Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

jay-z-ace-of-spades-champagne

Της Abigail Freeman

Όπως φαίνεται η πολυτελής μάρκα σαμπάνιας του Jay-Z αξίζει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Η συνεργασία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Jay-Z και του τμήματος κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών του ομίλου LVMH καθιστά τον δισεκατομμυριούχο ράπερ τον τελευταίο διάσημο που έβγαλε ένα απροσδόκητα μεγάλο χρηματικό κέρδος, πουλώντας το 50% στη μάρκα σαμπάνιας Armand de Brignac, ευρύτερα γνωστής ως Ace of Spades.

Μετά τη συμφωνία η αξία της εταιρείας σαμπάνιας του Jay-Z αποτιμάται στα 600 εκατ. δολ. Οπότε, ο ράπερ θα έχει λαμβάνειν περίπου 300 εκατ. δολ., δηλαδή 50 εκατ. περισσότερα βάσει της προηγούμενης αποτίμησης του brand στα 500 εκατ. δολ.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για μια συνεργασία ξεκίνησαν το 2019 και φαίνεται ότι τελικά ευοδώθηκαν, και λόγω της φιλίας του σούπερ σταρ της ραπ με τον Αλεξάντρ Αρνό, γιο του ιδρυτή και προέδρου της LVMH, Μπερνάρ Αρνό. “Θα του στείλω μια φωτογραφία για κάτι που μου συμβαίνει ή θα μου στείλει εκείνος”, δήλωσε ο Jay-Z στους New York Times. “Είναι πολύ φυσικό, πολύ κουλ. Τον θεωρώ άτομο υψηλής ακεραιότητας. Κρατά πάντα τον λόγο του, είναι πολύ ακριβής. Κάποια χαρακτηριστικά που έχω κι εγώ”, πρόσθεσε ο γνωστός ράπερ.

Ωστόσο, το ντιλ μεταξύ του Jay-Z και του ομίλου LVMH δεν αποτελεί το επικερδέστερο παράδειγμα. Η Kylie Jenner πούλησε το 51% στη δική της εταιρεία καλλυντικών στον όμιλο Coty σε μια συμφωνία που ανέβασε την αξία του brand της σε πάνω από 1 δισ. δολ. Η ίδια κέρδισε 540 εκατ. δολ. προ φόρων. Ο ράπερ Dr. Dre πούλησε την εταιρεία μουσικής παραγωγής Beats στην Apple το 2014 έναντι 3 δισ. δολ., κερδίζοντας ο ίδιος 585 εκατ. δολ. προ φόρων.

Επίσης, άλλοι αστέρες της ποπ μουσικής, χωρίς να πουλήσουν εντελώς ή εν μέρει τις εταιρείες του, κατάφεραν να βγουν κερδισμένοι μέσω συνεργασιών με μεγάλους ομίλους. Ο όμιλος LVMH έχει συνεργαστεί με τη Rihanna το 2017 για να προωθήσει και να επενδύσει στα brand Fenty Beauty και Savage x Fenty της τραγουδίστριας. Η αξία των μεριδίων της Rihanna και στις δύο εταιρείες ανέρχεται συνολικά σε 530 εκατ. δολ.

Επιστρέφοντας στον Jay-Z, οι δυνατές πωλήσεις της σαμπάνιας Ace of Spades βοήθησαν τον ράπερ να γίνει δισεκατομμυριούχος το 2019. Η τελευταία συμφωνία με τον LVMH θα αυξήσει την καθαρή περιουσία του Jay-Z, ενώ παράλληλα θα εκμεταλλεύεται τα άλλα brand που διαθέτει, όπως RocNation, Tidal και D’usse.

Ακολουθούν άλλες μεγάλες εμπορικές επιτυχίες διασήμων τα τελευταία πέντε χρόνια.

