Περιοχή στην Ευρώπη για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιπ, επιλέγει η Intel

Η Intel θα επιλέξει στις αρχές του 2022 μια τοποθεσία για τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη τα οποία θα παράγουν εξαρτήματα ημιαγωγών, ιδιαίτερα λεπτά ώστε να μετρούνται σε νανόμετρα

161c2c3c711786 11 intel, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, Ευρώπη

Το στρατηγικής και ζωτικής σημασίας εξάρτημα για τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, όπως είναι οι ημιαγωγοί, θα παράγει σύντομα η ΕΕ, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός ημιαγωγών Intel προχωρεί σε επιλογή χώρου στην Ευρώπη για ένα νέο εργοστάσιο.

Τα πρόσφατα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως έχουν υπογραμμίσει τη θεμελιώδη σημασία των ημιαγωγών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε έναν αυξανόμενο αριθμό προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των τηλεοράσεων και των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones).

Η έντονη ζήτηση και το κλείσιμο εργοστασίων ημιαγωγών, ιδιαίτερα στην Ασία, λόγω των διαταραχών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, οδήγησε σε έλλειψη τσιπ, παγκοσμίως, και ανάγκασε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Ford, η Nissan και η Volkswagen να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού που αποσταθεροποιήθηκαν από την πανδημία και έχει προσδιορίσει τους ημιαγωγούς ως στρατηγικής σημασίας για την Ένωση των 27 κρατών.

Η Intel θα επιλέξει στις αρχές του 2022 μια τοποθεσία για τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη τα οποία θα παράγουν εξαρτήματα ημιαγωγών, ιδιαίτερα λεπτά ώστε να μετρούνται σε νανόμετρα.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Pat Gelsinger δήλωσε ότι η Intel σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο μονάδες παραγωγής που θα απασχολούν 1.500 εργαζόμενους η καθεμία και θα κοστίσουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλα έξι εργοστάσια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο μέλλον, αυξάνοντας τη δυνητική επένδυση στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε.

Η Γερμανία φαίνεται να είναι το φαβορί για να φιλοξενήσει τα εργοστάσια της Intel. Η περιοχή γύρω από την ανατολική πόλη της Δρέσδης φιλοξενεί ήδη μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας τσιπ, όπως η Bosch, η Global Foundries και η Infineon.Η Δρέσδη “φαίνεται να σημαδεύει όλα τα κουτάκια”, δήλωσε ο Jean-Christophe Eloy, πρόεδρος της ερευνητικής εταιρείας Yole Developpment, η οποία ειδικεύεται στην αγορά ημιαγωγών.

Πηγή: ΚΥΠΕ