Κίνα: Προβάλλει την ταινία ‘Fight Club’ στην αρχική της μορφή

Η χώρα επιτρέπει την προβολή πολύ λίγων ξένων ταινιών κάθε χρόνο και οι λογοκριτές δεν διστάζουν να περικόψουν σκηνές που θεωρούνται ενοχλητικές ή ανατρεπτικές.

fight club the final scene Κίνα

Η ταινία καλτ “Fight Club” του Ντέιβιντ Φίντσερ, το `κουτσουρεμένο` τέλος της οποίας στην Κίνα προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες την κατάπληξη των σινεφίλ, προβάλλεται πλέον στη χώρα στην αυθεντική της μορφή.

Η χώρα επιτρέπει την προβολή πολύ λίγων ξένων ταινιών κάθε χρόνο και οι λογοκριτές δεν διστάζουν να περικόψουν σκηνές που θεωρούνται ενοχλητικές ή ανατρεπτικές. Όμως στο “Fight Club”, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Μπραντ Πιτ και ο Έντουαρντ Νόρτον, η τελευταία σκηνή ξαναγράφτηκε, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την πρώτη προβολή της αμερικανικής ταινίας το 1999.

Τον περασμένο μήνα, οι σινεφίλ είδαν με κατάπληξη πως η εκδοχή της ταινίας που μεταδόθηκε από την πλατφόρμα Tencent Video βρισκόταν στον αντίποδα του αρχικού έργου. Στην ταινία, ο αφηγητής τον οποίο υποδύεται ο Έντουαρντ Νόρτον σκοτώνει το φανταστικό “άλτερ έγκο” του, τον οποίο υποδύεται ο Μπραντ Πιτ, και στη συνέχεια παρακολουθεί την έκρηξη ενός ουρανοξύστη — που αντιπροσωπεύει την καταστροφή του σύγχρονου κόσμου που ονειρεύεται ο κεντρικός ήρωας.

Η εκδοχή που μεταδόθηκε αρχικά στην Κίνα τελείωνε ακριβώς πριν με μια μαύρη οθόνη και ένα κείμενο που έλεγε: “Η αστυνομία ματαίωσε το σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας την έκρηξη των βομβών”. Η Tencent δεν έκανε κανένα σχόλιο για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής της ταινίας. Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τις αρχές.

Το 2019, πολλές σκηνές του “Bohemian Rhapsody” που αναφέρονταν στην ομοφυλοφιλία του Φρέντι Μέρκιουρι, του τραγουδιστή του συγκροτήματος Queen, `κόπηκαν` από την εκδοχή που προβλήθηκε στην Κίνα. Τα χολιγουντιανά στούντιο αναλαμβάνουν μερικές φορές να περικόψουν από μόνα τους ορισμένες σκηνές από ταινίες με την ελπίδα ότι θα λάβουν άδεια για την κινεζική αγορά.