Πέντε οι σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον που υπέβαλαν παραίτηση

Η σύμβουλος παραιτήθηκε «λόγω της συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού»

161fce8800d469 13 ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, συμβούλοι

Το μέλος της μονάδας καθορισμού πολιτικής της Ντάουνινγκ Στριτ Έλενα Ναροζάνσκι φέρεται να είναι η πέμπτη σύμβουλος του Μπόρις Τζονσον που υπέβαλε την παραίτησή της σε διάστημα λίγων ωρών.

Σύμφωνα με ενημερωτική ιστοσελίδα του συντηρητικού χώρου, η σύμβουλος παραιτήθηκε «λόγω της συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού».

Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη οι παραιτήσεις τεσσάρων κορυφαίων συμβούλων του Μπόρις Τζόνσον, με πιο ηχηρή αυτή της επικεφαλής του τμήματος πολιτικής Μουνίρα Μίρζα.

Η κ. Μίρζα επέλεξε να αποχωρήσει, όπως εξήγησε στην επιστολή παραίτησης, διότι ο κ. Τζόνσον δεν απολογήθηκε για την «ανάρμοστη», «παραπλανητική» και «συκοφαντική» κατηγορία που διατύπωσε κατά του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ περί ευθύνης του για τη μη δίωξη του παιδεραστή Τζίμι Σάβιλ τον καιρό που ο σερ Κιρ ήταν προϊστάμενος της Γενικής Εισαγγελίας.

Σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον σημειώνουν ότι οι άλλες τρεις παραιτήσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο, του προϊσταμένου προσωπικού Νταν Ρόζενφιλντ, του προϊσταμένου ιδιαίτερου γραμματέα Μάρτιν Ρέινολντς και του διευθυντή επικοινωνίας Τζον Ντόιλ εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Ντάουνινγκ Στριτ που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στον απόηχο της επικριτικής έκθεσης για το σκάνδαλο με τα κυβερνητικά πάρτι εν μέσω lockdown.

Πολιτικοί συντάκτες, παρόλα αυτά, αναφέρουν πως η αναδιάρθρωση αυτή επισπεύσθηκε μετά από την απρόσμενη παραίτηση της κ. Μίρζα, συνεργάτιδος του Μπόρις Τζόνσον από τον καιρό που ήταν δήμαρχος Λονδίνου.

Η δική της παραίτηση έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς κάποτε ο κ. Τζόνσον την είχε χαρακτηρίσει ως μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του.

Στην αίσθηση αυξανόμενης αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού συνετέλεσε την Πέμπτη και η επικριτική δήλωση από τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για το πρωθυπουργικό σχόλιο αναφορικά με τον Τζίμι Σάβιλ. Ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Τζόνσον είπε ότι ο ίδιος δε θα είχε κάνει αυτό το σχόλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