$1εκ αμοιβή από τη NASA για βελτίωση των γευμάτων στο διάστημα

Πολλοί θα αναρωτηθήκατε τι τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα

λιιιι 1 NASA, αμοιβή, ΓΕΥΜΑΤΑ, Διάστημα, Φαγητό

Πολλοί θα αναρωτηθήκατε τι τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα. Πολλές φορές είδαμε σε ταινίες τροφές σε σωληνάρια ή άλλες «διαστημικές» τροφές των αστροναυτών.

Το μενού τους σε σχέση με παλιά δεν είναι καθόλου περιορισμένο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταναλώνουν τις απαραίτητες θερμίδες αλλά μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν όλα τα είδη τροφίμων.

Επίσης δεν συσκευάζονται σε σωληνάρια, καθώς πλέον κάθε αστροναύτης έχει προσωπικό διαιτολόγιο και τα τρόφιμα διατηρούνται σε σακούλες μετά την αφαίρεση του νερού. Ωστόσο επειδή η τεχνολογία προχωράει και η εξερεύνηση του διαστήματος θα κάνει και αυτή βήματα παραπέρα, έτσι πρέπει και οι ελπίδες τους να διατηρηθούν στο απέραντο σκοτάδι του διαστήματος.

Τι είναι το Deep Space Food Challenge

Η πρωτοβουλία της NASA που ουσιαστικά είναι ένας ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός αναζητά επιστήμονες που θα αναπτύξουν καινοτόμα και -κυρίως- συμπαγή συστήματα τροφών. Ουσιαστικά αναζητείται τρόπος για να ταϊστούν όσο το δυνατόν καλύτερα σα να βρίσκονται στη Γη, καθώς μέχρι τώρα το προ συσκευασμένο φαγητό τους χάνει με τον καιρό τις θρεπτικές ιδιότητες και έτσι οι αστροναύτες υποσιτίζονται.

Όπως εξηγεί η NASA στη σελίδα της μια πολυετής αποστολή στον Άρη δεν μπορεί να υποστηριχθεί με τα τωρινά δεδομένα για να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση οι αστροναύτες της. Επίσης επικαλείται το επισιτιστικό πρόβλημα που είναι επίσης χρόνιο στη Γη και σε χώρες του τρίτου κόσμου ή ακόμα και από φυσικές καταστροφές που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη τροφίμων.
Αυτό το “challenge” λοιπόν στοχεύει τόσο στη σίτιση των ανθρώπων στο διάστημα όσο και για το μέλλον της ανθρωπότητας στη Γη.

Η 1η φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο όπου 18 ομάδες κέρδισαν συνολικά $450.000 για τις δικές τους λύσεις. Τώρα το πρόγραμμα προχωράει στη Φάση 2 όπου το έπαθλο αυξάνεται στο $1 εκατομμύριο δολάρια και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Πηγή: unboxholics.com