Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

eurwpaiko entalma sullipsis se baros tou poutzntemon

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα σε βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ο οποίος έχει φύγει στο Βέλγιο.

Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζντεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ετοιμος να συνεργαστεί

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

«Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών» τόνισε ο Πουτζντεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF και προβλήθηκε σήμερα.

«Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ» επισήμανε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι «αρκετά σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες».

Δημοσιογράφος του RTBF γνωστοποίησε νωρίτερα ότι ο καθαιρεθείς ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και προτίθεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία από το εξωτερικό.

Τι θα επακολουθήσει 

Μπορεί το… μακρύ χέρι του ισπανικού νόμου να «πλησιάζει» τον Κάρλες Πουτζδεμόν, η αλήθεια είναι, όμως, ότι ακόμη και η έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης δεν σημαίνει ότι ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας δεν τρόπο να το πολεμήσει. 

Οπως εξηγεί η ιστοσελίδα Politico, η έκδοση του εντάλματος δεν σημαίνει ότι ο Πουτζδεμόν θα πάρει το επόμενο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. 

Το ευρωπαϊκό σύστημα ενταλμάτων, το οποίο λανσαρίστηκε το 2004, έχει κάνει την έκδοση υπόπτων μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρκετά ευκολότερη και ταχύτερη. Η διαδικασία, όμως, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση αυτόματα. 

«Η χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν μεταξύ τους ότι ο έλεγχος [σ.σ. του εντάλματος] θα είναι ελάχιστος» δήλωσε στο Politico ο Philippe Van Linthout, ένας Βέλγος δικηγόρος. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δήλωσε ότι ο νόμος για τη χρήση του μέτρου αυτού στο Βέλγιο «προβλέπει λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να απορριφθεί το ένταλμα». Το αίτημα έκδοσης θα μπορούσε να απορριφθεί ακόμη αν η εκτέλεσή του θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα του υπόπτου. Ο νόμος αυτός αναφέρεται στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κάνει σαφή αναφορά στο «σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

«Σε περίπτωση που αυτή η υπόθεση έφτανε στο δικό μου το γραφείο, τότε θα έλεγχα τα πάντα τρεις φορές». 

Και τι θα γίνει μόλις το Βέλγιο λάβει το ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόν; 

«Το πρώτο βήμα των Βελγικών αρχών θα είναι η σύλληψή του και η μεταφορά του ενώπιον ενός δικαστή διερεύνησης. Αυτός ο δικαστής θα κληθεί να αποφασίσει μέσα σε 24 ώρες αν ο Πουτζδεμόν θα πρέπει να κρατηθεί ή όχι και επίσης να αποφανθεί εάν το ένταλμα μπορεί να απορριφθεί εντελώς» γράφει το Politico, και εξηγεί: «Αλλά ούτε αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. Ο Καταλανός ηγέτης έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσω του βελγικού νομικού συστήματος». 

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πόλ Μπέκερτ, είναι «ειδικός» στο να… πολεμάει τα εντάλματα σύλληψης και έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας θα εκμεταλλευτεί όλους τους νομικούς δρόμους για μπλοκάρει την ισπανική κίνηση. 

«Η όλη διαδικασία μπορεί εύκολα να πάρει ενάμιση μήνα ή και δύο μήνες, βάσει της εμπειρίας μου» δήλωσε ο Μπέκερτ, μιλώντας στο βελγικό κανάλι VRT την Πέμπτη. 

Οπως εξηγεί το Politico, o πρώην ηγέτης της Καταλονίας θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την έκδοσή του  σε διάφορα επίπεδα. Το πρώτο του βήμα πιθανώς να είναι το «Chambre du conseil», ένα πρωτόδικο δικαστήριο. Σε περίπτωση που το αίτημά του απορριφθεί εκεί, τότε ο δικηγόρος του Πουτζδεμόν θα ξεκινήσει τις εφέσεις. Το «Chambre de mises» θα είναι το επόμενο που θα εξετάσει την υπόθεση και σύμφωνα με το νόμο έχει 15 μέρες περιθώριο για να καταλήξει σε απόφαση. Εάν και αυτό το δικαστήριο κρίνει ότι ο πρώην Καταλανός ηγέτης πρέπει να εκδοθεί, τότε η υπόθεση θα φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο εφέσεων. Και αυτό το δικαστήριο έχει περιθώριο 15 ημερών για να καταλήξει σε απόφαση. 

 

 

Πηγή: TheToc