Οι “28” της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων αποβίβασης μεταναστών

imagew 1 1 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Ευρώπη, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Νέα Αμμοχώστου, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, Σύνοδος

Συμφωνία των “28” αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επί των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε στις 4:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής (5:35 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τουλάχιστον 7 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων.

Οι “28” της ΕΕ συμφωνούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων αποβίβασης μεταναστών “σε εθελοντική βάση” σε χώρες της Μεσογείου, από όπου θα γίνεται το “φιλτράρισμα” των αιτούντων άσυλο, αλλά δεσμεύθηκαν εξίσου να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ίδιου του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο ως το τέλος του χρόνου. Μετά από απαίτηση των τεσσάρων χωρών της τάσης του Βίζεγκραντ, έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη πως αυτή η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα πρέπει να γίνει με ομοφωνία.

Τα κέντρα αποβίβασης θα βρίσκονται όχι μόνο σε χώρες της ΕΕ, αλλά και τις χώρες της Β.Αφρικής. Οι 28 δεσμεύονται μάλιστα στη χρηματοδότηση αυτών των κινήσεων.

Tα Κράτη Μέλη συμφώνησαν σε ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχωρισμού δικαιούχων ασύλου και μεταναστών, επιστρέφοντας άμεσα τους δεύτερους στις χώρες καταγωγής τους. Υποσχέθηκαν δε να αναθεωρήσουν τους κανόνες ανακατανομής μεταναστών, όταν μια χώρα πρώτης εισόδου βρίσκεται σε πίεση – κάτι που ζητούσε επιτακτικά η Ιταλία.

Το τελικό κείμενο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει την πρόβλεψη για “σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τις ΜΚΟ στη Μεσόγειο”, μετά από απαίτηση της Αυστρίας.

“Όλα τα σκάφη που επιχειρούν στη Μεσόγειο, οφείλουν να σέβονται την κείμενη νομοθεσία και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της ακτοφυλακής της Λιβύης”, αναφέρει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ.

Τουλάχιστον έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να λάβουν στο έδαφός τους μετανάστες που θα φτάνουν σε “κέντρα αποβίβασης”.

Η Ιταλία, που νωρίτερα μπλόκαρε την έκδοση συμπερασμάτων, συμφώνησε με την τελική διατύπωση για το μεταναστευτικό, ξεμπλοκάροντας και τα υπόλοιπα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28, στις 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα), μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων και διμερών επαφών του Πρωθυπουργού Κόντε, κυρίως με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η στάση της Ιταλίας είχε οδηγήσει στην αναβολή της ενημέρωσης των Προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ προς τον Τύπο για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας πριν το δείπνο, καθώς ο Τζ.Κόντε αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο ως τότε κείμενο των συμπερασμάτων (που αφορούσε την άμυνα, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη διεύρυνση και την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο), ώστε να πετύχει καλύτερες διατυπώσεις στο κείμενο του μεταναστευτικού, που δεν είχε ακόμα συζητηθεί.

Μετά τη συμφωνία της Ιταλίας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ – Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία μέχρι τις 04:30.

Οι “V4” με πρωτοβουλία Β.Ορμπάν απαίτησαν να συμπεριληφθεί ο όρος της “εθελοντικής αλληλεγγύης” στο κείμενο.

O Γάλλος Πρόεδρος Εμ.Μακρόν έκανε λόγο για “καλά νέα για τη Γαλλία” και για “ευρωπαϊκή λύση”, για “ένα σημαντικό βήμα” και για αποτέλεσμα που προέκυψε μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση.
 

 

Πηγή: AlphaNews.live