Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Μην τολμήσει η ΕΕ να μας επιβάλει κυρώσεις

«Ένα τέτοιο βήμα θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Μην τολμήσει η ΕΕ να μας επιβάλει κυρώσεις

«Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε εμπρηστικό τόνο.

Στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτώμενος για τις συζητήσεις περί επιβολής κυρώσεων, τόνισε: «να μην τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις».

Στη συνέχεια σημείωσε πως ένα τέτοιο βήμα «θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενισχύσει μόνο την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Συνέχισε λέγοντας πως Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό: «Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της».