Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα με 290 νεκρούς – Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του ISIS

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για νέες επιθέσεις.

sri lanka epitheseis isis, Εκκλησία, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, Πάσχα, Σρι Λανκα

Παγκόσμιο σοκ από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών: Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό τουλάχιστον 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 τραυματίστηκαν· αυτή είναι η χειρότερη επίθεση μετά το τέλος του εμφυλίου στη χώρα, πριν από 10 χρόνια. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, βομβιστές αυτοκτονίας βρίσκονται πίσω από τις δύο από τις συνολικά οκτώ επιθέσεις που έγιναν στο Κολόμπο σε εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων και σε τρεις κατάμεστες εκκλησίες. Έκρηξη υπήρξε και σε σπίτι σε προάστιο όταν γυναίκα καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Οι Αρχές έχουν συλλάβει 24 υπόπτους. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις.

Μεταξύ των νεκρών του μακελειού είναι και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του πλουσιότερου άνδρα της Δανίας και μεγαλομετόχου της ASOS Άντρες Χολ Πόλσιν. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι οι τρομοκράτες είναι πιθανό να έχουν σχεδιάσει και νέες επιθέσεις στη Σρι Λάνκα. Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικά αξιοθέατα, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας και αεροδρόμια. Άλλωστε, ο επικεφαλής της Αστυνομίας παραδέχτηκε ότι πριν από δέκα ημέρες έλαβε την προειδοποίηση «από υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού» για την ισλαμιστική οργάνωση NTJ (National Thowheeth Jama’ath) – στη Σρι Λάνκα οι μουσουλμάνοι είναι μειονότητα.

Μέχρι πρόσφατα η οργάνωση NTJ ήταν γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων, ωστόσο το σήμα από το εξωτερικό έκανε λόγο για επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας εναντίον μεγάλων εκκλησιών. Την ύπαρξη αυτής της πληροφορίας παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, εντούτοις οι οπαδοί του ISIS πανηγυρίζουν και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την απάντηση για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία και για την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και τη Δύση επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Αναλυτές σε θέματα τρομοκρατίας αναφέρουν ότι τα τζιχαντιστικά δίκτυα κατακλύστηκαν από μηνύματα υπέρ των επιθέσεων και από προσευχές «να δεχθεί ο Αλλάχ στους κόλπους του τους δράστες», κάτι που ίσως είναι μια έμμεση παραδοχή για το ποιος σχεδίασε το μακελειό στη Σρι Λάνκα.