Γιατί οι Ταλιμπαν πριονίζουν τα κεφάλια των μανακέν

Επιμένουν ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον Ισλαμικό Νόμο

611a69402600002ab953ecde ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, Γυναίκες, Ισλαμ, σκοταδισμός, ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος έχει υποδεχθεί το 2022 και η ανθρωπότητα κοιτά προς ένα λαμπρότερο μέλλον, το Αφγανιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στον σκοταδισμό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν διέταξαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο δυτικό Αφγανιστάν να κόψουν τα κεφάλια από τα μανεκέν, επιμένοντας ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.

Viral στα social media έγινε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει άντρες να πριονίζουν τα κεφάλια των μανακέν που φορούν γυναικεία ρούχα σε καταστήματα στη Χεράτ. Το βίντεο προκάλεσε την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, τόσο εντός των συνόρων όσο και διεθνώς, προκαλώντας περιφρόνηση τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου 2021 και από τότε επιβάλλουν ολοένα και περισσότερο μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και περιορίζουν σοβαρά τις ελευθερίες — ιδιαίτερα αυτές των γυναικών και των κοριτσιών. Ενώ οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές δεν έχουν εκδώσει καμία επίσημη εθνική πολιτική για τα μανεκέν – ή άλλους περιορισμούς – διάφορες τοπικές αρχές καταπολεμούν, όπως λένε, τις ανήθικες πρακτικές.

Ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του Υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στο Χεράτ, επιβεβαίωσε την εντολή (για τον αποκεφαλισμό των μανεκέν) στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη Τετάρτη. Μερικοί καταστηματάρχες προσπάθησαν να παρακάμψουν την εντολή αποκεφαλισμού καλύπτοντας τα κεφάλια μανεκέν με κασκόλ ή τσάντες, αλλά ο κ. Ραχμάν τόνισε ότι ακόμα και αυτό αντιβαίνει στον ισλαμικό νόμο. «Αν απλώς καλύψουν το κεφάλι ή κρύψουν ολόκληρο το μανεκέν, ο άγγελος του Αλλάχ δεν θα μπει στο μαγαζί ή στο σπίτι τους και δεν θα τους ευλογήσει», είπε.

Οι γυναίκες στον Ισλαμικό Νόμο των Ταλιμπάν

Αρκετοί καταστηματάρχες στην πόλη των περίπου 600.000 κατοίκων εξοργίστηκαν με την εν λόγω εντολή. «Όπως μπορείτε να δείτε, κόψαμε τα κεφάλια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίρ Αχμέντ, ένας πωλητής ενδυμάτων, προσθέτοντας ότι κάθε ομοίωμα κόστισε περίπου 66 δολάρια. «Όταν δεν υπάρχει μανεκέν, πώς περιμένεις να πουλήσουμε τα προϊόντα μας; Στον πελάτη αρέσει να βλέπει το πως θα φαίνεται το ρούχο».

Οι Ταλιμπάν, μόλις ανέλαβαν την εξουσία, υποσχέθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή του σκληρού κανόνα που χαρακτήρισε την πρώτη τους κυβερνητική θητεία, από το 1996 έως το 2001, όταν κάθε τεχνητή αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής ήταν παράνομη. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν τηρούν την υπόσχεσή τους αυτή, καθώς οι περιορισμοί επιστρέφουν, συμπεριλαμβανομένων των εντολών για προσευχή 5 φορές, την σχεδόν «απαγόρευση» των δυτικών ενδυμάτων και την υποχρεωτικότητα της γενειάδας στους άντρες.

Όπως «είθισται» οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των νέων εντολών, που τους τραβούν από τη δημόσια σφαίρα. Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια είναι κλειστά, οι γυναίκες αποκλείονται από την κρατική απασχόληση εκτός από επιλεγμένους εξειδικευμένους τομείς και την περασμένη εβδομάδα οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ήταν κάθετες: οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να κάνουν μεγάλα ταξίδια εκτός εάν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης εντείνει τις επιδρομές σε πωλητές οινοπνευματωδών ποτών, έχουν συγκεντρώσει τοξικομανείς και έχει απαγορεύσει τη μουσική.

Βουλιάζει η οικονομία του Αφγανιστάν

Η άνοδος των Ταλιμπάν έχει καταστρέψει την ήδη προβληματική οικονομία του Αφγανιστάν, που εξαρτάται κυρίως από τη βοήθεια, από την εξαγωγή ορυκτών – ιδίως προς τις ΗΠΑ. Όμως οι Πολιτείες έχουν παγώσει οποιαδήποτε συναλλαγή με την χώρα. Ομοίως η διεθνή σκηνή έχει παύσει τις περισσότερες συναλλαγές με τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα ένα ψήφισμα των ΗΠΑ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους απελπισμένους Αφγανούς, κρατώντας παράλληλα κονδύλια μακριά από τα χέρια της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από καμία χώρα.