ΕΜΑ: “Πράσινο φως” στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών

fc2df38a67e148b492a1f549c3bb98c5

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα πως το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 – 15 ετών.

Στο πλαίσιο της σχετική Συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, έκανε γνωστό επίσης πως η σύσταση για τη χορήγηση του σκευάσματος της Pfizer στα παιδιά 12 -15 ετών δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή που ισχύει για τους 16 ετών και άνω.

Δηλαδή, ο ΕΜΑ συστήνει το εμβόλιο να γίνεται στους μύες του βραχίονα των παιδιών και η δεύτερη δόση να γίνεται αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων. Έτσι το εμβόλιο της Pfizer γίνεται το πρώτο σκεύασμα κατά του κορονοϊού παίρνει άδεια για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο EMA παράλληλα τόνισε ότι παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Η Moderna αναμένεται να είναι η επόμενη που ζητήσει άδεια για τα παιδιά
ΗΠΑ και Καναδάς έχουν ήδη εγκρίνει την χρήση του εμβολίου για τους εφήβους 12-15 ετών, ενώ πράσινο φως άναψε και η Ιαπωνία όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας το πρωί της Παρασκευής. Η Γερμανία μάλιστα σχεδιάζει να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών από 12 ετών από το Σεπτέμβριο. H Moderna αναμένεται να είναι η δεύτερη εταιρεία που θα καταθέσει αίτημα άδειας έγκρισης του εμβολίου της σε εφήβους και παιδιά 12 ετών και άνω.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε γνωστό ότι εξετάζει σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν εγκεκριμένα εμβόλια για τον κορονοϊό, το ενδεχόμενο μιας τρίτης συμπληρωματικής δόσης λόγω της αύξησης και τη διασποράς που παρατηρείται στις μεταλλάξεις του ιού. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η ανοσία που αναπτύσσεται από τις δύο δόσεις είναι αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων, τονίζοντας παράλληλα πως θα συνεχιστεί η μελέτη του θέματος.