Ο Λαβρόφ απειλεί τις ΗΠΑ: Μπορεί να πάρουμε μέτρα πυρηνικής αποτροπής αν αναπτύξετε πυραύλους στην Ουκρανία

Με μέτρα πυρηνικής αποτροπής απείλησε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών

Screenshot 1 35 ΗΠΑ, ΛΑΒΡΟΦ

Με μέτρα πυρηνικής αποτροπής απείλησε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε περίπτωση που αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ουκρανία, την Ευρώπη και την Ασία, στον απόηχο των «πυρηνικών» αναφορών του Βλαντιμίρ Πούτιν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Ria Novosti o Ρώσος ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ έχουν γίνει «συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου».

Συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του θεωρεί «μήνυμα» του ΝΑΤΟ τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Προσπαθούν να μας πουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Ωστόσο ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτή την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο ρόλος της Κίνας

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κίνα θα μπορούσε να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία να συμμετάσχουν η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ο κ. Λαβρόφ εκτίμησε ότι η διοργάνωση μια τέτοιας διάσκεψης θα αποτελούσε συνέχεια των προσπαθειών του Πεκίνου να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.

«Συμμεριζόμαστε τη θέση (της Κίνας) ότι αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και να προστατευθούν τα νομικά συμφέροντα όλων των πλευρών, με τις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν να βασίζονται στην αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω και πάλι ότι αυτό απαιτεί να γίνει σεβαστή η πραγματικότητα επί του πεδίου, η οποία αντικατοπτρίζει τη βούληση των ανθρώπων που ζουν εκεί», σημείωσε.

Η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με την προϋπόθεση το Κίεβο και η Δύση να αναγνωρίσουν τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει απορρίψει τις προτάσεις αυτές.

Πηγή: protothema.gr