George Clooney

Ο βρετανικός γίγαντας οινοπνευματωδών ποτών Diageo αγόρασε την εταιρεία τεκίλας του κινηματογραφικού αστέρα, την Casamigos, το 2017, σε μια συναλλαγή που αποτίμησε την εταιρεία στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο ηθοποιός κέρδισε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων, και έτσι αναδείχθηκε στον πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό του 2018, σύμφωνα με το Forbes. Ο Clooney ίδρυσε την εταιρεία τεκίλας μαζί με τον επιχειρηματία Rande Gerber (σύζυγο της Cindy Crawford) και τον μεγιστάνα ακινήτων Mike Meldman το 2013. Οι Clooney, Gerber και Meldman  επένδυσαν από 600.000 δολ. για να ξεκινήσει η Casamigos. Και οι τρεις συμμετέχουν ακόμη στην εταιρεία.

Kylie Jenner

Η Jenner επένδυσε 250.000 δολ. σε μια εταιρεία για να κατασκευάσει τη δική της σειρά κραγιόν, η οποία ξεπούλησε σε λίγα λεπτά το 2015. Το brand Kylie Cosmetics έγινε γνωστό πάρα πολύ γρήγορα και αυτό χάρη στους 265 εκατ. “ακολούθους” της Jenner στους λογαριασμούς social media που διατηρεί (Instagram, YouTube και Twitter). Τον Ιανουάριο του 2020 ο όμιλος καλλυντικών Coty εξαγόρασε το 51% της Kylie Cosmetics έναντι 600 εκατ. δολ. Η Jenner από αυτήν τη συμφωνία κέρδισε 540 εκατ. δολ. προ φόρων. Ακόμη κατέχει μερίδιο 44,1% στο brand καλλυντικών της.

Kim Kardashian West

Η Kardashian West πούλησε το 20% της KKW Beauty στην εισηγμένη Coty σε μια συμφωνία που έκλεισε τον Ιανουάριο, αποκτώντας 180 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων. Η Kardashian West εξακολουθεί να έχει μερίδιο 72%, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δύο συνεργάτες σκοπεύουν να επεκταθούν σε νέες προϊόντικές κατηγορίες καλλυντικών, αλλά και στο εξωτερικό. Η Kardashian West υπέβαλε τον Φεβρουάριο αίτηση διαζυγίου από τον Kanye West, μετά από επτά χρόνια γάμου. Το ζευγάρι είχε υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο.

Rihanna

Η ποπ σταρ έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της από την εταιρεία Fenty Beauty, που ξεκίνησε μαζί με τον όμιλο LVMH τον Σεπτέμβριο του 2017. Το Forbes εκτιμά πως η LVMH κατέχει το 50% και η Rihanna το 15%, ή 450 εκατ. δολ από το brand με αξία 3 δισ. δολ. Η ποπ σταρ, ακόμη, κατέχει μερίδιο 80 εκατ. δολ. στη σειρά εσωρούχων Savage x Fenty, ένα επιχειρηματικό εγχείρημα που ξεκίνησε το 2018 μαζί με τον όμιλο TechStyle Fashion. Οι εταιρείες L Catterton και Marcy Venture Partners περιλαμβάνονται στους επενδυτές.

Kanye West

Ο West κερδίζει τα περισσότερα χρήματα από μια συμφωνία με την Adidas. Συγκεκριμένα, έχει το 100% της εταιρείας αθλητικών παπουτσιών Yeezy, αλλά η Adidas έχει αναλάβει την κατασκευή, το μάρκετινγκ και τη διανομή τους. Ο West κατέχει με αυτόν τον τρόπο δικαιώματα 11% από τα έσοδα της Yeezy. Βάσει των εσόδων ύψους 1,3 δισ. δολ. της Yeezy το 2019, εκτιμάται πως ο West κέρδισε δικαιώματα άνω των 140 εκατ. δολ. Το Forbes εκτιμά την αξία της εταιρείας του West στο 1,3 δισ. δολ.
 

Via Capital.gr