Ευρωπαϊκή χώρα θα λάβει 440 χιλιάδες εμβόλια για το Mpox

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προμηθεύσει έως και 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου

mpox 1 Mpox, Εμβόλια

Η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Bavarian Nordic ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 440.000 δόσεων του εμβολίου της για την mpox, γνωστό παλαιότερα ως ευλογία των πιθήκων, σε μια “απροσδιόριστη ευρωπαϊκή χώρα”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα τη γρήγορη εξάπλωση του νέου, πιο επικίνδυνου στελέχους mpox, γνωστού ως Clade 1b, ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος — το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να εκδώσει ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Η Bavarian Nordic ανέφερε ότι η παραγγελία ήταν αναμενόμενη και συμπεριλήφθηκε στις προβλέψεις της εταιρείας για το έτος.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να προμηθεύσει έως και 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της που στοχεύει στην mpox μέχρι το τέλος του 2025.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ ζήτησε σημαντική αύξηση της παραγωγής εμβολίων και τόνισε ότι μια εκστρατεία εμβολιασμού πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις πληγείσες χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο οργανισμός υγείας της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε ότι περίπου 200.000 εμβόλια θα διανεμηθούν σε όλη την Αφρική, χάρη σε συμφωνίες με την ΕΕ και τη δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία, το εμβόλιο της οποίας εγκρίθηκε το 2019.

Αυτή την εβδομάδα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 100.000 δόσεις εμβολίου για την mpox σε χώρες που πλήττονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα δωρίσουν 50.000 δόσεις εμβολίου για την mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει αναφέρει πάνω από 16.000 κρούσματα και 500 θανάτους φέτος.

Στις 15 Αυγούστου η Σουηδία ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Clade 1b εκτός Αφρικής.