Οι ΗΠΑ αίρουν περιορισμούς για εμβολιασμένους τη Δευτέρα και ετοιμάζονται για ουρές ταξιδιωτών

Αναμένετε συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους από τους συνηθισμένους χρόνους αναμονής για ταξιδιώτες

airport 22 ΗΠΑ, κόσμος, ταξίδια

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις σε αεροδρόμια και χερσαία συνοριακά περάσματα τη Δευτέρα, πρώτη μέρα άρσης των πολύμηνων περιορισμών για μη Αμερικανούς υπηκόους ξένους ταξιδιώτες, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19, δήλωσε χθες στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση “αναμένει συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους από τους συνηθισμένους χρόνους αναμονής για ταξιδιώτες”, είπε ο αξιωματούχος. Η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό του προσωπικού στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά “αναμένονται μεγάλες ουρές τις πρώτες μέρες”.

Οι ΗΠΑ αίρουν τη Δευτέρα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για πλήρως εμβολιασμένους αεροπορικούς ταξιδιώτες από 33 χώρες και στα χερσαία σύνορά τους με το Μεξικό και τον Καναδά, τερματίζοντας την απαγόρευση εισόδου στη χώρα που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2020 για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η κίνηση στα χερσαία σύνορα κυμαίνεται περίπου στο 70% των επιπέδων του 2019 στα νοτιοδυτικά σύνορα και στο 30% των επιπέδων του 2019 στα βόρεια σύνορα. Η αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων “θα συνεχίσει να προσαρμόζει τους πόρους της για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κυκλοφοριακού φόρτου και να διασφαλίσει την επιχειρησιακή ασφάλεια, εξισορροπώντας παράλληλα την αποστολή της προς την διευκόλυνση του εμπορίου και την θωράκιση της εθνικής ασφάλειας”, είπε ο αξιωματούχος. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις νέες οδηγίες και να έχουν έτοιμα εκ των προτέρων τα έγγραφά τους, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Air Lines, Εντ Μπάστιαν δήλωσε επίσης ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλες ουρές με αφετηρία τη Δευτέρα. “Θα είναι λίγο ακατάστατα στην αρχή. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δυστυχώς θα υπάρχουν ουρές… αλλά θα την βγάλουμε την άκρη”, είπε ο Μπάστιαν. Η Delta τόνισε ότι μέσα στις έξι εβδομάδες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της άρσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων καταγράφηκε αύξηση 450% στις διεθνείς κρατήσεις στα σημεία κρατήσεων.

Η United Airlines αναμένει περίπου 50% περισσότερους εισερχόμενους διεθνείς επιβάτες συνολικά τη Δευτέρα σε σύγκριση με την 1η Νοεμβρίου, όταν αυτοί ανέρχονταν σε περίπου 20.000.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες για την προετοιμασία της εισροής επιπλέον ταξιδιωτών που θα αρχίσουν να φτάνουν στα αεροδρόμια της χώρας. Οι περιορισμοί που τέθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 απαγόρευαν την είσοδο στη χώρα σε κυρίως μη Αμερικανούς υπηκόους που εντός 14 ημερών βρίσκονταν σε οποιαδήποτε από τις 33 χώρες – τα 26 κράτη της ζώνης Σένγκεν, την Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική, Ιράν, Βραζιλία, Βρετανία και Ιρλανδία. Επίσης τη Δευτέρα, θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες ιχνηλάτησης επαφών, οι οποίοι θα απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να συλλέγουν πληροφορίες από επιβάτες διεθνών αεροπορικών μεταφορών, εάν χρειαστεί, “για να έχουν επαφή ενημέρωση από ταξιδιώτες που εκτέθηκαν σε παραλλαγές της Covid-19 ή άλλα παθογόνα”.

ΚΥΠΕ