Ο Πούτιν εξομολογείται ότι φοβάται για «αντίποινα» των ΗΠΑ

o poutin eksomologeitai oti fobatai gia antipoina twn ipa

Ενώ φήμες και πληροφορίες αναφέρουν  ότι επίκειται κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον Ντόναντ Τραμπ εντός των επόμενων 48 ωρών στο Βιετνάμ ο Βλάντιμίρ Πούτιν εξαπολύει «κατηγορώ» κατά των ΗΠΑ ότι θα επιχειρήσουν κάποιου είδους αντίποινα με «παρέμβαση» στις ρωσικές προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει αντίποινα για τις δήθεν – όπως τις αποκάλεσε – παρεμβάσεις της Μόσχας στις περσινές αμερικανικές προεδρικές κάλπες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Tass και Interfax ο ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι πιθανό όχημα για τις φερόμενες αμερικανικές παρεμβάσεις είναι οι «καταγγελίες» για κρατική βιομηχανία ντοπαρίσματος ρώσων αθλητών, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν το επόμενο έτος στη Νότια Κορέα.

«Αυτή είναι η ανησυχία μου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τον Φεβρουάριο ενώ εμείς θα έχουμε προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο. Υπάρχουν πολύ μεγάλες υποψίες ότι αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί η απαραίτητη ατμόσφαιρα […] όπου οπαδοί και αθλητές αισθάνονται δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το κράτος φέρεται να εμπλέκεται σε παραβάσεις», είπε ο κ. Πούτιν.

Εμμεση επιβεβαίωση από το Κρεμλίνο για τη συνάντηση Πούτιν Τραμπ 

 

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτιμά ότι είναι «πολύ πιθανή» μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού στις 10-11 Νοεμβρίου.

«Η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι και οι «δυο ηγέτες έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα με διμερείς συναντήσεις» και για αυτό το λόγο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν θα υπάρξει διμερής συνάντηση.
«Πολλές διμερείς συναντήσεις είχαν προγραμματισθεί νωρίτερα, αλλά εκτός των άλλων, υπάρχει το ίδιο το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής. 

Για αυτό στην περίπτωση αυτή οι αντίστοιχες υπηρεσίες προσπαθούν να επιλέξουν τον πλέον κατάλληλο χρόνο και την μορφή (της συνάντησης-σ.σ.)» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια ξεχωριστή και ουσιαστική συνάντηση των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία θα μπορούν να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τα διεθνή ζητήματα, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Συρία και την Βόρειο Κορέα.

Ο Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι πρόεδροι μας (της Ρωσία και των ΗΠΑ-σ.σ.) θα βρίσκονται στην ίδια εκδήλωση, στην ίδια αίθουσα» και «είναι καθόλα λογικό, να συναντηθούν μεταξύ τους, να συζητήσουν τα διάφορα ζητήματα» και ως εκ τούτου «είμαστε έτοιμοι για μια ξεχωριστή και ουσιαστική διμερή συνάντηση». 

Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε ότι «οι παράμετροι μιας τέτοιας συνάντησης δεν έχουν συμφωνηθεί, αλλά εξετάζονται όλες οι δυνατότητες».

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι «για την πιθανότητα μιας τέτοια συνάντησης είχε μιλήσει επανειλημμένα ο ίδιος ο Τραμπ», τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν» καθώς «οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πτώση, σε κρίσιμη κατάσταση».
 

 

 

Πηγή: TheToc