“Η Κύπρος 5η καλύτερη χώρα στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας”

Τι αναφέρει Έρευνα

F8FDC25E 7813 4EA9 AA80 ED1E48F35B63 Coronavirus

Ο χειρισμός της πανδημίας κορωνοϊού από τη Βραζιλία έχει καταταχθεί ως η χειρότερη στον κόσμο, ενώ η Νέα Ζηλανδία ήταν στην κορυφή της τάξης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία.

Το Ινστιτούτο Lowy του Σύδνεϋ αξιολόγησε σχεδόν 100 χώρες στη βάση κριτηρίων συμπεριλαμβανομένων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, θανάτων και διαγνωστικών ελέγχων.

«Αυτοί οι δείκτες δείχνουν πόσο καλά οι χώρες έχουν διαχειριστεί την πανδημία», σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου φορέα.

Εκτός από τη Νέα Ζηλανδία – η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποτρέψει τον ιό με το κλείσιμο των συνόρων, κρατώντας εκτός της χώρας και προχωρώντας νωρίς σε σκληρά lockdown – Βιετνάμ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Κύπρος, Ρουάντα, Ισλανδία, Αυστραλία, Λετονία και Σρι Λάνκα- είναι οι χώρες που ανήκουν στις κορυφαίες 10 για τη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα.

1453C547 3AA7 48C8 B682 BA3C83301E48 Coronavirus

Στη 98η θέση ήταν η Βραζιλία, ακολουθούμενη από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερους από 218.000 θανάτους.Η Κίνα – όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός – δεν συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη λόγω του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα στο κοινό.

Το Πεκίνο προσπάθησε επιθετικά να διαχειριστεί τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με τον χειρισμό της νόσου, καθώς προσπαθεί να δείξει ότι το αυταρχικό του σύστημα είναι προτιμότερο από τις δημοκρατίες, πολλές από τις οποίες έχουν αποτύχει άσχημα στην κρίση.

Το Ινστιτούτο Lowy είπε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, ποιο δηλαδή πολιτικό σύστημα χειρίστηκε καλύτερα την πανδημία. «Ορισμένες χώρες έχουν καταφέρει να διαχειριστούν την πανδημία καλύτερα από άλλες – αλλά οι περισσότερες χώρες υπερέβησαν η μία την άλλη μόνο με βαθμό χαμηλής απόδοσης», ανέφερε η έκθεση.

25783315 1AAA 4746 9636 760C7EE5A723 Coronavirus

Τα μικρότερα έθνη – με πληθυσμούς κάτω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων – φαίνεται να έχουν κάποια πλεονεκτήματα.

«Σε γενικές γραμμές, χώρες με μικρότερους πληθυσμούς  κοινωνίες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας κρίσης, όπως μια πανδημία», ανέφερε η έκθεση.

Συνολικά, τα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως και περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό από την έναρξη της επιδημίας τον Δεκέμβριο του 2019.

Πηγή: Sigmalive