Mέι-Ερντογάν τα είπαν τηλεφωνικώς για την Ιερουσαλήμ

bn rv675 2vynm or 20170128055421 Βρετανία, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, Νέα Αμμοχώστου, ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Τερέζα Μέι, Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν κυρίως το θέμα της Ιερουσαλήμ στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είχαν το βράδυ της Δευτέρας η Τερέζα Μέι και ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο τη διαφωνία του Λονδίνου με την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ και εξέφρασε την άποψη ότι η κίνηση αυτή δε βοηθά τις προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή.
 
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή του σε μια λύση δύο κρατών στην περιοχή και η κα Μέι πρόσθεσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο μιας λύσης που θα προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όπως είπε, εν τέλει η πόλη θα πρέπει να αποτελέσει την κοινή πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης.
 
«Η Πρωθυπουργός σημείωσε τη σπουδαιότητα της συνέχισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για να ενθαρρυνθεί η Ουάσιγκτον να καταθέσει προτάσεις που θα επανενεργοποιήσουν την ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία «να αναφερθούν στη σημαντική ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών από την επίσκεψη της Πρωθυπουργού στην Τουρκία στις αρχές του έτους και μετά». Σημείωσαν επίσης τη «θετική» πρόσφατη επίσκεψη στη Βρετανία του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ.
 
Έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην εμβάθυνση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, μεταξύ άλλων με τη διμερή συνεργασία στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών TFX.
 
Η κα Μέι και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να βρεθούν από κοντά με την πρώτη ευκαιρία

 

Πηγή