Κυριακίδου: Στην Ισπανία οι πρώτες δόσεις εμβολίων για ευλογία των πιθήκων

Εξετάζει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων ο ΕΜΑ

1B219AD0 DC2A 4D3B B97C E2A05392DA75

Ξεκίνησε την Τρίτη η παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων τα οποία εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), με την αρχή να γίνεται στην Ισπανία, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε πως οι πρώτες παραδόσεις ξεκινούν από τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Υπενθύμισε πως «αυτή είναι η πρώτη φορά που μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης αγοράζουμε κατ’ ευθείαν και παραδίδουμε εμβόλια στα κράτη μέλη».

«Με τη δημιουργία και τη λειτουργία της HERA, η ΕΕ έχει ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα της να ανταποκρίνεται και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά νέες απειλές για την υγεία», πρόσθεσε.

Η πρώτη παράδοση αφορά 5.300 δόσεις οι οποίες αφορούν την Ισπανία, από ένα σύνολο 109 χιλιάδων 90 δόσεων που έχουν αγοραστεί από την ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σε τακτική βάση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Τα εμβόλια για την ευλογία των πιθήκων διαμοιράζονται στα κράτη μέλη κατ’ αναλογία του πληθυσμού της κάθε χώρας, με την κατασκευάστρια εταιρεία Bavarian Nordic να παραδίδει απ’ ευθείας στις εθνικές αρχές.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων κατά την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου θα έχουν προτεραιότητα.

Οι επόμενες χώρες οι οποίες θα λάβουν εμβόλια είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εξετάζει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων ο ΕΜΑ

Σε μια άλλη εξέλιξη, η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε ανασκόπηση των δεδομένων για την έγκριση της αδειοδότησης του εμβολίου για την ευλογιά Imvanex ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Imvanex είναι αυτή τη στιγμή εγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στους ενήλικες.

Η απόφαση βασίζεται στα αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα) που υποδειλώνουν πως το εμβόλιο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν την ευλογιά των πιθήκων.

Αυτή τη στιγμή, προστίθεται, υπάρχουν περιορισμένα αποθέματα του Imvanex στην ΕΕ. Το συγκεκριμένο εμβόλιο κυκλοφορεί και στις ΗΠΑ με το όνομα Jynneos, ως εμβόλιο για την πρόληψη και της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων.

Πηγή: ΚΥΠΕ