Επιχείρηση Europol κατά προσώπων από Ρωσία που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις

Έχει ξεκινήσει επιχείρηση με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων και εταιρειών από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν υποστεί κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

c2830b3370075e89c1f827cc86688806 18

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων και εταιρειών από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν υποστεί κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υπηρεσία με έδρα τη Χάγη ξεκίνησε την επιχείρηση με την ονομασία «Όσκαρ» από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και με την Eurojust και τη Frontex.

Η επιχείρηση αποσκοπεί «στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και πληροφοριών των εταίρων και στην παροχή επιχειρησιακής υποστήριξης σε μια σειρά οικονομικών ερευνών που στοχεύουν σε παράνομα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία και στην παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ, που σχετίζονται με τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε η Europol σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της η Frontex «θα συμβάλει στην επιχείρηση ενισχύοντας τον έλεγχο των προσώπων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επιχείρηση Oscar θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα έτος και περιλαμβάνει μια σειρά από ξεχωριστές έρευνες, δήλωσε η Europol. Η υπηρεσία θα παρέχει επίσης προσαρμοσμένη αναλυτική υποστήριξη για τις έρευνες, εγκληματολογική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και οικονομική στήριξη στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Ο οργανισμός της ΕΕ για τη δικαστική συνεργασία Eurojust θα διευκολύνει επίσης την ανταλλαγή στρατηγικών και επιχειρησιακών πληροφοριών, θα προσφέρει νομική συνδρομή και υποστήριξη και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών ανακριτικών και δικαστικών αρχών.

Πηγή: ΚΥΠΕ