούσε εκείνο το πρωινό

Εμείς από την πλευρά μας ως ελληνικές αρχές και συνοριοφύλακες παρείχαμε στους ανθρώπους αυτούς ότι ήταν δυνατό σε φαΐ και ένδυση και τις πρώτες βοήθειες αν και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί κανείς.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της υπηρεσίας μας δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τέτοια δύσκολη και εξευτελιστική κατάσταση. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των παράτυπων μεταναστών μεταφέρθηκαν από την τουρκική πλευρά με οχήματα της στρατοχωροφυλακής και ωθήθηκαν με την βία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προς την Ελλάδα.

Ήταν εμφανής η χρήση βίας και δεν υπήρξε κάποια σύλληψη διακινητή, και θεωρούμε ήταν μια ακόμη κίνηση εργαλιοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δερτενλτής είπε πως τα σύνορα δεν μπορεί να είναι απροσπέλαστα αφού ο φράκτης είναι μόνο 40 χιλιόμετρα και υπάρχουν άλλα 40 χλμ χωρίς φράκτη. Η στάθμη του νερού είναι χαμηλή και είναι πιο εύκολη η διέλευση μεταναστών. Οι πιέσεις που δεχτήκαμε το καλοκαίρι ήταν εντονότατες και ήταν δύσκολο να τις διαχειριστούμε αλλά η κατάσταση τις τελευταίες βδομάδες έχει ομαλοποιηθεί καθώς πέφτει η θερμοκρασία και η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Για τον κίνδυνο προβοκάτσιας από την Τουρκία είπε πως το συγκεκριμένο περιστατικό εμπίπτει στην συγκεκριμένη κατηγορία «Το καλοκαίρι ήταν το θέμα της εκμετάλλευσης των νησίδων στην κοίτη του Έβρου και να στήσουν ένα παιχνίδι προβοκάτσιας» .