Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο νέας σύρραξης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το σιιτικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ενδείξεις από μέρους τόσο της ισραηλινής ηγεσίας όσο και της Χεζμπολάχ πως γίνονται προσπάθειες αποτροπής αυτού του κινδύνου, αλλά “ενίοτε μια σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει μια σύγκρουση αυτού του είδους”.
Η Χεζμπολάχ διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πλήξει ισραηλινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εάν χρειαστεί, εν μέσω μιας διένεξης ανάμεσα στην ισραηλινή και τη λιβανέζικη κυβέρνηση που περιστρέφεται γύρω από υπεράκτια ενεργειακά κοιτάσματα.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ ανέλαβαν πρόσφατα μεσολαβητικές πρωτοβουλίες μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο. Το θερμόμετρο ανεβαίνει επίσης εξαιτίας του τείχους που ανεγείρει η ισραηλινή πλευρά στα σύνορα των δύο κρατών και του μεγεθυνόμενου οπλοστασίου της Χεζμπολάχ.
“Είμαι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο κλιμακώσεων που είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε όλη την περιοχή”, τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, θίγοντας παράλληλα την αντίδραση του Ισραήλ για τη δράση διάφορων παραστρατιωτικών οργανώσεων στο έδαφος της Συρίας, που πλησιάζουν τα σύνορά του.
“Θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης εάν ξεσπούσε άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ (…). Η καταστροφή στο Λίβανο θα ήταν τεράστια, κατά συνέπεια υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για αυτή την κατάσταση”, συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.
Το ισχυρό σιιτικό κίνημα συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λιβάνου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ τη μεγαλύτερη απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια στα σύνορα.
Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1980, ως κίνημα αντίστασης εναντίον της ισραηλινής κατοχής του νότιου Λιβάνου. Η σχέση ανάμεσα στο σιιτικό κίνημα και το Ισραήλ παραμένει πάντα ανοιχτά εχθρική, αλλά δεν έχει ξεσπάσει γενικευμένη αναμέτρηση ανάμεσά τους μετά το 2006, όταν είχαν εμπλακεί σε μια σύρραξη που διήρκεσε έναν μήνα.
Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυνητική “ισραηλινή επίθεση” όποιο κι αν είναι το κόστος, διεμήνυσε ο επικεφαλής του τη Δευτέρα.
“Διαβεβαιώνω ξανά ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε παραβίαση από τον ισραηλινό εχθρό της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του ιερού κι απαραβίαστου δικαιώματός του να εκμεταλλευθεί όλους τους οικονομικούς του πόρους”, τόνισε ο στρατηγός Τζόζεφ Αούν, ο επικεφαλής των λιβανέζικων ένοπλων δυνάμεων, κατά μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το επιτελείο στο Twitter τη Δευτέρα.
Ο στρατός του Λιβάνου “δεν θα φεισθεί καμιάς διαθέσιμης μεθόδου για να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, ό,τι και αν κοστίσει” αυτό, συμπλήρωσε ο στρατηγός.
Discussion about this post