«Καίγεται» η Ευρώπη – Ασυνήθιστα πρόωρο κύμα καύσωνα σε πολλές χώρες

6d8110b2cd21c95cd6475620179435b1 ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Το πρώτο και αρκετά επικίνδυνο φετινό κύμα καύσωνα αντιμετωπίζει η Ευρώπη, νωρίτερα από το συνηθισμένο, με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

 

Ένα υψηλό βαρομετρικό παγιδεύει την θερμότητα πάνω από την Ευρώπη, φέροντας υψηλές θερμοκρασίες από τη Ρώμη ως το Λονδίνο για όλη την εβδομάδα που διανύουμε.

Ισπανία

Το κύμα καύσωνα, ασυνήθιστο για αυτή την περίοδο του έτους για την Ισπανία, ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και πλέον η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά τόπους ως τους 43 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες “ιδιαίτερα υψηλές” μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Γαλλία

Το ένα τέταρτο της Γαλλίας έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα σήμερα, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν μεταξύ 34 και 38 βαθμών, και τοπικά ακόμη και γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η χώρα πλήττεται από την Τρίτη από καύσωνα που έφθασε από το Μαγκρέμπ περνώντας από την Ισπανία, ο οποίος επηρέασε αρχικά το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προτού επεκταθεί.

Θερμοκρασίες από 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν χθες Τετάρτη στο μισό νότιο τμήμα της χώρας, και ο καύσωνας αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France εκτιμά μέγιστες τιμές 34 έως 38 βαθμών στο μισό νότιο τμήμα της χώρας, με τη θερμοκρασία να φθάνει μέχρι τους 39/40 βαθμούς υπό σκιάν κατά τόπους. Γενικά θα κάνει λιγότερη ζέστη στο μισό βόρειο τμήμα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 25 έως 30 βαθμούς.

Ο καιρός θα είναι πολύ ζεστός αύριο σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, με τον καύσωνα να επεκτείνεται σε περιοχές του βορρά και να εντείνεται περαιτέρω δυτικά και νότια. Η Météo-France αναμένει πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται τις απογευματινές ώρες θα φθάσουν τους 36 με 39 βαθμούς στις περιοχές αυτές, και τοπικά τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν 40 βαθμούς υπό σκιάν.

Οι καύσωνες, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Γαλλίας όπου ο καύσωνας εμφανίστηκε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, καθώς οι καύσωνες του 2017 και του 2005 είχαν ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου.

Βρετανία

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χθες προειδοποιήσεις για κινδύνους για την υγεία των πολιτών σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι προειδοποιήσεις ισχύουν από χθες με κορύφωση την Παρασκευή, όταν και προβλέπονται θερμοκρασίες 34 βαθμών Κελσίου στη νοτιοανατολική Αγγλία. Η τελευταία φορά με τόσο υψηλή θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τον Αύγουστο του 2020.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, υπάρχει μικρή πιθανότητα να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου στη χώρα, που είναι οι 35,6 βαθμοί Κελσίου του 1976 στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στη μάζα καυτού αέρα που θα μετακινηθεί προς βορρά από την Ιβηρική και τη Γαλλία.

Για τη νότια και κεντρική Αγγλία έχει εκδοθεί προειδοποίηση επιπέδου δύο, από τα τέσσερα που υπάρχουν στην κλίμακα και για τη βόρεια Αγγλία υποδεέστερη προειδοποίηση επιπέδου ένα. Η προειδοποίηση αφορά τις υγειονομικές αρχές, ώστε να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αυξημένων επεισοδίων θερμοπληξίας και άλλων προβλημάτων υγείας στον πληθυσμό.

Αν οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν, τότε την Παρασκευή περιοχές στη ΝΑ Αγγλία όπως το Λονδίνο θα είναι πιο ζεστές από την Κύπρο ή την Τζαμάικα.

Ιταλία

«Σαραντάρια» αναμένονται και στην Ιταλία που προετοιμάζεται να προστατεύσει ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. «Δεν περιμένουμε να ζητήσουν βοήθεια, τους καλούμε τακτικά να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά», εξηγεί εθελοντής.

Εν τω μεταξύ, η θερμοκρασία ανεβάζει τη ζήτηση για ρεύμα και τα ενεργοβόρα κλιματιστικά που με τη σειρά της αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου. Ο πρόωρα θερμός καιρός απειλεί την παραγωγή σιτηρών σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μια εξέλιξη που έρχεται εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Και δίπλα σε αυτά, είναι η ξηρασία που επηρεάζει τις καλλιέργειες και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα δάση.

Όλα αυτά ενώ είμαστε στα μισά του Ιουνίου. Το καλοκαίρι προβλέπεται μακρύ, καυτό και επικίνδυνο στην Ευρώπη.

ot.gr