Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογείται ο σταθμάρχης που έφυγε νωρίτερα από τη βάρδια

Τι αναμένεται να ισχυριστεί κατά την απολογία του ο σταθμάρχης, της απογευματινής βάρδιας τη μοιραία νύχτα

61A26EBB 742B 4B40 A71B F341783776EA

Για σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή Λάρισας η έγγραφη απολογία του Κ.Π., σταθμάρχη της απογευματινής βάρδιας στο σταθμαρχείο της Λάρισας τη μοιραία 28η Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για παλαιό και πολύπειρο σιδηροδρομικό, ο οποίος διευθέτησε πάνω από 30 συρμούς στη διάρκεια της υπηρεσίας του, προτού παραδώσει το σταθμό στον άπειρο και ακατάλληλο Βασίλη Σαμαρά.

Ο Κ.Π. ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει έως τις 23:00, όπως προβλεπόταν από τον προγραμματισμό των βαρδιών, εκείνος όμως απεχώρησε πολύ νωρίτερα, μερικά λεπτά μετά από τις 22:00. Στο μητρώο των βαρδιών σημείωσε αρχικά σαν ώρα αναχώρησης 22:20 και σε δεύτερο χρόνο διόρθωσε τη σήμανση με διορθωτικό («Blanco»), γράφοντας 22:30. Κάτι που παραμένει ακατανόητο, εφόσον και πάλι θα είχε αποχωρήσει αντικανονικά, παραβιάζοντας κατά 30 λεπτά το ωράριό του.

Ο λόγος για τον οποίον ο Κ.Π. απεχώρησε νωρίτερα, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ήταν για να αγοράσει πρόχειρο φαγητό (γύρο) για τον μικρότερο γιο του, ο οποίος βρισκόταν στην οικογενειακή οικία καθώς ετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, σε παρατήρηση συναδέλφου του, ο οποίος τον ρώτησε «γιατί άφησες μόνο του τον Σαμαρά;» εφόσον όλοι στον ΟΣΕ Λάρισας γνώριζαν ότι ήταν ανεπαρκής, ο Κ.Π. απάντησε κάτι σαν «και τι θες να κάνω; Να καθίσω να τον φυλάω;»

Στα ηχογραφημένα αποσπάσματα των συνομιλιών που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο ΘΕΜΑ και το protothema.gr, ο Κ.Π. ακούγεται σαν κάποιος που έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών του ως σταθμάρχη. Σε μια ημέρα με διαδοχικές ανωμαλίες και αλλεπάλληλα προβλήματα, με αυξημένο φόρτο, καθυστερήσεις δρομολογίων κ.λπ. ο Κ.Π. φαίνεται πως είναι άξιος να φέρει εις πέρας το δύσκολο και σύνθετο καθήκον του σταθμάρχη. Παρόλ’ αυτά, σε κάποια αποσπάσματα χαλαρώνει υπερβολικά και χαριεντίζεται με συναδέλφους του μέσω του υπηρεσιακού τηλεφώνου, ανταλλάσσοντας χυδαίους αστεϊσμούς ή ακόμη και πληροφορίες για delivery.

Ελεύθερος ο συμβασιούχος σταθμάρχης

Χθες, Δευτέρα 27 Μαρτίου απολογήθηκε δι’ υπομνήματος ο Π.Χ., ο 33χρονος συμβασιούχος σταθμάρχης, επίσης της απογευματινής βάρδιας στις 28/2/2023. Ο Π.Χ. αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα). Στο υπόμνημά του προς τον ανακριτή υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος εργαζόταν με αμοιβή κατ’ αποκοπήν, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ότι δεν ήταν μισθοδοτούμενος και ως εκ τούτου δεν επιτρεπόταν να εργαστεί στη νυχτερινή βάρδια ή να μείνει μόνος ως υπεύθυνος σταθμάρχης.

Την βραδιά του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Π.Χ. απεχώρησε από το σταθμαρχείο Λάρισας λίγο μετά από τις 22:00, έχοντας συμπληρώσει το κανονικό 8ωρο του, όπως προβλεπόταν. Ο Π.Χ. φέρεται να κατέθεσε ότι «η εργασία που παρείχα στον ΟΣΕ ήταν 40 ωρών εβδομαδιαίως, 5 ημερών εβδομαδιαίως, 8 ωρών ημερησίως. Αν και περιγραφόταν ως σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών, επρόκειται για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αφού τελούσα υπό τις οδηγίες προϊσταμένων. Ένας μόνιμος επικεφαλής σταθμάρχης, ο αρχαιότερος, παραδίδει τη βάρδια και ένας μόνιμος παραλαμβάνει. Ο ενισχυτικός δεν υπογράφει, δεν παραδίδει».

Επίσης, ο Π.Χ. εξομολογήθηκε ότι «η ψυχολογία μου δεν είναι καλή. Είμαι συντετριμμένος από το δυστύχημα. Λυπάμαι που τόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Έχω ένα βάρος. Νιώθω όμως ανακουφισμένος με την απόφαση των δικαστικών αρχών. Ήμουν ενισχυτικός. Δεν είχα τον πρώτο ρόλο στη διακίνηση των αμαξοστοιχιών».

Καθυστέρηση στην επαναλειτουργία των τρένων

Η δεύτερη φάση επανόδου του σιδηροδρομικού δικτύου σε κυκλοφορία, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου, έχει αναβληθεί, άγνωστο για πόσες ημέρες ακόμη. Επομένως, τα δρομολόγια των τρένων που εκτελούνται, επί του παρόντος παραμένουν ως είχαν από τις 22 Μαρτίου.

Πρόκειται για τις ακόλουθες συνδέσεις:

Πειραιάς – Αθήνα- Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο- Αθήνα- Πειραιάς

Άνω Λιόσια- Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο- Άνω Λιόσια

Πηγή:Πρώτο θέμα