Απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

sergkei skripal Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, ΣΑΛΙΣΜΠΟΥΡΙ, ΣΚΡΙΠΑΛ

Την απέλαση εξήντα Ρώσων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίδραση για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σαλισμπουρι της Βρετανίας αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογες αποφάσεις κατέληξαν Γερμανία και Πολωνία, οι οποίες προχωρούν σε απέλαση οκτώ Ρώσων διπλωματών. 

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

“Σήμερα, ο Πρόεδρος Donald J. Trump διέταξε την απέλαση δεκάδων ρώσων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της εγγύτητάς του σε μια από τις βάσεις υποβρυχίων μας και την Boeing. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν αυτή τη δράση σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο ανταποκρινόμενοι στη χρήση χημικού όπλου στρατιωτικού βαθμού στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ρωσία. 

Οι σημερινές ενέργειες κάνουν τις ΗΠΑ ασφαλέστερες, μειώνοντας την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς και να διεξάγει συγκεκαλυμμένες πράξεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Αμερικής.  Με αυτά τα βήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας καθιστούν σαφές στη Ρωσία ότι οι ενέργειές της έχουν συνέπειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μια αλλαγή στη συμπεριφορά της ρωσικής κυβέρνησης”

ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε:

“Σήμερα 14 κράτη-μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ως άμεση εξέλιξη της συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής για την επίθεση στο Σαλισπουρι. Περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου κι άλλες απελάσεις, δεν αποκλείονται τις επόμενες μέρες, εβδομάδες”

Τα 14 κράτη-μέλη που απελαύνουν ρώσους διπλωμάτες

– Ιταλία: 2
– Γαλλία: 4
– Γερμανία: 4
– Ουκρανία: 13
– Λιθουανία: 3
– Τσεχία: 3
– Δανία: 3
– Ολλανδία: 2 
– Εσθονία: 1

 

Πηγή