Ερντογάν: Έδωσε εντολή για άνοιγμα των απόρρητων άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης

cna t24e018a6b1b547d4b335a37c757fc0b4 Ερντογάν, ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΩΖΑΝΗΣ

Την εντολή όπως ανοίξουν τα απόρρητα άρθρα της συνθήκης της Λωζάνης, έδωσε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Σαφάκ.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το Υπουργείο ξεκίνησε εργασία ψηφιοποίησης των εγγράφων που βρίσκονται κρυμμένα στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν θα γίνει ψηφιοποίηση μόνο η Λωζάνη αλλά και όλες οι επιστολές και τα επιπρόσθετα έγγραφα της Συνθήκης του Μοντρέ και στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα. 

Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τον κατηγορήσει για εθνική μειοδοσία απαντά ότι η μεγάλη υποχώρηση έγινε με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 παρότι προηγήθηκε η Συνθήκη των Σεβρών το 1920 η οποία ήταν πολύ πιο ευνοϊκή για την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ στόχος είναι να αποκαλυφθούν τα απόρρητα άρθρα της Συνθήκης τα οποία είναι κρυμμένα από τον λαό εδώ και 96 χρόνια. Προστίθεται ότι αυτά τα απόρρητα άρθρα παραμένουν μέχρι σήμερα κρυμμένα επειδή δεν έχουν αποδειχτεί ακόμη με έγγραφα. 

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε το 1923 και είναι η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Η Συνθήκη της Λωζάνης αναθεώρησε τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, την οποία απέρριψε η τουρκική νέα κυβέρνηση. Στη σύναψη της συμμετείχαν οι χώρες, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα, το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών, Σλοβένων, η Τουρκία, με την επιπλέον συμμετοχή της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων ­Πολιτειών Αμερικής ως παρατηρήτριας χώρας.

 

Πηγή